Е102 в храните: Вреди ли на здравето ни?

Цифрата е кодът на веществото тартразин – оцветител
20 фев 2018 22:40, Eкип на Puls.bg
16
Е102 в храните: Вреди ли на здравето ни?
Reuters

Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни продукти. А проследяването за наличието на тази добавка е много важно за хората с астма или с повишена алергична нагласа.

Цифрата е кодът на веществото тартразин, широко потребявано в хранителната индустрия. Както подсказва кодовото обозначение, татразинът е боя (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители).

Тартразинът има много приятен жълт цвят и се ползва за подобряване цветовия оттенък на различни храни – сладкиши, безалкохолни напитки, снаксове, желета, инстантни супи и др. Уви, в много случаи тартразинът се ползва и за възстановяване на позагубения жълт цвят на хранителни продукти, които са престояли и съответно изсветлели.

Е102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.

Проучванията асоциират прекомерния прием на тартразин с хиперактивност, обърканост и други поведенчески пряви при децата.

Още за Е102 в храните може да прочетете в Puls.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От толкова много Е'та които поглъщаме всеки ден, как пък установих, че точно Е102 е виновно за симптомите хиперактивност и обърканост?
9
5
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Основния фактор за продължителността на живот при което и да е живо същество на нашата планета е ДНК! Храната освен ако не е тежко токсична, няма как да е фактор, тя може да доведе до определени заболявания при човека, но те се отключват на база приемани количества. Максимата "човек е това което яде" и т.н., не почива на никаква научна основна. Вманиячаването по храненето също е заболяване и то с доста тежки последици за вашето физическо и ментално здраве!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време имаше едно изследване за продължителност на живота и причини за смъртност . Беше проведено в бедната част и скъпите квартали на един голям град в Англия. Резултатите онагледяваха това което си знаем- качеството на храна е много важно.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
- Какви са тия сладкиши с мухи или *** на снимката?
6
0
 
18
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
"Цифрата..." - тъnaци от "Днес", 102 не е цифра.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рептила е измислил как да намалява населението чрез отровна храна, бавно но сигурно
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато върнете българското стопанство и старите български сортове плодове, зеленчуци, селектирани от професионалистите ни с години и много труд,няма да се налага да използват гадна химия и тровят народа!Селското стопанство се субсидира,за да се продават химикалите на големите концерни!И допълнително се обработват с химикали,за добър външен вид,но вредят на здравето и токсините се нарупват в организма,докато някой ден организма се претовари от коктейла токсини и изревете на умряло!Печалбарите н
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
даже е полезно!
2
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Изобщо не вреди! Яжте го със шепи! :-D
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички Е-та са вредни. Поради високата покупателна способност на населението на чистата и свята република *** производителите използвот химията. За да може произведените продукти да издържат по дълъг период от време и да не ги изхвърлят продавачите. При капитализма най важна е печалбата а народа у лево. Забравени болести от миналото се завърнаха и народа мре като мухи. Попитайте управляващите дали хапвата от продуктите в магазините? Да не са луди да ядът химия!!!