Оферта на деня: ?325 – цената на прислужница в Саудитска Арабия

В Twitter потребители се възмущават на офертите
1 мар 2018 21:45,
26
Оферта на деня: ?325 – цената на прислужница в Саудитска Арабия
Снимка: Twitter

В Саудитска Арабия снимка на две мароканки циркулира в Twitter. Причината - двете жени се продават - буквално! Те са прислужници и цената им е жълти стотинки.

Снимката в Twitter показва двете мароканки, които са обявени за "продан" като домашни прислужници.

Жената вдясно е описана - 30-годишна с 5 години опит в работата в Саудитска Арабия и знае как да готви и чисти. Цената й - 1500 риала или 353 евро.

Жената отляво пък е описана като прислужница, която "може да готви саудитски ястия и харесва деца". Нейната цена също е 1500 риала.

Случаят е ясен: Това е пример за робство, казва Ясмин Ахутат, мароканска блогърка по въпросите за правата на човека и жените пред международната редакция на "Дойче веле".

Тя обяснява, че чужденките, които работят като прислужници в кралство Саудитска Арабия, имат изключително ограничени права. Например много саудитци не позволяват на прислужниците си да притежават мобилен телефон и да комуникират със своите семейства.

Оферта на деня: ?325 – цената на прислужница в Саудитска Арабия
Снимка: Twitter

В една обява например саудитец се оплаква, че продава прислужницата си, защото "има амбиции да се сдобие с мобилен телефон". В друг пост в Twitter, паспортът на мароканка е иззет и е използван като обява за нейната продажба.

Насилие и лошо отношение

В Саудитска Арабия жените, които работят като домашни прислужниците, са не само от Мароко, но и от други развиващи се нации като Етиопия, Индия и Филипините. Много от техните случаи станаха известни в последните години.

Например филипинките, които работят в кралството, често се оплакват, че са прехвърляни от работодател на работодател без тяхното съгласие, което ги прави уязвими за насилие. Подобен трансфер не е регламентиран от техните трудови договори.

През октомври 2017 г. една индийка, работеща като прислужница в кралството, се обърна към своето правителство с видео, в което тя призова да бъде спасена, защото й е отказвана храна в продължение на дни и е физически измъчвана.

Чуждестранните работници работят в Саудитска Арабия под шапката на системата "Кефала", която е легалната рамка, чрез която работодателите "спонсорират" чуждестранни работници и са отговорни за визата и статута на жените по време на техния престой в кралството.

Системата е често критикувана от организации за правата на човека, които се обявяват срещу ограничителните и дори насилствени взаимоотношения между работодатели и работници. В някои случаи работодателите насилват работниците си физически и психически, забавят плащанията, прибират паспортите им и могат да откажат на работниците да се върнат в родните си страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Докато има толкова несправедливо и неравномерно разпределение на парите в света все ще е така. За да има някакво равновесие съотношението богат: беден трябва да е 5:1 най-много 10:1. А то 1% от хората владеят 90% от паричните средства. Е какво очаквате тогава? Общество по-лошо и от джунгла!
17
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
До Али Я не обиждай животните!
16
0
 
0
 
! Отговори
History преди 6 години
До ПитамPrav e coveka....Oste edin mandat na Mutrata i ste zapocnem da cetem i za bulgarski prisluznici....za kushei hliab i rob se e stavalo...
15
3
 
3
 
! Отговори
666 преди 6 години
При тези умерени цени и аз бих си купил прислужница.
14
1
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Додо 8 Абе Додо и тук ли намеси Борисов? Малиии!
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че са жълти стотинки е ясно. Но тук все още има хора в IT сектора, които работят за по-малко от това възнаграждение, и само могат да си мечтаят да са прислужници в Саудитска Арабия....
12
0
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
13, заради кое по-напред да ти сложа минус? Заради маймуницата, заради главните букви или заради безсмислицата, която си написал?
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България да не би да се по различни тъй наречените "бизнесмени", даже плащат от време на време и по малко. Ние сме на дъното.
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V BALGARIA GORDITE TRUDESHTI SE POLUCAVAT PO-MALKO I OT ROBITE V SAUDITSKA ARABIA.
9
2
 
5
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Великите мишки Путин и Тръмп къде са където ги величаете ако Хитлер беше Спечелил войната дори тия нямаше да ги има на картата щяха да са саудитски ***
8
0
 
5
 
! Отговори
до Богат Гущер преди 6 години
Ами то в обявите го пише , че само с винетки не можеш да си вадиш прехраната, трябва и малко къщна работа да можеш да свършиш.
7
2
 
26
 
! Отговори
Adam преди 6 години
Интересно защо западналите убийци и лицемери не искат да ги Демократизират и наложат санкции
6
3
 
36
 
! Отговори
Додо преди 6 години
В Саудия, демек при приятелите на Бойко М. Борисов, жената е просто предмет и ако не е хубава, има по-ниска материална стойност от една камила, а понякога и от една коза. Сервирате ни тази "новина", сякаш е някакво разкритие! А, и да, пак там в същата държава, се изпълняват публично смъртни присъди в петък, пред джамията, след молитва и чрез обезглавяване. Може би и това е извънредна новина?
5
5
 
22
 
! Отговори
Уауауиуиуа преди 6 години
Наскоро Карбовски пък показа какво българките "работят" там
4
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АлиА ти си такова без пари-ЯВНО
3
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ,но С. Арабия е член на Комисията по правата пна човека в ООН .
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алие що бе нали сте братя????
1
5
 
67
 
! Отговори
Али преди 6 години
от животни с пари, какво да се очаква?