Работодателите: Не се плашете от вноса на работници!

Най-острият проблем в родната икономика е липсата на работна ръка
2 мар 2018 20:51, Екип на Bloomberg
74
Работодателите: Не се плашете от вноса на работници!
Снимка: Pixabay

Компании, които са правили проучване и не са инвестирали тук, заради липсата на човешки ресурси, са десетки и стотици. Това е най-острият проблем, който стои пред икономиката на страната, той задържа нашето развитие. Така коментира липсата на работна ръка Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Липсват хора за работа с всякаква квалификация. Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири. Като тръгнем от хора, за чиято работа не се предполага никаква квалификация, и стигнем до ИТ сектора, където вчера при връчването на наградите на БАИТ председателят каза, че това е болезнено остър проблем“.

Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати.

„Той е проблем за икономиката, за малкия и средния бизнес, които няма да могат да въвеждат информационните технологии и да цифровизират индустрията“.

Велев смята, че у нас този проблем не се решава адекватно.

„Има всякакви популистични възгласи, че ако внесем работници от чужбина, ще замръзнат заплатите. Нищо такова няма да се случи. Ние трябва да облекчим още повече вноса. Много малко от предложенията, които направихме, бяха приети именно от такива неоснователни страхове. А всъщност това, което предложихме, е да се следва европейското законодателство. Ние тук имаме много ограничения, които въобще не са предвидени в него“

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оградата е готова да спира бежанците да не бягат от България. Бизнесът иска работници от Третия свят. Ще охранява строго оградата някой роботник да не се измъкне и да наруши трудовия си договор. Работниците от Третия свят ще подписват договори за работа с Велю, Домуса и Даню, но ще бягат през границата към Европа, Германия.
49
0
 
5
 
! Отговори
??????????? преди 6 години
Защо ще внасят работници , колко *** братя има я да ги хванете да работят ,че на мен ми писна да бачкам за 800 лева по 12 часа !!!!!!!!!!
48
0
 
6
 
! Отговори
РККА преди 6 години
Ами като давате на мързеливия *** по 5 минимални работни заплати за всяко излюпено ***,ще внасяте пастири,скоро агнета овци,скоро ще ви се наложи да внасяте и българи че няма да стоим тук да работим и да ви изхранваме мързеливия електорат....
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а значи разнрахтр че нашите "супер избиратели" немогат да работят дори като пастири (защото ще гепат продадат овцата), а решихте да вкарвате афро и акбар фенове току виж станали супер пастири.
46
0
 
11
 
! Отговори
Не се плашим... преди 6 години
От преди няколко години аз и семейството ми престанахме да вегетираме в бг.територията и живеем като нормални хора в нормална държава.Плашим се когато ни се налага да се връщаме за да се видим с роднините-всеки път има скандал или с отровни фъстъци или с фалшиво олио или сирене или с 20 годишно замразено месо и т.н.Плашим се и като виждаме с течение на годините колко много по-болнави,стресирани и бедни изглеждат хората.....
45
0
 
7
 
! Отговори
чиба преди 6 години
Проблемът е в такива като този жмудьо, които не искат да плащат като хората!
44
0
 
9
 
! Отговори
darko преди 6 години
вчера четох един украински вестник Риа новости та там намерих една много интересна статия понеже и при тях остро стои проблема с недостига на работна сила предлагаше се да внесат от македония и България санитарни техници ( водопроводчици) та направо изтръпнах представих си в сезона по морето като се запушат клозетите каква воня ще бъде и кои ще ремонтира
43
0
 
4
 
! Отговори
бля преди 6 години
Ми да внесът 1000 украинци за пастири,ние сме близки народи.
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсват хора за работа с всякаква квалификация. Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири..."Що не вземеш с Боко да станете пастири, катосте все квалифицирани. За 500 -600 лв по цял ден ще ходите из полята, ще събирате и сено за зимата, а зиме ще изривате дарадонки от кошарите. А ако сте IT-ориентирани ще си играете игри с овце.Мноо вожд, малко индианец. От Винету по-зле се изказваш. Такъв геноцид не е имало от много години. Да ви се не знае мамата експлоотаторска.
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма начин да намерят пастири ако им давате по 200 лв А внасяйки хора от вън вместо да увеличите заплатите,така че в България да нямА работещи бедни правят така,че хората съвсем да се изнесат. Накрая на тази територия ще си останат само работодателите и роните. Накрая работодателите сами ще си работят във фирмите за да осигуряват помощите на роните,защото даже и чужденци няма да искат да идват. Май като гледам наплива от Украйна и Молдова вече не е толкова голям.
40
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви припомня една мисъл на Сталин. "Кадрите решават всичко!" Българските чорбаджии изгониха кадрите, сега няма кадри и щели да внасят лекари и инженери от Сирия, Либия и Афганистан. Нищо няма да внесете. Отсега ви казвам, че нищо няма да успеете да внесете 100 пъти по-зле ще стане. А мене ме изгонихте мутрите от България. Млад човек, инженер. АЙде, сега яжте му главата. Замина държавата заради вас! Таковахте майката на България, алчни, продажници!!!
39
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да , чужденците ще ти работят за 500 лв. на месец . Тия нашите капиталисти ще умрат от злоба. Кръв повръщам пари не връщам.
38
0
 
36
 
! Отговори
Ehhh преди 6 години
Много ни е интересно как ще докараш виетнамец и да му кажеш да учи български или да пасе овци за 250-300 евро преди осигуровките! И много ми е интересно как ще му кажеш да плаща квартира от тези пари като даже в малките градове наемите са високи....стая под 100 лв с елементарни условия няма дори в северозапада!
37
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой казва, че ни е страх от "вноса на работници"??Страх ги е така наречените "работодатели", щото дори от Бангладеж и Шри Ланка не искат да дойдат тук и да им бачкат ангария!Тия нашите "рботодатели" по-стиснати и от еврейте !
36
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че този индустриален капитал НЕ ИСКА ДА ПЛАЩА АДЕКВАТНИ ЗАПЛАТИ и за това търси други БАЛЪЦИ понеже Българина вече се събуди от 30 годишният си сън и се усети че не иска да бъде роб и да бачка за Африкански заплати....Сега тези вече виждат че няма мърдане и вместо сега да се реши веднъж завинаги въпроса,те тръгнали чужденци да вкарват---ново 20 сет....Ееее НЕ !! Ако държавата им позволи ,аз напускам завинаги тая ***
35
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавата не се опита да си върне 3 те МИЛИОНА българи зад граница ,а ще тръгне да вкарва тепърва чужденци ????? Това ми звучи като следния НОН СЕНС--Аз и жена ми имаме 3 деца..след време ги гоним,но след това имаме липса на деца и решаваме да осиновим други 3 деца понеже не искаме да се занимаваме с нашите ///Що за идиотщина е това ? Не си връщаме нашите Българи като ревем че имаме липса на кадри,а опитваме да внасяме чужденци ? Аз ли съм луд или тоя Велев е напълно ЛУД.Кажи че не искаш д
34
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Инвестирай в човешки ресурс другарю Велев,инвестирай в условията на труд,инвестирай в обучение,машини и съоражения,в подобрения на качеството на работа,вдигни заплатите и ще имаш ВИНАГИ хора..в България ИМА кадри..има КВАЛИФИЦИРАНИ кадри,просто НЯМА балъци вече,няма хора които да ти работят за жълтите африкански мизерни заплати и доходи,не че няма кадри ..има кадри..ПАРИ няма.Пусни заплата от 3000 лв и утре пред офиса ти ще има 1000 човека супер квалифицирани..Ама не искаш да даваш пари нали .
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да си върнем гастарбайтерите,вместо да предложим ЕВРОПЕЙСКИ заплати уж сме в Европа на тукашните българи,вместо да помислим да смалим безработицата вместо да инвестираме в обучение и съоражения,,ние пак търсим на хляба мекото и да шием с бели конци временно кръпката вместо да решим кардинално проблемите си.Ако имаме власт ,този тип ВАСИЛ ВЕЛЕВ ще бъде изправен на съд и държавата ще вземе всичко в свои ръце--АКО БЯХМЕ ДЪРЖАВА КАТО НОРВЕГИЯ..Но ние сме държава от третия свят-Търпим такива
32
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ръката да изсъхне на този политик който послуша ЕВРЕЙСКАТА ЦИОНИСТКА асоциацията на индустриалния капитал.Това са иззедниците на България и кърлежите които изсмукват нашата Българска кръв 30 години вече. Как така стотици хиляди българи млади ще стоят без работа,а те ще вкарват чужденци ??? Това е ГЕНОЦИД последния удар срещу България--ТОВА Е ПЛАН..драги българи-План за тотално унищожение на нацията..АЗ ЩЕ УБИВАМ ЧУЖДЕНЦИ И ЩЕ СЪМ ВТОРИЯ БРАЙВИК АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ,А ТОЗИ ВЕЛЕВ ЩЕ СВЪРШИ УБИТ
31
1
 
9
 
! Отговори
пакбаннат преди 6 години
Обещавам. Винаги ще хваля първите и ще се съобразявам стриктно с цензурата.А какво ми е иначе на акъла по адрес на калпаците...ламарината ще се набръчка от срам.