Преди шериатът да развали всичко: Мода и къси поли в Кабул

В Турция някога забрадки в класните стаи не са се виждали
Обновена: 27 фев 2018 22:12 | 27 фев 2018 21:30,
57

Иран през 70-те години на ХХ век Снимка: Facebook, Before Sharia Spoiled Everything

Някога в Техеран жените носеха къси поли, в Кабул носеха модерни прически, а в турските класни стаи забрадки нямаше. Но това е "Преди шериатът да развали всичко".

Гамал Абдел Насър е видимо развеселен. Така поне го показва едно видео, заснето през 1958 година, в което елегантно облеченият египетски президент разказва пред голяма публика какво му бил казал наскоро лидерът на "Мюсюлманското братство". Думите му били: "Всички жени в Египет трябва да носят забрадки!". "Отвърнах му така: Та това ще ни върне в Средновековието! Твоята дъщеря следва медицина и не носи никаква забрадка, а ти искаш да накарам 10 милиони жени да се забраждат", казва Насър във въпросното видео, а цялата зала се превива от смях.

Имало едно време...

Клипът е качен на страницата на една група във Facebook, която бе създадена през декември 2017 под името "Преди шериатът да развали всичко" (Before Sharia Spoiled Everything), разказва германският вестник "Ди Велт" в публикация по темата и пише, че целта на хората, организирани в тази група, е да припомнят за наличието на силно изразени светски тенденции в редица мюсюлмански общества.

Групата се радва на растяща популярност и отбелязва силен приток на нови членове, които постват семейни снимки, изпращат изрезки от вестници и списания, разказват лични спомени - като доказателство за това, че преди голямата вълна на реислямизация западният стил на живот е бил широко разпространен в техните страни.

Много от снимките показват ученически класове от селските райони на Турция, където през 30-те години на миналия век не е имало нито едно момиче със забрадка.

Или млади жени в Техеран и Кайро, облечени по модата на 1960-те години - с къси поли и разпуснати коси. Други снимки са запечатали семейни тържества, на които почти всеки има пред себе си чаша с вино или бира, а по плажовете младите жени се разхождат разголени, пише "Deutsche Welle.

Снимки от Алжир, правени през 1970-те години, показват ученички и ученици, чийто външен вид по нищо не ги отличава от европейските им връстници, разказва "Die Welt".

По-нататък изданието ни среща с един от инициаторите на Facebook групата - швейцарския адвокат от турски произход Емра Еркен, който разказва, че е живял в Турция до 1979 година и че дотогава изобщо не бил виждал хиджаб: "В детството си, разбира се, съм виждал традиционните забрадки на жените от селата, но тези мантии, които покриват жената от глава до пети, почти не се срещаха едно време в Турция", казва Еркен пред "Ди Велт" и обяснява, че създадената от него Facebook група има за цел да обори тезата, според която в мюсюлманския свят секуларизмът е бил разпространен само сред привилегирования градски елит.

В тази връзка "Ди Велт" посочва, че тъкмо през 1979, когато Еркен напуска Турция, в Иран започва Ислямската революция, а в Афганистан - нахлуването на СССР. Малко по-късно в Турция е извършен военен преврат, който довежда до засилване на религиозните тенденции в страната.

По друг начин стоят нещата в Турция

Който разглежда снимките, поствани във Фейсбук-групата "Преди шериатът да отрови всичко", неизменно се пита какво ли се е случило с всички тези мъже, жени и деца, които се усмихват от фотографиите, пише "Ди Велт" и отново дава думата на Емра Еркен: "Мнозина избягаха от Афганистан, от Иран емигрираха голям брой светски настроени хора, а тези, които останаха в страната, бяха принудени да се нагодят към новите условия. По друг начин стоят нещата в Турция - там светски настроените хора далеч не са изчезнали от градските среди. Но значително се увеличи броят на онези мюсюлмани, които са привърженици на шериата", казва Еркен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди шериатът повечето мюсулмански държави бяха колонии и копираха господарите си.Сега са оставени сами на себе си и ето резултата-всеки се трепа с всеки а потъпевши са единствено жените и децата.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясен е плана на сегашните ни "господари". Искат да се избиваме един друг. Не стигат отровните храни, лекарства, замърсяване ... друго си е войната... *** хиляди, милиони хора. Мюсюлманите явно са най-лесни за манипулиране. Защо бе хора, наистина ли вярвате, че убийството ще ви донесе ... спасение, удовлетворение...
40
0
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Това е само първият епизод от глобалната атака срещу съвременната цивилизация. Под подмолните удари на враговете на човечеството първо паднаха най-лабилните - мюсюлманските държави. Да - те бяха се цивилизовали - но старите порядки още бяха в родовата им памет - и благодарение на тези тъмни врагове на човешкият род бяха наложени отново - за да бъдат превърнати мюсюлманите в агресори срещу толерантна Европа.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен22 Боли я как боли ,да те управляван комундетат от ГЕРБ и ти да премигваш като овца и да поблейваш от радост.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ха ,ха ! Нали ги гонели за къси поли и минижупи през ,,комунизма ,,Ами гледай 3-4 филма от 70-80години и ще видиш къси поли . Предлагам ти ,,Маневри на 5 ят етаж ,,и още по стоарият ,,С деца на море ,,
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23 Я па тоя ! Уплашени са и то много .Демокрацията им налагана с оръжие и демагогия навсякъде е провал . Безбожие, подмяната на човешките ценности с джендърски разврати ,лицемерие ,разруха , воини ,създаване и поддръжка на Ислямският терорризъм, отвори очите на хората по света Отказа от долара ,за разплащане мужду големи икономики наля още масло в огъна на без това изплашената върхушка в САЩ .Изпаднали в отчаяние си, са вкопчили в,, ядрената тояга,, и се озъртат
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брей тия са били по развити и от нас даже по това време, тука през комунизма къде ти къси поли и мoдa?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брей тия са били по развити и от нас даже по това време, тука през комунизма къде ти къси поли и мода?
34
2
 
2
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Сигурно имате някаква логика, че ако не е едното ще е другото. Но светът не е черно-бял! Защо изключвате възможността да има нормални семейства, които възпитават разумни деца? Явно толкова ви е капацитета, щом смятате, че нормални човешки ценности и взаимоотношения могат да се набиват само отвън и заплаха от бой с камъни.
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако жените и хората се държаха прилично иникога нямаше да има шериат никога разюзданите сексуални революции и оргии раждат противовес. Тия снимки са хубави дайте и другите на публичните домове и мафиотите държащи пубични домове и каращи жените да стават сексуални робини. Изглежда на *** му харесва да е келнер и домашна присужница някъде колко келнери перси познавате емигранти като сте пльоснали тия снимки.
32
0
 
2
 
! Отговори
diasen преди 6 години
чети коментара на ДЯДО МРАЗ-15 и на Shark-19 и мисли и разсъждавай непредубедено...
31
3
 
4
 
! Отговори
случаен преди 6 години
преди шериатът да отрови всичко-спокойно бих сложил знак за равенство,ако беше написано -преди демокрацията да отрови всичко,гледайки от нашата камбанария.Ако разголването,алкохолът,развратът и техните производни днес се водят за евро-американска ценностна система,то тогава наистина шериатът отрови всичко-така го разбирам аз или може би съм човек от средновековието...?
30
5
 
8
 
! Отговори
мюсюлманска работа преди 6 години
Че те мюсюлманите никога не са излизали от Средновековието ! Винаги са си били там !
29
0
 
2
 
! Отговори
та кой е виновен преди 6 години
През 1953 г. иранският премиер Мохамед Мосадек, който е избран от парламента през 1923 и преизбран през 1944, и който заема премиерския пост до 1951, бива свален от власт от британските и американските разузнавателни служби (Операция Аякс).След падането на Мосадек шах, Мохамед Реза Пахлави увеличил още повече диктатурата.Неговата автократична власт, включваща системни изтезания и други потъпквания на човешката свобода, довела до Иранската революция и сваляне на неговия режим през 1979.
28
2
 
4
 
! Отговори
човек от народа преди 6 години
малко остана и ще вземем насилствено живота на ислямистите, сатанистите и подтисниците. обещавам ви го !
27
3
 
15
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Както е тръгнало с тия европейски лидери, които канят ислямисти в Европа, след време някъде, някой ще гледа подобни снимки и ще си спомня какво е било в християнска Европа преди да дойде шериата.Жалко!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Афганистан - нахлуването на СССР"Поредната лъжа на западни медии, защото:СССР не е нахлул, а е поканен от Мохамед Наджибула, за да осигури условия за работата на легитимно правителство в Афганистан. САЩ и Саудитска арабия подпомагат муджахидините с финансови и военни средства, вкл. модерни оръжия като противовъздушни ракети. Съседен Пакистан пък се превръща в база за логистична подкрепа.Та на въпроса, какъв беше Афганистан преди муджахидините да дойдат на власт и след това?
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на Китай нямаше да му се размине. Хубаво,че има ядрено оръжие,единственния възпиращ фактор срещу "демокрацията". Ако всяка държава има ядрено оръжие ще настане вечен мир!
24
4
 
20
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 25. Ще ти обясня защо. Китайците и японците не са мюсулмани, разибраш ли какво искам да ти кажа. Те не са фанатици и тяхната религия не подтиква към насилие. Затова нямаше как да ги подпалят, докато при арабските страни е много просто, размахваш им религиозната карта и всичко отива по дяволите. САЩ много добре знаят къде какво минава. Арабите принципно са прости, религията ги прави лесни за манипулиране. Нали се опитаха да внесат революция в Китай, какво стана знаеш ли, на площад Тянанмън.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shark 21САЩ се изплашиха от тези бързо развиващи се икономикиЯ па тоа?Що не се изплашиха от Китай и не го подпалиха докато китайците живееха по пещерите още ами им набутаха един куп инвестиции?Или пък защо не пуснаха още една бомба на японците вместо да им наливат пари след ВСВ и да им купуват всичките стоки та Япония се превърна в технологичен и икономически гигант?Уплашили се от Иран който се препитава от добив на петрол.Нали виждаш колко ги е страх от голямата сибирска бензиностанция