2017 рекордна за пазара на бизнес имоти! А сега накъде?

Обемът на сделките надхвърли дори нивата от преди кризата
2 мар 2018 22:15, Екип на Bloomberg
19
2017 рекордна за пазара на бизнес имоти! А сега накъде?
Снимка: Freeimages

Изминалата 2017 бе рекордна от гледна точка на инвестиции в недвижими имоти, като обемите на сделките в бизнес имоти надхвърлиха многократно нивата от 2016, но също така и на пиковата преди кризата 2007. Те достигнаха €977 млн., като за сравнение през 2007 бяха малко под €600 млн.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Colliers Иглика Йорданова.

Този процес, смята гостът в студиото, е резонен и закономерен, като генезисът му се забелязва още през 2014-2015.

„Засилването на инвестициите в Централна и Източна Европа започна от Полша, прехвърли се към Чехия, после към Унгария, като бе очаквано да се пренесе и към България и Румъния.“

През 2017 71% от обема на инвестициите на пазара се дължеше на крупните сделки с търговски центрове, осъществени от крупни южноафрикански фондове. През настоящата 2018 обаче фокусът ще бъде насочен към по-разнороден тип продукт като офис площи, логистични центрове, хотели.

Именно затова може да се очаква, отчете Йорданова, пренасяне на инвестиционния интерес и към градове извън София, която през 2017 е привлякла 95% от инвестициите.

Забелязва се и друга важна тенденция – ако досега инвеститорите в подобен тип имоти са били основно местни, то вече преобладават чуждестранните такива.

Вижте целия разговор във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е една директорка в град угърчин всяка година дава на една фирма за обучение на шофиори фирмата предлага по ниска цена от останалите институциите нехаят а йонко да попитам де си бре
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрямо обема пари може да е повече от предкризисните нива, но все пак пари се печатат. Иначе броя сделки е много зле.
13
0
 
8
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
Kakто е при всички пазари, така е и в имотния: Средствата преминават от ръцете на нетърпеливите в ръцете на търпеливите. Така избързалите да си купят на тези нива, ще платят сметката и на онези, които ще си купят след година-две, когато нивата ще паднат наполовина. Просто строители и банки ще са си избили вложенията с първите 30-40% от напористите купувачи и остатъка ще е на разпродажба...както последните чифтове обувки на витрината примерно. Нищо ново под слънцето, винаги е било така.
12
1
 
2
 
! Отговори
Xishel преди 6 години
Chudesno, chestito!...a kade sa vi i ujnoafrikanskite obitateli togava?! V Hollandia li?!
11
2
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Всичко е надуто с до 20-30 % над реалните стойности в София.Ситуацията от 2008 *** когато надуха балона е факт отново.Навсякъде се тръби хората да си теглят спестяванията от банките и да ги влагат в тухли.Това в мафия-имотна,строителна и банкова мафия!Платени статии ,целят максимално надуване на балона при жилищата !!Централните банки в цял свят предупредиха че лихвите ще отиват НАГОРЕ !!!Оказвате се с имот на двойна и тройна цена и с кредит на който вноската лети високо !!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София цените на имотите са нереално завишени.Имотния балон е факт,от поне една година.Банки,имотни агенции и строители усърдно работят за надуването му до колосални размери.Лихвите ,които в момента са много хлъзгави в бъдещето,предстои да бъдат вдигнати глобално .Пак ще има изгорели и прекарани.Българина е късопаметен.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсели се е продавали молове, търговски площи и тем подобни. Че какво го интересува това обикновения гражданин, за когото закупуването на жилище е недостижим лукс. В Чехия мой познат купи къща 165 квадрата за 250 000 евро с ипотека за 30г. с 1 /един/ процент лихва. Вижте колко е лихвата у нас.
8
0
 
2
 
! Отговори
Клуб 200е преди 6 години
Главницата де
7
0
 
8
 
! Отговори
Клуб 200е преди 6 години
До 2 Ами грабвай, кво чакаш? Лихвите били ниски, а главната няма ли да я плащаш???
6
1
 
23
 
! Отговори
hshdv преди 6 години
ами сега надолу накаде. Ама то и имотите станаха повече от клиентите. Да не казвам че и хората намаляват - емигранти, демогравски срив... преди година бях навит да дам 65000 а сега като гледам кво е, и 55000 недавам...
5
0
 
15
 
! Отговори
Фокус Инвестмент преди 6 години
Когато няма пазар, нямаш инвестиционни възможности. При липсата на други алтернативи за инвестиция винаги на фокус е имотният пазар(балон) какво следва? Същотото каквото и до сега, омагьосан кръг. Държавата е без капитал, тя не е пазар. Имаме нужда от външни заеми (правилно инвестирани, похарчени в различни сектори за да задвижат, жалкото подобие на икономика у нас). Но да не забравяме, че пред лош заем (т.е управляван от неквалифицирани малодушни хора) по-добре е без наличието на такъв.
4
1
 
37
 
! Отговори
Кредити преди 6 години
Как накъде?! По надолнището!
3
5
 
28
 
! Отговори
Нов имотен балон преди 6 години
Дано по скоро вдигнат лихвите та да се спука огромния имотен балон дето го надуха банките,имотните агенции и строителните фирми.
2
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на апартаментите ни изглеждат високи, но пък лихвите са ниски и е добър момент за покупка на жилище, имотите са по-скъпи от 2007г., но лихвите са много по-ниски.
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
балъците свършиха А сега накъде?