Нови касови апарати – нови спънки пред бизнеса

Точка в наредбата нарушава Закона за авторското право
22 фев 2018 13:30,
59
Нови касови апарати – нови спънки пред бизнеса
Снимка: Reuters, архив

Опашки пред магазините като от началото на прехода, но не от липса на стоки, а заради неработещи касови апарати. От това се опасяват малки и средни търговци, ако се приемат промени в Наредба 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, предложени от финансовото министерство.

Още по темата

Работата на всички търговци може да блокира, ако информацията не пристигне навреме при данъчните и софтуерът на търговците не успее да приключи продажбата. Това зависи от връзката на касовия апарат със сървъра на Националната агенция по приходите (НАП). И ще доведе до забавяне на работата и отлив на клиенти, оплакаха се фирми от предложените промени.

Те ще влязат в сила, ако народните представители гласуват на второ четене промените в Закона за данъка за добавена стойност, с които ще се променят още няколко закона. Измененията ще задължат по-голямата част от фирмите да си сменят всичките фискални устройства и софтуери за управление на търговската дейност в следващите 10 месеца.

Проблеми с връзката с НАП и в момента има, показа проверка на "Монитор" в столичните метростанции, както и в подлезите на Централна жп гара. Там търговските обекти нямат GSM покритие, а някои от по-инициативните търговци, за да избегнат глоби, изкарват антени на повърхността, за да могат да работят касовите им апарати.
Идеята на промените е всяка една бележка да отива на сървъра на НАП от касовите апарати. До този момент само дневният отчет от апарати стигаше до приходната агенция, но и това не става всеки път заради проблем в комуникациите със сървъра на НАП.

"Смяната на касовите апарати е напълно излишна, защото държавата няма да постигне желания ефект. Залага се една бомба, въпреки че не се знае дали ще заработи изобщо системата", твърди Ясен Янакиев, основател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер (БАРБС).

По думите му под въпрос е и дали мобилните оператори ще могат да синхронизират всеки един касов бон в реално време.

Малкият бизнес ще трябва да се бръкне с 250 до 300 лева, за да си смени касовия апарат. Но ако ползва по-модерни и скъпи устройства, като компютри и фискални принтери, както и програми за управление на продажбите, сумата започва от 500 до 1000 лева. В сметката, освен смяната на касовия апарат, е включено и подобрението на софтуера. Тук сумата стартово е 500 лева, но може да достигне и 5000 лева, твърдят експертите.

Една от новостите в наредбата е свързана и с предоставяне на сорс кода на софтуерите на данъчните от програмистите.

"По този начин си предоставяме авторските права, без да има гаранция, че някой утре няма да продава продукта ми като свой, след като промени едно нещо в него", смята Янакиев.

По думите му тази точка в наредбата нарушава Закона за авторското право на всички производители. Освен това всеки един ъпгрейд на софтуер от програмистите ще трябва да бъде деклариран и одобрен от данъчната агенция, което може да се случва по три-четири пъти на ден. От НАП не отговориха и как агенцията ще одобрява тези софтуери и как ще се гарантира авторското право на фирмите - разработчици на програмите.

От БАРБС предлагат вместо касови апарати търговците да използват единствено компютри и принтери за касови бележки. Флашката с фискална памет, пазеща информация за извършените продажби, може да бъде монтирана и на обикновени компютри, което спестява нуждата от покупката на фискални апарати. Това ще доведе до по-лесно синхронизиране, защото отпада едно устройство.

"На търговците трябва да им се даде право да избират как да работят. Тези, които ползват само касов апарат подлежат на контрол по наредбата от 2007 г., а тези с компютър - на наредбата, която сега предстои да бъде приета", обясни още Янакиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
13
 
! Отговори
Бг мама преди 6 години
Нека всяко кърмене на бебе да е левче в касичката на НАП!Без ДДС!
10
1
 
25
 
! Отговори
Омерзен преди 6 години
Доказаните *** управляващи (разбирай крадящи до безпаметност) т.нар. "държава" на всеки 2-3 години "раждат" по някое *** творение като: смяна на регистрационни номера на МПС, смяна на лични документи, смяна на касови апарати, нови регистрации и пререгистрации по безбройни и никому ненужни агенции, данък-уикенд, данък-лихва ... и каво ли не още ще наплодят болните им мозъци. Така ще да е докато ги траем, вместо да им бием шут който да ги изведе извън земна орбита без право на завръщане.
9
23
 
1
 
! Отговори
евроатлантист отГЕРБ преди 6 години
Браво, ето че електронизацията и дигитализацията, които са приоритет в ЕС, започват да се прилагат и у нас. Нека да сме напредничави, да не сме против новите технологии. Всеки апарат да е вързан с НАП и всяка касова бележка като се издава да се отразява с издаването си на сървъра на НАП. Ще е добре ако всеки получател на касова бележка е отразен с данните си на нея, за да може да се види какви са му разходите.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психическото заболяване на гербавите е, че всички други крадат ТЕХНИТЕ пари!
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е невъзможно , всяка касова бележка в НАП , -- Само една Била и Кауфланд ще скапе базата данни на НАП , всяка бележка е транзанзакция запис и трафик на интернет.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята на промените е всяка една бележка да отива на сървъра на НАП от касовите апарати----По думите му под въпрос е и дали мобилните оператори ще могат да синхронизират всеки един касов бон в реално време---------един простичък блокчейн ще свърши цялата работа, ама няма кой да напише кода май.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово по малките градове и села не се издават касови бележки
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш човек вече е със зареден склад с новите джунджурии и само чака на полусъединител да се раздаде както се казва. И не забравяйте: който не е издавал касови бонове, пак няма да издава. А какъв е смисълът тогава - виж първото изречение.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата пак иска да прибере едни пари и да затрудни бизнеса, това прави Горанов.
2
29
 
5
 
! Отговори
гербист-патриот преди 6 години
Горанов си знае работата, касовите апарати трябва да са постоянно вързани към НАП за да не се крие оборот и да се краде ДДС. Всеки касов апарат, в столицата, по градовете и по селата трябва да е вързан.Отделно, дано скоро да се прокара и идеята на Горанов за ПОС терминалите, който има касов апарат, задължително да има и поне по един ПОС терминал към него. Така ще се стимулират безкешовите плащания.
1
0
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Някой от депутатите на суджуците дали не е забъркан в бизнеса с касови апарати?