По-доброто: Средиземноморска диета или вегетарианска?

Едната намалява "лошия" холестерол, а другата - триглицеридите
Обновена: 1 мар 2018 16:05 | 1 мар 2018 15:50,
6
По-доброто: Средиземноморска диета или вегетарианска?
Снимка: Pixabay

Учените от университета във Флоренция и болница "Кареги" са работили със 107 здрави доброволци на възраст от 18 до 75 години, които имат наднормено тегло.

Специалистите паставили хората на вегетарианска диета, или на нискокалорична средиземноморска диета за три месеца. След това доброволците преминали на друг хранителен режим.

Резултатът за трите месеца и от двете диети бил около 2 кг надолу от теглото и близо 1,5 кг сваляне от тлъстините. Учените забелязали обаче една съществена разлика.

"Лошият" холестерол на спазващите вегетарианска диета се понижил повече, но средиземноморската диета била по-ефикасна за сваляне на триглицеридите. Да поясним, че наличието и на двата вида мазнини в кръвта, увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Намаляването на риска от сърдечни заболявания и при двете диети, се обяснява със сходствата при тях, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. И Средиземноморската, и Вегетарианската диети са богати на плодове, зеленчуци и варива, пълнозърнести храни и ядки.

Това, на което се набляга, е разнообразието и приемането на подходящото количество храна, като се ограничават наситените мазнини. При Средиземноморската диета маслото, маргаринът и олиото се заместват със зехтин, червените меса с риба и пилешко и се набляга на бобовите култури, които имат ниско съдържание на мазнини, но високо на хранителни влакна и белтъчини.

Вегетарианската диета дори е по-ефикасна при пациенти с диабет тип 2 от традиционната антидиабетна диета, при която се приемат ниско калорични храни. Това сочат изследвания на Лекарския комитет за отговорна медицина във Вашингтон, САЩ.

По принцип Вегетарианската диета е предназначена за хора, които не консумират месо, но по време на пости, както е сега, тя може да се приложи разумно. Тя прочиства организма и повишава имунитета.

Важен съвет към всички, решили да се разделят с някое и друго килце, е да не се вманиачават върху продуктите, които трябва да консумират, както и върху кантара, като непрекъснато претеглят теглото си.

Хубаво е да се знае, че газираните напитки е добре да се спрат и да се наблегне на по-честото пиене на вода. И ако ви хареса да сте вегетарианци, а не сте, след приключването на хранителния режим, минете на друг, защото организма има своите изисквания.

Когато по-принцип сте преминали на безмесно меню, вие сте заменили храните, в които се съдържат важните за организма вещества, с други подходящи. Например, ако не трябва да ядете червено месо, може да преминете на риба, яйца, ядки, бобови култури, пълнозърнести храни.

Тези продукти дават необходимата енергия на организма, както и витамините, минералите и антиоксидантите, без които той не може да функционира нормално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
До И.Б. преди 6 години
Плодове не ядат мнопго да не кажа хич, испанците и италиянците, а и плодовете не са полезни, в тях няма нищо освен вода и МНОГО фруктоза, най-вредния тип захар.
5
0
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Когато се говори за средиземноморска диета, трябва да се добави и факторът "местен климат". Накратко за отслабване: месо, бедно на мазнини, тлъста риба, зеленчуци, плодове, бобови култури, плодове, много чиста вода.
4
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен2по големи глупости не бех чел на сайта откакто спряха "седмичните наброски"
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията , Пиги, е пълна с лъжи, а не с неистини!Холестеролът не е вреден, това отдавна е доказано. Сега ви насърчавам да си напънете мозъчетата и да почетете за хомоцистеина.Сега той е виновен.Какви лекари има да им се доверя? Взели фалшиви дипломи и изпити със слушалки?Скучаещо маце списва тук, щото татю му го е нагласил, да знае да не си слага кухата глава в торбата, защото не сте никакви специалисти и давате подвеждаща, опровергана информация.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е пост и по принцип, ако се спазват постите това е полезно и за организма.Пости се и всяка сряда и петък.На Света Гора даже се пости и в понеделник. Минах по едно време на светогорска диета и отслабнах значително. Разбира се всичко се прави с благословия, но е добре да си намерите истински духовник, а не псевдо-поповете от БПЦ с пагони и досиета на агенти на ДС.
1
2
 
19
 
! Отговори
Pigi преди 6 години
Статията е пълна с неистини. Средиземноморска диета казвате, заменяла месото с нещо? Отидете в Испания и Италия и ще видите че там месото е издигнато в култ, и ти не какво да е месо а свинското. Прошуто? Хамон? Дали на авторката говорят нещо тези думички или и звучат като мръсотийки на чужд език?