Преди шериатът да развали всичко: Мода и къси поли в Кабул

В Турция някога забрадки в класните стаи не са се виждали
Обновена: 27 фев 2018 22:12 | 27 фев 2018 21:30,
57

Иран през 70-те години на ХХ век Снимка: Facebook, Before Sharia Spoiled Everything

Някога в Техеран жените носеха къси поли, в Кабул носеха модерни прически, а в турските класни стаи забрадки нямаше. Но това е "Преди шериатът да развали всичко".

Гамал Абдел Насър е видимо развеселен. Така поне го показва едно видео, заснето през 1958 година, в което елегантно облеченият египетски президент разказва пред голяма публика какво му бил казал наскоро лидерът на "Мюсюлманското братство". Думите му били: "Всички жени в Египет трябва да носят забрадки!". "Отвърнах му така: Та това ще ни върне в Средновековието! Твоята дъщеря следва медицина и не носи никаква забрадка, а ти искаш да накарам 10 милиони жени да се забраждат", казва Насър във въпросното видео, а цялата зала се превива от смях.

Имало едно време...

Клипът е качен на страницата на една група във Facebook, която бе създадена през декември 2017 под името "Преди шериатът да развали всичко" (Before Sharia Spoiled Everything), разказва германският вестник "Ди Велт" в публикация по темата и пише, че целта на хората, организирани в тази група, е да припомнят за наличието на силно изразени светски тенденции в редица мюсюлмански общества.

Групата се радва на растяща популярност и отбелязва силен приток на нови членове, които постват семейни снимки, изпращат изрезки от вестници и списания, разказват лични спомени - като доказателство за това, че преди голямата вълна на реислямизация западният стил на живот е бил широко разпространен в техните страни.

Много от снимките показват ученически класове от селските райони на Турция, където през 30-те години на миналия век не е имало нито едно момиче със забрадка.

Или млади жени в Техеран и Кайро, облечени по модата на 1960-те години - с къси поли и разпуснати коси. Други снимки са запечатали семейни тържества, на които почти всеки има пред себе си чаша с вино или бира, а по плажовете младите жени се разхождат разголени, пише "Deutsche Welle.

Снимки от Алжир, правени през 1970-те години, показват ученички и ученици, чийто външен вид по нищо не ги отличава от европейските им връстници, разказва "Die Welt".

По-нататък изданието ни среща с един от инициаторите на Facebook групата - швейцарския адвокат от турски произход Емра Еркен, който разказва, че е живял в Турция до 1979 година и че дотогава изобщо не бил виждал хиджаб: "В детството си, разбира се, съм виждал традиционните забрадки на жените от селата, но тези мантии, които покриват жената от глава до пети, почти не се срещаха едно време в Турция", казва Еркен пред "Ди Велт" и обяснява, че създадената от него Facebook група има за цел да обори тезата, според която в мюсюлманския свят секуларизмът е бил разпространен само сред привилегирования градски елит.

В тази връзка "Ди Велт" посочва, че тъкмо през 1979, когато Еркен напуска Турция, в Иран започва Ислямската революция, а в Афганистан - нахлуването на СССР. Малко по-късно в Турция е извършен военен преврат, който довежда до засилване на религиозните тенденции в страната.

По друг начин стоят нещата в Турция

Който разглежда снимките, поствани във Фейсбук-групата "Преди шериатът да отрови всичко", неизменно се пита какво ли се е случило с всички тези мъже, жени и деца, които се усмихват от фотографиите, пише "Ди Велт" и отново дава думата на Емра Еркен: "Мнозина избягаха от Афганистан, от Иран емигрираха голям брой светски настроени хора, а тези, които останаха в страната, бяха принудени да се нагодят към новите условия. По друг начин стоят нещата в Турция - там светски настроените хора далеч не са изчезнали от градските среди. Но значително се увеличи броят на онези мюсюлмани, които са привърженици на шериата", казва Еркен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"че тъкмо през 1979, когато Еркен напуска Турция, в Иран започва Ислямската революция, а в Афганистан - нахлуването на СССР"От истината боли, ***.
21
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Това е теокрацията, живот подчинен на въображаеми приятелчета. Ненормална история...
20
7
 
11
 
! Отговори
цру преди 6 години
стига с тая пропаганда хайде някой да каже нещо лошо срещу америка и еврейте и ще го вкарат в затвора на това ли му викате демокрация
19
13
 
48
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Никакъв шериат не е развалил всичко. Развалиха го американците под формата на оранжеви революции. Ако беше заради шериата, това нямаше изобщо никога да бъде допуснато. САЩ се изплашиха от тези бързо развиващи се икономики, които щяха да ги лишат от влияние и възможност за износ на оръжие и решиха да ги съсипят. САЩ са най-големите терористи в света.
18
3
 
28
 
! Отговори
Овча работа преди 6 години
Но това е бъдещето на цяла Европа! Явно народите днес са прекалено заспали и не виждат по далече от носа си. Днешните млади хора са гола вода! Не ги вълнува нищо друго освен фейсбук.А бащите им и дядовците им правиха революции, изкараха обществата от робовладеския стой и построиха съвременната демократична цивилизация. Сега както е тръгнало Европа ще се върне 200 години назад.Жалко.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Ердоган ще се гътне, а след него всичко ще си дойде на мястото ;) Да му мислят тези които вършат престъпления в момента.
16
11
 
61
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 6 години
Кой каквото иска да каже, но за тия бъркотии в арабския свят са виновни най-вече западните и американските тайни служби. Като тези снимки има още много доказателсвта, че са живеели съвсем добре преди чуждите служби да почнат да си прокарват интересите!
15
22
 
47
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Ако отидеш с мир няма по-гостоприемен домакин и верен приятел на света от мюсюлманина. Религията им е консервативна и това според мен е добро.Тя е миролюбива,старите са на най-висока почит,пороците строго се наказват.Насилието в арабският свят е в резултат на външни намеси,заради нефт и газ.
14
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мноого важно като "постват". Ислямската *** не се е възцарила с "постване", а с възпитание в идиотизъм с изцяло физически средства. И това няма как да се пребори с хумор, така че по-ефективно би било да поработим над механизмите, с които да държим фанатизираните ислямистки прасета навън от собствения си свят.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го публикувахте вчера. Можехте да изчакате месец-два с надеждата, че ще го позабравим.
12
55
 
16
 
! Отговори
Интересно преди 6 години
интересното е именно СССР са спонсори на терористите от арабските държави!!именно те създадоха и най голямата джамия в света а именно в .......МОСКВА!!!!!!!!
11
4
 
10
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А цялото шоу в семитския свят, вратата на ада, се прави за да може белите хора да виждат че диваците са си все диваци независимо дали се маскират като европейци, забулват или ходят голи с халки на носа и ушите.
10
6
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е една.В почти всички арабски страни до 1980г.светските порядки владееха навсякъде.Половината от тези държави бяха бивши западни колонии със силно западно влияние,а другата половина бяха социалистически страни със силно влияние от източния блок.По-късно САЩ,Англия и Петролните шейхове станаха изявени спонсори на Ислямиската идеология,която подкрепиха като противодействие на комунизма и СССР.Но създадоха Франкенщайн,който няма да събори Русия,а ще събори тях.Сметките им са грешни!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** докато се усетят , светът ще ги е забравил.
8
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изводът е, че една или няколко от "великите" сили са таковали таковата на мюсюлманския свят ... видяхме какъв абсолютен крах беше арабската пролет, представям си какво е било 79-та.Въпреки това ми е странно как ако е имало истинско светско общество, могат да се върнат толкова назад в средновековието и да станат до такава степен подвластни на религията.
7
12
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест преди американци и британци да започнат да подпомагат местните талибани и не знам кви си, преди британските тайни служби да създадат мюсюлманските братя и какви ли още други групировки,преди да бутнат иранския шах от власт и всичко това с цел да изместят Съветския съюз от региона. Ако не бяха тези действия,хората щяха да са си баш европейци.
6
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ви се иска, щом си гол значи си светски настроен така ли ?
5
11
 
76
 
! Отговори
Както често.. преди 6 години
..се случва напоследък, немска медия лъже откровено, внушавайки, че шериатът навлиза в Афганистан с въвеждането на съветските войски там. Всъщност руснаците се опитаха да помогнат на един близък на тях, но все пак светски режим, а нашите дружки- американците - помагаха на муджахидините срещу руснаците и режима в Кабул. И те ти булка шериат в Афганистан...
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какъв е извода? Колелото се завърта
3
7
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъсването на Турция от исляма я въздигна, свързването й отново с исляма ще я потопи.