"Поколението Путин" – подкрепата му искат и Кремъл, и опозицията

По-малко от половината 18 - 24-годишни казват, че ще гласуват със сигурност
21 фев 2018 21:39, Елка Василева
130
"Поколението Путин" – подкрепата му искат и Кремъл, и опозицията
Снимка: архив, Reuters

В почивката между две лекции в университета си в южната част на Русия Ирина Папандопуло изброява качествата, които според нея има Владимир Путин: "Той е силен, той е дипломат, близък е до народа, спортува".

Двадесет и една годишната студентка по туризъм в Сочи ще гласува за пръв път на президентските избори на 18 март. Тя почти не познава друг начело на страната, освен Владимир Путин, който е или президент, или премиер от 1999 г., пише Франс прес.

Това "поколение Путин" е в центъра на вниманието, откакто опозиционерът Алексей Навални изкара миналата година на улицата десетки хиляди млади поддръжници, някои от които още в юношеска възраст.

Докато опозиционерът, който не бе допуснат до президентските избори, призовава симпатизантите си за бойкот, Кремъл прави все повече жестове към тази възрастова група.

Още по темата

В деня на обявяването на кандидатурата си за четвърти мандат Путин направи изява на младежки форум, отразена обстойно от медиите. Когато президентът попита ентусиазираната тълпа дали ще го подкрепи, ако се кандидатира за нов мандат, младите скандираха: "Да!".

След това той се появи на няколко събития, посветени на младите. За да ги съблазни още повече, той избра за ръководител на предизборната си кампания Елена Шмелева, която ръководи център за развитие на млади таланти в Сочи.

По-малко от половината хора на възраст между 18 и 24 години казват, че ще отидат със сигурност да гласуват, показва социологическо проучване на държавния институт ВЦИОМ. Но близо 82% от заявилите твърдо намерение да гласуват казват, че ще дадат вота си за Путин.

"Тяхната подкрепа и одобрение за кандидата Путин са по-големи в сравнение с другите възрастови групи", обяснява за АФП Денис Волков от независимия социологически център "Левада".

За да ги насърчи да отидат да гласуват, Руският младежки съюз - организация, работеща редовно по събития, свързани с Кремъл - организира серия от концерти в институти и университети.

"Стабилността е ключът към успеха", заявява студентката по право Диана Ченяковская, на 21 години. С тези думи тя мотивира подкрепата си за руския президент, често размахващ плашилото на "хаоса", който ще обхване Русия, ако той вече не е на власт, и който ще върне в страната в смутните времена на '90-те.

"Поносимо"

Този аргумент отчайва Олеся Христосенко, активистка, подкрепяща Навални. Тя разлепя афиши с призив за бойкот на изборите в бедняшки квартал на Сочи.

"Много хора изпитват страх от промените", твърди тя и уверява, че единствените "стабилни" неща при управлението на Путин са "корупцията и ниските заплати".

"Тези хора смятат, че положението е лошо, но поносимо. Те дори не си представят, че нещата могат да се подобрят" с нов лидер, казва със съжаление тази млада 20-годишна активистка.

Седмица по-рано офисът на кампанията, където тя работи, е бил обискиран от полицията. Няколко млади симпатизанти на Навални пък са били предупредени от преподавателите си, че с дейностите си ще си навлекат проблеми в университета, разказва Олеся.

В социалните мрежи често се съобщава за такива предупреждения, отправяни понякога дори в гимназиите.

"Неполитизирани"

"Тези от (младите), които отидат в изборните секции, ще гласуват за Путин, но няма да са много. Не защото са срещу него, а защото не им се занимава с политика", обяснява анализаторът Денис Волков.

Пренебрегната от федералните медии, опозицията успява да предаде посланията си сред част от младежта чрез социалните мрежи, основно благодарение на видеата, разпространени от Алексей Навални, в които изобличава корупцията сред елитите. Но общественото мнение сред младите не се влияе чак толкова от видяното в интернет, твърди експертът.

Двайсет и три годишният Никита, например, който работи в Сочи, предпочита да гледа новините по обществената телевизия. Той уверява, че е горд с президента си, но признава, че не е сигурен дали ще гласува: "Всичко зависи от това дали ще работя този ден или дали ще бъда уморен. Никога не съм гласувал и не мисля, че моят вот ще промени много неща в толкова голяма страна". 

/ТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 69Ами не съм напълно сигурен че си прав - Все пак Русия е най-големия износител на зърно вече коя поредна година.Много малко знаем реално какво и колко произвеждат - ДА ОПРЕДЕЛЕНО ТОПЛОЛЮБИВИ СОРТОВЕ ПОСМЪРТНО ТАМ НЕ ВИРЕЯТ И ТРЯБВА ДА СЕ ВНАСЯТ и то на доста за Руснаците солени цени.
65
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТО 68В Канада зад полярния Кръг живеят и работят много по-малко хора - ориентировъчно в най-оптимистичния вариант доближават милион човека
64
1
 
4
 
! Отговори
Уффф преди 6 години
Аре стига ни занимавайте с таз коминаГуемо важно кой ще дере мужиците
63
4
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КАКВОТО СИ НАДРОБЯТ ,ТОВА ДА СЪРБАТ !ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ПУТИН РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ НЯМАТ И КАКВО ДА СЪРБАТ !
62
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До */* 63На север от еди кой си паралел - или там дето почва наистина страшната зима - като Чукотка и прочие - живеят не повече от 5 милиона човека става дума за РусияОбщо Руснаците са 145-148 милиона + поне 10 милиона ГастарбайтериТака че Чукотка наистина има високи минимални и средни заплати но са нищожен процент от населението и не могат общата статистика да я повдигнатМосква и Питер общо са около 20 милиона човека с прилежащите им територии това вече са над 10-12% от населението
61
5
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
Много ме сърби г ъ з a зa як бежaнски ***! Долу джудето Путин!
60
1
 
6
 
! Отговори
*/* преди 6 години
Боби ,това което си написал е пълна простотия.Ако взимаш по някой лев за това ,няма лошо,иначе си е пълен шит.За световното ,Бразилия и Франция(ако не се лъжа),ще се избият за Сочи,що се касае за заплати...най-високата е в района на Чукотка(1460 евро),а най-ниската е 335 евро в Ингушетия.Хората с висше образование взимат около 2-а пъти по-високи заплати от тия с начално и т.н.Вземи прочети малко преди да пишеш...а и да ти кажа ,статистиката е на "Дойче Веле".
59
8
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
Така наречените избори в Русия са добре позната комедия.Конят, който се надбягва сам със себе си и излиза първи.
58
5
 
14
 
! Отговори
Хасан преди 6 години
Слава Расия,стожер на мирът в света.Бог да пази Расия и всички православни, страни
57
7
 
11
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Ако не се лъжа за всяко второ русначе държавата плаща по 20к US долара... Русия има една от най- силните социални системи в света. След Великобритания ако не се лъжа.
56
7
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 55Хора първо погледнете индекса на Градско - Селско население и след това погледнете индекса мегаполиси - големи градовеПървия индекс е 70-73%Втория индекс е 10% - Мегаполиси са само Москва и Петербург като двата града са едни от най-скъпите в Европа - да заради тези скъпи градове където Рашките получават по-високи заплати им се вдига стъкмистиката с по-високите средни заплатиНо да казваш че живеят в мизерия по-селата... получават малко но имат земя която ги храни
55
13
 
10
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ОТ ВРЕМЕТО на Петър и от времето на помешчиците руснаците са свикнали да имат "БАЩИЦА", който да им казва какво да правят, как да живеят. "Бащицата" е издиган в култ. Да си спомним за култа към личността на Сталин, Хрушчов, Брежнев. Отношението към Путин не е по-различно. Той е обявен за незаменим, което е абсурдно за една 150 милионна държава.
54
4
 
11
 
! Отговори
Беззавистников преди 6 години
Манталитета на руснака е такъв, че той ще се лиши от парче хляб(от водчицата не), само Русия да е силна и то най-вече военно. На русите омръзна да се късат парчета живо месо от териториите им.На русите омръзна олигарсите да не делят с народа. Путин дава това, което искат болшинството руснаци(е и ние като на 23-24 години вдигахме пръсти, ама поумняхме).Путин затвори вратата на идеолозите от специализираните служби, а времето докара на власт опонентите му на запад и Америка...Не са за коментар!
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До +Това със средната заплата са стъкмистики - 5% взимат високи заплати и вдигат средната (и то само в градовете). Виж минималната, че е наполовина на и без това мизерната в България. Това какво ти говори?
52
11
 
18
 
! Отговори
+ преди 6 години
Путин когато идва на власт през 2000 година ,то средна заплата е към 30-40 долара,а пенсията е6-7 долара,а сега средната заплата в голямите градове на Русия е над 1000 долара и пенсията е над 150 долара .Е ,ще гласуват ли за него руснаците -разбира се ,че ще гласуват ,дори и да се изсипат куп лъжи от Дойче веле ,BBC ,CNN И тези медии които препечатват .... . Аз не гласувам у нас ,но ако имаше таквъз като Путин у нас ,то бих гласувалза него.
51
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Революциите се правят от млади лесно манипулируеми *** които сляпо вярват че ще стане по-добре. Практиката на цветните революции показа че винаги става по-зле. Няма нито една страна в която да се установила демокрация и човешки права след смяната на властта. И най-много си патят глупацити дето скачат по-площадите.После тряабва десетки години еволюция докато благосъстоянието на нацията достигне предишното ниво ако въобще е възможно след разрухата от революцията.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бОли мъ фара.
49
4
 
4
 
! Отговори
АА преди 6 години
ПОКОЛЕНИЕ НА ББ
48
23
 
7
 
! Отговори
Крим ве е руски преди 6 години
"Поколението Путин"-аз се зарадвах че е пукнал..ха.ха
47
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия поне поколение има ами ние да му мислим, че както е тръгнало Бойко българомразец и неговата шайка е на път да ни затрие окончателно.