Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!

"Газпром" спря от 1 март газа на Киев, върна му парите
2 мар 2018 19:18, Екип на Dnes.bg
175
Украйна: Ела, Европо, спаси ни от руснаците!
Руският президент Владимир Путин (ляво) и Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер (дясно); Снимка: Reuters, архив

"Газпром" прекрати газовите доставки за Украйна от вчера, въпреки че Киев си е предплатил цената. Това е станало ясно от разговор между външния министър на Украйна Павло Климкин с еврокомисиаря за енергетиката Марош Шефчович.

Климкин телефонирал в Брюксел, за да поиска посредничеството на Европейската комисия за среща с руската страна, на която да се реши въпросът с доставките.

Днес Шефчович ще се опита да уреди среща между украинския и руския министър на енергетиката, на която като посредници ще присъстват и представители на Европейската комисия.

Според руски източници причина за прекратяването на доставките е липса на допълнително съглашение с украинския държавен оператор "Нафтогаз". Киев потвърди, че си е получил обратно предварително платената сума за доставките за март.

Брюксел от години посредничи между страните, за да гарантира газа на украинците, но досега не се е случвало "Газпром" да върне вече платена сума.

Засега транзитът през Украйна за Европа, включително и за България, не е засегнат, съобщи Европейската комисия. Украинците имат достатъчно запаси, но заради застудяването те предпочитали да не теглят от хранилищата, а да получават активен газ. Това можело да се направи през газопровода със Словакия, като се обърне потокът реверсивно.

Русия доставя 5 млрд. куб.м газ на Украйна годишно, като "Газпром" обяви, че от 2019 г. смята изцяло да преустанови транзита за Европа през страната, като го пренасочи през "Северен поток 2" за Западна и Централна Европа и през "Турски поток" за Балканите и Южна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин превърна украинският народ в заклет враг на Русия.
116
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа трябва да подкрепи нашите братя от Украйна срещу руските империалисти.
115
6
 
37
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Никой вече не иска да спасява фашистка Украйна.
114
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платили са си, ама друг път. ;)
113
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на украинците!
112
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дидакога ще разберете, че шистовия газ не става за употреба, защото излиза много по скъпо от руския..................Глупости! Руският газ, преминаващ през тръбопровода "Северен поток -2", няма да бъде същият като този, който сега се доставя през транзитните държави Украйна и Беларус. Този тръбопровод ще бъде захранван от новите полета на полуостров Ямал, където производството на газ е много по-скъпо. Полетата на Ямал са на 4 300 километра от балтийското крайбрежие на Германия.
111
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей сега, дори в момента полските приятелчета на украйна им продават газа със 100% надценка ;)))
110
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците купуват ревесривен газ от Полша на цена 600 $. Ако имаха нещо в резервите никога нямаше да го направят. Купуват, защото иначе няма да им стигне налягането за транзита. Въвеждат драстични намаляния на подаването към вътрешните потребители. Затварят училища, а на предприятията пускат под 50% от нужното им. Не могат да щипят - газа се мери от руснаците преди Украйна и след нея. И, няма по - *** народ от нашия.
109
4
 
63
 
! Отговори
каквото си надробиш преди 6 години
Е нали искаха независимост?Е сега са с независима газоава система :):)е верно без газ
108
61
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ ЗАБИ НОЖ В ГЪРБА НА УКРАЙНА!!!И С ГАЗ И БЕЗ ГАЗ МРЪСОТИЯТА КОЯТО НАПРАВИ РУСИЯ ВЪВ УКРАЙНА НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ПРОСТЕНА А АКО РУСИЯ ИМАШЕ НАСЕЛЕНИЕ ТО РЕЖИМА ДА Е ПАДНАЛ ВЕЧЕ В АНТИХРИСТКА РУСИЯ!
107
6
 
57
 
! Отговори
Доскачаха преди 6 години
На руснаците им писна от терикатчета на дребно...Е сега да си купуват по европейси - евтини цени ;)
106
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11 119Абе че е просто...просто е....ама тия бандеровси фашистчета ДАЖЕ И такъв *** акъл нямат!! ЯВНО НИКАКЪВ НЯМАТ! То и ние не сме по-далече де....може и да имаме една-две гънки........като гледам какви ги вършиме........
105
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 109Само ако знаеш каква глупост си изтърсил! Но това, че се изкъзваш чул-недочул си е чисто твой проблем! Виж, за еуропейския газ за укруината.....ха-ха-ха......хи-хи-хи.....тия еуропейски лицемери по-скоро ще оставят бандеровците да премръзнат, отколкото да се лишат от топлото си! А да видиш!!! На бас! А колкото до Газпром - той им е казал на тия прошляци, дето само крадът газ, ЧЕ НЕ СА БЛАГОТВОРИТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ! Айде...краварите.....КЪДЕ Е краварската газ?????
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холивуд и най-глемите студия като Метро Голдуин Майер и другите са основани от руски евреи.
103
50
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чингис ханРуснаците 25г не могат да направят 1 транзистор, в същото време Китай и САЩ в 1 от процесор, не военен, а потребителски има милиарди транзистори.Прахвалените им ракети, работят с микрокомпютри с вносна електроника, ако няма кой да им продаде, няма как да я насочат.Така, че това тре да ти отговори и на въпроса, кой му дърпа конците на ***, същия, който и му продава. Само тукашните *** не могат да съберат 2 и 2 и вярват на басни, докато червената олигархия им сваля по 2 ризи.
102
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимайте си обратно парите и се махайте!....Яко!пуяка Порошенко пляснат пак с мокър ***
101
5
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
110 Няма проблеми Путин още утре започва подаване на Кинжал на Полша :))А после идва и Сармат
100
4
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Ванга по-скоро руснаците вече няма да идват в България на море защото Сен Тропе ще е руски курорт :))
99
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия по-точно Газпром беше осъден преди 2 дни от арбитражния съд в Стокхолм да заплати общо 4.65 милиарда долара на Нефтогаз Украйна за руските номера които въртят на Украйна от 2009 година насам. От тази сума 2.65 милиарда са изискуеми веднага и незабавно. Това е причината руснаците с пяна на уста да спрат газа за Украйна. Само че сметките на Москва излезнаха криви, защото още днес Полша е започнала подаване на американски и норвежки газ за Украйна.
98
9
 
4
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Бобииииииииииииииииииииии, де си бре, чадо?!!? Кажи ни ко стаа с "Армата"??? ХХХААХХААХАХУХЙУЙУЙ