С фалшиви бразилски паспорти семейство Ким гласяло път за бягство?

Документите били издадени през 90-те на сегашния лидер и неговият баща
Обновена: 28 фев 2018 22:17 | 28 фев 2018 19:45, Боряна Павлова
32

Снимка: Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и неговият баща Ким Чен Ир са се сдобили с фалшиви бразилски паспорти с надежда да кандидатстват за визи за посещение на западни страни през 90-те години, потвърждават пред Reuter източници от службите за сигурност в Западна Европа.

Не е тайна, че управляващото семейство в Севернa Корея е използвало фалшиви документи, за да пътува в чужбина, конкретни доказателства за това обаче са рядкост. Фотокопията на бразилските паспорти за Ким Чен Ун и Ким Чен Ир, направени от Reuters, не са виждани преди.

"Те са използвали тези бразилски паспорти, които очевидно са със снимки на Ким Чен Ун и Ким Чен Ир, в опит да се сдобият с виза от чужди посолства", заяви пред Reuters източник от службите за сигурност, пожелал анонимност.

Според него документите са не само доказателство за пътуванията на семейството в чужбина, но и за това, че управляващите си подготвят евентуални канали за бягство от Северна Корея.

Посолството на Северна Корея в Бразилия отказа коментар. Външното министерство на Бразилия заяви, че разследва случая.

Бразилски източник, пожелал анонимност, е заявил, че въпросните паспорти за легитимни документи, издавани като бланки за консулствата.

Четири източника от службите за сигурност в Западна Европа потвърдиха, че с двата бразилски паспорта, издадени с имената Йозеф Пуаг и (Joseph Pwag) и Илджон Чой (Ilong Tchoi) е кандидатствано за визи в поне две западни държави. Не е потвърдено дали визи са били издадени.

Паспортите вероятно са били използвани за пътувания в Бразилия, Япония и Хонконг.

Японският вестник "Йоимури Шимбун" пише през 2011 г., че Ким Чен Ун е посетил Токио като дете, използвайки бразилски паспорт през 1991 г. - преди датата на издаване на документите, с които Reuters разполага.

И двата паспорта носят печат на бразилското посолство в Прага и са издадени на 26 февруари 1996 г. Източниците от службите за сигурност твърдят, че програмите за лицево разпознаване са потвърдили, че снимките са на Ким Чен Ун и баща му.

Паспортът на Ким Чен Ун е издаден на името Josef Pwag с дата на раждане на 1 февруари 1983 г. Толкова малко се знае за него, че дори и истинския му рожден ден е неизвестен. Той би трябвало да е бил на между 12 и 14 г., когато паспортът е бил издаден. Смята се, че е получил образованието си в Берн, Швейцария, където се е представял за синът на шофьор на посолството.

Паспортът на баща му е издаден на името на Iljong Tchoi, роден на 4 април 1940 г. Починалият през 2011 г. Ким Чен Ир е роден през 1941 г. И двата паспорта посочват като място на раждане на двамата Сао Пауло.

Източниците за сигурност отказват да обяснят как са се сдобили с фотокопията на паспортите. Ройтерс отбелязва, че техни кореспонденти не са виждали лично паспортите и не могат да потвърдят дали са фалшифицирани.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз мога да направя по-красиви ФОТОКОПИЯ тези!
17
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
Ай, ай, ай... Колко са лоши севернокорейските диктатори... Аййййй...
16
1
 
8
 
! Отговори
Бо Ко служа на сащ преди 11 месеца
Такава тъпотия и нашият велик вожд не може на измисли
15
0
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
фейк!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Едва ли това са единствените им паспорти, по-скоро едни от многото. Всички диктатори имат някакъв вариант за бягство.
13
2
 
13
 
! Отговори
А бе преди 11 месеца
"Ройтерс"....повече какво да говорим!
Не че Кимчетата са стока,ама "борците за демокрация" съвсем се оплетоха в лъжи,авторитетната някога агенция Ройтерс сега е само пропаганден рупор.То и само тя да беше....
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само десетина коментара от съветски другари, около 40 рубли.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аааа ти за братя Галеви ли питаш,избягаха братле,избягаха.Отидоха при Мето Илиянски,заедно са някъде.Питай ченгизите най-добре,те с тях бяха от един отбор.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НА БОКО ФАЛШИВИЯТ ПАСПОРТ Е ОТ АРЖЕНТИНА. С НЕГО ЩЕ БЯГА.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ТЕ НЕ САМО ФОТОКОПИЯТА СА НАПРАВЕНИ ОТ РОЙТЕРС, А И САМИТЕ ПАСПОРТИ.
КАК ГИ РАЖДАТ ТЕЗИ ФЕЙКОВЕ, САМО ЗА ХОРА НАИВНИ И ГЛУПОВАТИ.
8
2
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 11 месеца
По публикацията се изходи Боряна Павлова, младши агент на ЦРУ.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що така комyнягите и дyпе дават само и само да пътуват на запад, да имат имущество там да се чувстват като нормални хора, а в собствените си страни се превръщат в зверове? Лагери, убийства, беззакония, подтисничество, отмъстителност породена от чувството за безнаказаност, защита на тази лична безнаказаност със всякакви средства убийства и подлости и каквито гадости се сетите. Такова поведение може да бъде обяснено само от изключително опитни психиатри.
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия от Ройтерс съвсем изтрещяха. През 90-те Ким си живее най-официално в Швейцария и завършва там висшето си образование. За какво му е да ходи в Бразилия с фалшив паспорт, "за да види как се живее на запад"??
5
1
 
26
 
! Отговори
;-) преди 11 месеца
Проверете да не би и Гинка от Съединение да готви такова бягство.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дрогари гответе се за партизанско движение, зареждайте се с прашки, камъби и колове.
По заповед на Шеломов всички в планината.
3
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
*** гадна капиталистическа пропаганда.
Не вярвам дрогарите закърмени с комунистически идеали да са искали да бягат. Те ако се наложи ще умрат, но няма да бягат.
Просто са искали да видят как е в гнилият Запад, да бръкнат в тази гнилост, да усетят вкуса на гнилият капиталистически начин на живот и да се заредят с усърден плам за нови творчески трудови резултати за да може да процъфтява трудовият път на работещите в народната република.
Напред дрогари към нови творчески трудови успехи.
Ураааааа
2
10
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 11 месеца
Е нас кво ни дреме нepeзa как е развеждал пpaceто, по животинските пазари из светот
1
2
 
19
 
! Отговори
Емо преди 11 месеца
Е, и щом го пише това във вестника, значи са ги разкрили накрая!
Трябваше на мен да ми звъннат, имам един авер в Студентския град живее, щеше да им направи каквито искат паспорти, даже и американски може да им направи и никога нямаше да ги разкрият!