Вонящо легло, манджа с месо – затворници съдят държавата, прибират…

103-ма затворници са се обърнали към Темида и са взели 170 бона
27 фев 2018 07:00,
23
Вонящо легло, манджа с месо – затворници съдят държавата, прибират…
Снимка: flickr

103-ма затворници са осъдили Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието през 2017 г.

Лишените от свобода водят дела срещу министерството основно заради условията, в които изтърпяват присъдите си.
За м.г. ГДИН е загубила дела за общо 169 874 лв., като от тях е изплатила малко над 122 хил. лева, пише "Сега".

В дирекцията няма регистър на делата и затова не бяха предоставиха данни за номерата и съдилищата. Произволна проверка в електронните съдебни деловодства бързо вади на бял свят част от казусите.

Така например ГДИН е осъдена да плати 660 лв. на затворник, който за период от една година е търпял неимуществени вреди от това, че не са му били осигурени нормална жилищна свободна площ и постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода, баня и тоалетна в съответствие с хигиенните изисквания.

В исковата молба, която е за 26 400 лв., затворникът разказва как е бил местен няколко пъти. Първо е бил в килия от 11 кв. м със 7 триетажни легла, после в килия от 8 кв. м са били 18 човека, а в последната си килия е бил с още 26 души. Твърди, че при всяко преместване е питал надзирателите дали може да бъде настанен в помещение, където има само непушачи, но отговорът бил: "Тук не е хотел". Разказва още, че килиите били пълни с насекоми, а в периода от 20 до 6 ч. вместо тоалетна можел да ползва пластмасова кофа.

Осъден на доживотен затвор без право на замяна е осъдил ГДИН за 1200 лв., защото не са му били давани полагащите му се обувки. В молбата си той разказва как му се е налагало да излиза бос на открито и как краката му са били наранени от острите камъчета в двора на затвора в Белене.

Дирекцията е осъдена да плати 2000 лв. и на друг доживотен затворник. Той печели дело за това, че е мюсюлманин, а от затвора са му отказали да му осигурят меню, изключващо свинско.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Защо трябва да се спазват гражданските и човешки права на индивид който ПО СВОЯ ВОЛЯ е избрал да живее противозаконно и който СЪЗНАТЕЛНО е нарушавал гражданските и човешки права на хората уважаващи и спазващи законите на страната .
13
1
 
5
 
! Отговори
дедо Йов преди 6 години
Абе да се извади тая жива сила от затвора и под конвой да се насочи към малките общини за който вечно няма пари, от сутрин до вечер работа, ще почистват речни корита, ще изграждат диги и т.н., а вечерно време постна чорбица с парче хляб! До толкова ще намалеят желаещите да "лежат" че спокойно може да се стигне до закриване на някой затвори!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха, ами ако болните започнат да съдят държавата за мизерните условия в болниците, учениците също ще си търсят правата за мизерията в училищата - мръсни тоалетни, липса на сапуни, сушилки за ръце, стари маси и счупени столове. При това болните и учениците са хора, спазващи законите, а тези в затвора - вместо да ги бият по три пъти на ден - си търсят някакви права, ама те там не са на почивка, а де се превъзпитават, защото са нарушили чужди права. Объркана работа!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми направо БХК да изнася затворници в Хелзинки. Защо да изнасяме студенти само за Европа?!
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази адвокати са им и то безплатно от БХК ,които съдят държавата за щяло и нещяло ,но никога не биха защитили правата примерно на някоя от жертвите на тези хубостници за чиито удобства в затвора са толкова загрижени .
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баhти, то в пандиза повече пари отвън се праили бе. Да взема и аз да вляза, ше се пооплаквам малко, ше изляза и си харча цял живот като шефче ! :)
8
1
 
18
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Пълен абсурд!!! Нормално е в затворите да е голяма мизерия за да имат превантивен и превъзпитаващ ефект и никой да не иска да влиза втори път. Както казва заместник-директорът на Bang Kwang "This is a prison, not a hotel".
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не справедливостта е абсурдна, а държавата, всъшност най-големия проблем е отсъствието на държава...
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че авторите на писанки тук са неграмотни е ясно. Но истина е, че Европа отдавна ни е лишила от възможността да управляваме държавата си.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7, Абсолютно съм съгласен - затова казвам, че е абсурдно.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4, това с абсурдната справедливост го обясни на съда в Страсбург. Като няма осъждания у нас за лошите условия в затвора, онези предявяват искове там и бива осъдена държавата.
3
6
 
44
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Отрепкитe "откриха нов бизнес-план"...хем си в затвора ... хем държавата ти плаща!
2
4
 
43
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Така ще бъде докато не върнат смъртното наказание
1
11
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдна "справедливост". В държавата бедни пенсионери ядат каквото намерят. Носят разпрани обувки на по 20 години. Някои ровят по кофите. А видиш ли престъпници с доживотна присъда имали прави на обувки, че и менюто си избирали.