Въпреки резолюцията на ООН – боевете в Сирия не секват

Западни издания: Засилва се натискът над руския президент
26 фев 2018 09:30, Елка Василева
105
Въпреки резолюцията на ООН – боевете в Сирия не секват
Снимка: Reuters

Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на ООН, който гласува единодушно за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, пише британският в. "Гардиън". Боевете засилиха и натиска над руския президент Владимир Путин - най-влиятелния поддръжник на Асад, да накара сирийския си съюзник да спазва правилата.

Руският президент стана обект на нови критики заради действията на Москва, възприети като циничен опит да се забави приемането на резолюцията за прекратяване на огъня, с цел Асад да има време да довърши превземането на Източна Гута. Правозащитни организации подчертават, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има ограничен обхват, не включва конкретен график за прекратяването на огъня, подчертава в. "Гардиън".

Според сирийското правителство примирието трябва да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче вече отхвърли идеята, че резолюцията обвързва и нейните сили, а САЩ не са заемали позиция, отбелязва британското издание.

В същото време жителите на Източна Гута прекараха пореден ден в укрития, докато районът е подложен на обстрел от авиация и артилерия. Има данни, че сирийският режим е хвърлил и поне една бомба с хлор срещу бунтовническия анклав, пише в. "Вашингтон пост".

Още по темата

САЩ и техните съюзници приветстваха като дипломатическа победа единодушното одобрение на резолюцията на Съвета за сигурност за 30-дневно прекратяване на огъня, което се очаква да влезе в сила без забавяне. Но за да се гарантира подкрепата на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени "терористи" - вратичка, която изглежда дава възможност за продължаване на боевете на много фронтове.

Правителството в Дамаск редовно нарича всички свои противници "терористи", макар че международната общност смята за екстремистки само малка част от въоръжените групи в Сирия. Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, вече заяви, че Дамаск и неговият съюзник Техеран ще спазят резолюцията, но че предградията на сирийската столица не са включени в нея, защото са под контрола на терористи. Но именно страданията на мирните граждани в Източна Гута подтикна ООН да гласува за прекратяване на боевете, припомня американското издание.

Освен това резолюцията заявява, че прекратяването на огъня трябва да влезе в сила възможно най-скоро, но не включва нито краен срок, нито механизъм за определянето му, нито мерки за гарантиране, че примирието ще се задържи, припомня в. "Вашингтон пост". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
В Деир аз Зур едни сирийски бойци удържаха обсада като "Ленинградската"!!! Американски самолети ги бомбордираха /ТЕКСАСКИ/ заради петрол и газ!!! Няма да има източна Гута ! Жалко за децата до 10 гадини / нагоре са войници на щатския шериат./ , но всички са генезис на джихадисти- бащи и майки свързани със САЩ-еврейската ИДЕЯ !?!! Защо еврейските щати се опитват да смажат арабите в тези земи ---Мисля ,че от СТРАХ от възмездие и разплата!!!
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимките са от Ракка, а унищоженията са направени от САЩ и протежираните от тях туристи ни групировки под кюрдско ръководство.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Резолюцията на ООН не уточнява как трябва да се третират терористите. Колкото по-скоро бъдат избити, толкова по-скоро ще настъпи мир в Сирия. САЩ, обаче искат войната в Сирия да продължи и вече съвсем открито подкрепят терористите.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривайте тая ненужна организация.
79
0
 
17
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Казвал съм го и пак ще повторя - умереният джихадист е този, на който са му свършили боеприпасите, така че бой по канчетата.
78
0
 
8
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Не мога да разбера : Като анклав на каквои кого ще "отцелее " източна Гута ??? Електроснабдяване ,храни,строителство,комуникации, транспорт,водоснабдяване и администрация ... са ангажименти и дело на държава !!! Жителите са граждани на ...??? Има наблизо американска военна база ,но тя едва ли може да изгради отделна държава . Каква е перспекнивата на ислямистка Гута ??? Рейсове по примера на Алепо и т.н. !!!
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж бунтовници, пък веднага стават мирни граждани, когато стане лошо.. Спират боевете, мирните граждани зареждат муниции, получават инструкции от господарите си и отново стават бунтовници.
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирните граждани отдавна са далече в селата и чужбина. Пропаганда за маллоумници.
75
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците няма човещинаа по природа . Всички войни са го даказвали. За жалост участват и в тази . Да пишат жертвите на сметката на Асад.
74
0
 
23
 
! Отговори
:):) преди 6 години
хайде стига с тези мирни граждани, все едно да си от люлин10 и да те бомбят и ти да си сефиш там да чакаш. на руска рулетка дали ще те оцели снаряд. Как пък всички училища и болници на Дамаск са в предградията. Някой щото вярва....
73
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същият сценарий се разигра и в Алепо. Когато брадатите главорези бяха натикани в миша дупка, започнаха да се появяват атаки с хлор и разбира се затова беше обвинен Асад. Снимките и филмчетата на белите каски по сценарии на Холивуд и за награда Оскар, бяха широко тиражирани от "демократичните" медии. Но имаха и пропуски, защото изтекоха кадри как "умрелите" се съживяват след като са си мислели, че вече не се снима поредното филмче.Няма ли да измислят нещо друго, това вече не върви.
72
1
 
1
 
! Отговори
-|- преди 6 години
"Хлорът", не "хлорта"
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 24.02, международният анализатор Боян Чуков предупреди в ефира на ..., че предстои провокация срещу режима на примирие в Източна Гута. Позовавайки се на източници от средствата за масова информация, Чуков заяви, че на сирийска територия са били незаконно внесени три камиона с хлор.Прогнозата на анализатора беше,че се очаква използване на хлора,за да бъде хвърлена вината върху правителството на Башар Асад и така то да бъде обвинено за неспазване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.
70
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
очертава се поредният разгром на сирийската армия
69
19
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Победата няма да бъде постигната с фронотви бомбандировки.Трябват стратегически за съжаление Русия няма бомбардировачи от класа на Б-52!Също така трябват повече касетъчни бомби.Технологичното ниво на руснаците обаче не позволява унищожаването на терористите!
68
4
 
24
 
! Отговори
Защо ? преди 6 години
Защо им е на сирийската армия да ползва хлор? И без това имат превес във всяко въоръжение!Хлорта е за медиите и краварите които търсят някакъв предекст за бомбардировки - това и за глухите и за слепите е ясно!
67
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като правителството изпозва отровен газ срещу бунтовниците, утре САЩ ще унищожи авиацията на дикатора Асад.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби 64Сигурно си прав за хлора. В Южна Калифорния във всяко градче има хлораторна станция, водата мирише на хлор, ръцете ти се белят. Това е, защото идва чак от язовирите на Колорадо. Хипотезата ти е правдоподобна.
65
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белите каски в източна гута с оплакват, че правителството хвърля върху тях хлор
64
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали великият пълководец от кремъл обяви победа в Сирия, защо сега хвърлят бомби в столицата си???явно не спират да лъжат като *** шведи