Уверение от КЕВР: Токът няма да скочи след сделката за ЧЕЗ!

Комисията засега няма да проверява сделката с "Инерком"
Обновена: 27 фев 2018 15:21 | 27 фев 2018 15:15,
47
Уверение от КЕВР: Токът няма да скочи след сделката за ЧЕЗ!
Снимка: Reuters, архив

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обяви, че заемът за купуването на ЧЕЗ няма да бъде платен от клиентите чрез цената на тока.

"Това е ангажимент на купувача", посочи Иван Иванов.

Още по темата

Иванов обясни, че регулаторът може да провери сделката за активите на CEZ Group в България само ако има промяна в лиценза, тоест при продажба на обособена част от лицензираното дружество, или ако купувачът заложи материални активи, които се използват за лицензионната дейност.

При сделката на "Инерком България" и двата варианта на този етап не са налице, каза Иванов. Дали има заложени материални активи, ще стане ясно от договора за продажба, посочи още председателят на регулатора. Той даде за пример продажбата на активите на E.ON на чешката Energo Pro и на ТЕЦ "Варна", при които не се е налагало промяна на лиценза и съответно - проверка на сделките.

Иванов беше категоричен, че дейността на компанията ще бъде контролирана, независимо кой е собственикът, за да бъде гарантирано качеството на услугата. Ако има отклонения от дейността, ще има административни санкции.

Иван Иванов отказа да коментира жалбата на Energo Pro, че сделката не е била прозрачна. Компанията също участваше в процедурата за продажбата на активите на чешкото дружество в България.

КЕВР ще направи оценка на инвестиционните разходи на трите електроснабдителни и електроразпределителни дружества, тъй като идва краят на тригодишния регулаторен период. При необходимост ще бъде направена корекция, обеща Иванов.

До 31 март трите дружества трябва да внесат своите заявления за цената на тока от 1 юли и бизнес плана си за следващите три години.

Още икномически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.