Милитаристки екстаз: Русия иска да доминира военно в света

Нова страховита Русия - образът, с който Путин тръгва към нов мандат
2 мар 2018 21:45, Елка Василева
437
Милитаристки екстаз: Русия иска да доминира военно в света
Снимка: БТА

Президентът Владимир Путин разказа вчера в годишното обръщение към руския парламент какво е успяла да направи Русия и какъв пробив предстои да извърши, пише "Росийская газета". Експерт на московския официоз обаче изтъква като "най-ярки раздели" от документа текстовете за укрепването на руския отбранителен потенциал.

Сред ключовите моменти в посланието "Комерсант" изтъква "гарантираното осигуряване на отбранителната способност" на Русия. Путин описа за пръв път хода на нови стратегически важни разработки на ядрени и хиперзвукови оръжия, като разсекрети част от данните им, и за други нови оръжия, пише вестникът под заглавие "Балистична икономика".

Според негови източници всички тези проекти фигурират в новата програма за въоръжаване на Русия през 2018-2027 г., утвърдена неотдавна със секретен указ от Путин.

Още по темата

Москва заяви пред всички, че притежава принципно нови свръхмощни оръжия - "неприятна новина за президента и конгреса на САЩ", отбелязва "Независимая газета".

Изданието нарича "кулминация" на обръщението думите на Путин, че Русия създава своите най-нови системи стратегически оръжия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана и разполагането на американски системи за ПРО в Щатите и в други страни.

В редакционен коментар за това "послание към САЩ в присъствието на Федералното събрание" всекидневникът се пита "може ли да бъдат решени амбициозни икономически задачи чрез демонстрация на военна сила".

Путин разчита, че САЩ ще се осъзнаят, ще спрат оръжейната надпревара, ще влязат в преговори с Русия, ще сключат нови споразумения, сиреч ще признаят, че не могат да излязат наглава с нея. Този сценарий обаче изглежда слабо вероятен.

По-скоро неговият тон ще се възприеме като агресивен, в унисон с образа на "Русия, която застрашава света". И новите инструменти за натиск върху Руската федерация ще получат обосновка в очите на западната публика, прогнозира "Независимая газета".

Според "Известия" обаче "Русия не само гарантира своята сигурност, а не позволява и да бъде изместен световният силов баланс, да се осигури безнаказана употреба на различни видове оръжия срещу коя да е страна на планетата. Тъкмо затова миротворческите подходи на Русия намират все по-осезаема подкрепа в най-различни точки от земното кълбо", твърди вестникът.

"Милитаристкият екстаз в обръщението" на Путин към парламента, предназначено всъщност по-скоро за външния свят, "няма прецеденти не само през 18-годишното му управление, но и през цялата най-нова руска история", пише "Ведомости".

На този фон очевидно бледнеят дори аналогичните речи на съветски лидери като Андропов или Хрушчов, се казва в статията.

Фактически пред света бе демонстрирана нова политическа конструкция въз основа на "военно доминиране на Русия в света, невъзпирано от съществуващи и бъдещи системи за противоракетна и противовъздушна отбрана", констатира изданието.

"Проверете и повярвайте, това не е блъф, заяви Путин. А закриляна от новия ядрен щит, ще разцъфне една благополучна, сита и в добро здраве страна на средната класа, за каквато по един или друг начин президентът вече е споменавал. Нова страховита Русия - ето какъв е изглежда образът на бъдещето, с който Путин тръгва към четвърти мандат и с който един ден ще остави страната", заключава "Ведомости".

Според политолога Глеб Павловски клиповете, демонстрирани от Путин, няма да изплашат американските военни. "Затова пък всички телевизии ще показват с какво всъщност се занимават руснаците - не им стигат Крим и Донбас, та искат да владеят въздуха, водата и континентите".

Това ще се използва с пропагандна цел и ще се приеме като заплаха с ядрена война, насочена към целия свят, смята експертът. Така според него Путин е започнал "кампания за по-нататъшна демонизация на Русия".

"Най-новите оръжия станаха ударен елемент от предизборното послание на Владимир Путин", коментира опозиционният "Новая газета".

Вестникът припомня редица "социално-икономически цели, свързвани от президента с евентуалния му нов мандат": вдигане на руския БВП с 50 на сто, растеж на икономиката с темпо, надхвърлящо средното за света - при изоставане днес с 1-2 процента, повишаване на средната продължителност на живота в Русия и др. Но "в икономическата сфера Кремъл няма с какво да изненада своите избиратели и му е още по-трудно да се отчете за резултата от последните години. Постиженията тук са изчезващо малки, ако не броим рекордните темпове, с които изтичат капитали от страната, и стремителното свиване на руския дял от общия световен БВП", пише той.

"И в Русия, и в останалия свят сега ще се обсъжда само военнополитическият смисъл" на вчерашното обръщение на Путин - "остава загадка как държавата едновременно може да поема нови социални ангажименти и да стартира надпревара във въоръжаването", се казва в материала.

"В рамките на realpolitik е ясно, че Кремъл хвърля на масата своя последен коз - напомня за ядрения потенциал на съветската свръхдържава, който по думите на Путин не само че не е ръждясал през последните години, но е видимо обновен и подсилен. Част от западните елити навярно ще видят тук отчаян опит за пазарлък. Ще се намерят обаче и други, които ще поемат предизвикателството", предрича "Новая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
34
 
19
 
! Отговори
истината от ффф преди 6 години
До Иван ПановБългария е една плюнка държава населена с безгръбначно предателско население. Като почнеш от предателите на Левски и стигнеш до наши дни. Посочете ми един пример в историята ни в който сме взимали правилно решение с което може да сте горди? Гробокопачи на себе си. Сега седнали да плюват срещу Русия, а бе голтаци вижте си собственият двор първо, най бедните и крадливи мизернице по света, управлявани от същите предатели като самите тях.
226
7
 
29
 
! Отговори
Иван Панов преди 6 години
България е НАЙ-СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА държава !!!България се намира в географския център на Европа !!!Тук и в земите на Гърция е дадено НАЧАЛОТО на историята и ЦИВИЛИЗАЦИЯТА на Европа!!!Къде ни пращате в Сибир бе ***, загубена кауза :))))))))))))))))))))
225
13
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До До РУССКИЙ ОККУПАНТВярно бе, 2000 убити *** инструктори в Гута не се броят за жертви. И кво стана, - руснаците нападнали американците. Хи-хи-хи, точно както Руснаците нападнали мирна Грузия.
224
1
 
13
 
! Отговори
Отговор! преди 6 години
"Милитаристки екстаз"На 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава.
223
13
 
13
 
! Отговори
До РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Та нали точно ихтамнетите нападнаха американците? За каква конфронтация от американска страна говориш? Иначе за това как американците ще бъдат изпепелени.. хм след случая с вангеровците дето американците ги избиха без и 1 жертва да дадат ми се струва, че по-скоро американците биха изпеплили руснаците, но пък едва ли ще го направят. Той късия лъжц в Кремъл е достатъчно вреден за Русия.
222
9
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Путин прави каквото си поиска в света и не му дреме че не допринася
221
8
 
5
 
! Отговори
55 преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТочка,точка запетая ама си отидоха момчетата от глупоста на Путин...
220
7
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Хи-хи-хи, това бе ясно предупреждение към САЩ и "цивилизованият свят" да не повтарят "неволната грешка" с батальона "Вагнер" и да търсят пряка конфронтация с Русия, защото ще бъдат изпепелени. А и замисъла за разпалване на война между Украйна и Русия отива в девета глуха. Точка !
219
1
 
4
 
! Отговори
вижте пентагона преди 6 години
Вижте снимка на Пентагона в BTV *** вижда се обемно проникващо обсебване през турски сателити претъпкани с черни и виолетови холограми.. /черни масови убиици ползват холограмни оръжия за обемно проникващо обсебване//Готвят ни Третото пришествие гадините мръсни подават работещи в Пентагона несъзнателно с звукови предупреждения..
218
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 6 години
До ФФФМного добре си се охарактеризирал !
217
0
 
5
 
! Отговори
Има инвазия преди 6 години
ТАМ на украински диагностицират древни врагове ,а на руски подават моментално информация на охраната на хората за откритие врагове. СЛедва почистване обемно на териториите.В Западна Украйна има древни аномални зони откъдето проникват духове на убити зверски нашественици . Хохоли ,Бесове ,чортове обсебват украинско говорящи граждани на западна украйна предимно.. В парламента проникват бесове заради предимно говорене на украински../нужен е руски и български в парламента за прочистване..
216
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АТАКИСТИ как по-точно бе *** ? Какво унищожение ,какви пет лева.Русия с нищо не допринася за света ,нито са технологични нито нищо.Единственото в което ги бива е да анексират малки територии.
215
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С кои оръжия да доминира? С тия анимационните ли? В пентагона се спукаха от смях.
214
0
 
8
 
! Отговори
Милитаристки екстаз преди 6 години
Кога в България по времето на комунизма и както някои я наричат Руска окупация са се използвали толкова много чуждици в нашият език както става сега. Вижте заглавието половината с английски думи, то са килъри, джингъл бели се пеят около Коледа, защо, нали не сме окупирани, нали уж се борите за българщината а превръщате България в краварска империя. Мразите Русия, това го разбрах, но въпроса е, обичате ли България?
213
7
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Путин може да си избира цвета на гъбата след ядрен взрив над Брюксел - Жълт-> САРМАТ , Червен -> Кинжал , бял -хлорни бомби от Асад
212
1
 
2
 
! Отговори
ПОлзват наркотици преди 6 години
Врагове на Москва ползваха успешно обемно обсебващи пси препрограмиращи клипове по телевизии. за да окупират Украйна.. Мой колега от МОсква пристигна на ключова дума почна да ругае киев и да иска разпокъсване на вся Украйна ..НА БЪлгарски език успяхме д а го излекуваме за десет минути..Докато говорехме на руски зомбиращите подпрограми включваха омраза и ненавист..ПОсле се оказа че е служил в Киев красив зелен град.
211
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин и без никакви оръжия ще унищожи напълно Русия само след няколко години ,ако я кара по същия начин !!!
210
3
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 6 години
Не разбирам защо западната преса и в качество на папагал нашта преса са толкова учудени на реакцията на Русия че се стреми към по модерно въоръжение с което да защити своите граници. Русия е все повече заобиколена от НАТОВски бази с ракетни установки които много лесно могат да се обурудват с ядрени глави. Аз бих се учудил ако Русия стои и не прави нищо. Ако вие знаете че къщата в която живеете с жена си и децата ви е застрашена от шайка бандити, няма ли да вземете мерки за да се предпазите?
209
2
 
1
 
! Отговори
К СОжалением преди 6 години
УКрайна ето вторая по площ республика в Европа..Самая тежолая потеря за Руская империя нанесли с помощи зомби пиво и наркотики в 2014 года.Москва в ето время Смотрела олимпиада ..Если западние наркомани не подняли наглая пропаганда против Путин до сегодня в Москве никто не знал би за окупация на Киевская русия..Без малко да изгорим в ядрена война ..
208
10
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Никой не може да спре Путин сега!