Матео Салвини – политикът, който харесва Тръмп и Орбан

"Нелегалните имигранти трябва да бъдат "разчистени с булдозер"
7 мар 2018 09:30,
13
Матео Салвини – политикът, който харесва Тръмп и Орбан
Снимка: Reuters, архив

Матео Салвини се оказа един от най-големите победители на общите избори в Италия, на които не беше излъчен ясен победител. Това направи неговата крайнодясна партия Лигата водеща сила в консервативния лагер, за сметка на "Напред Италия" на Силвио Берлускони.

"Първите ми думи: БЛАГОДАРЯ ВИ!", написа Салвини в Twitter.


Така той коментира прогнозите на телевизия "La7", според които се очаква Лигата да спечели над 17 на сто от гласовете в Сената, в сравнение с 14,1 на сто за "Напред Италия" и общо 36,5 на сто за консерваторите. Ако се потвърди, резултатът ще направи 44-годишния политик един от кандидатите за премиерски пост, стига десният блок да успее да сформира парламентарно мнозинство. Във всеки случай, това го прави фактически лидер на коалицията, засенчвайки Берлускони.

Още по темата

Каквото и да се случи, политическото му бъдеще изглежда обещаващо. Той е отхвърлял публично тази идея, но ако десницата не успее да постигне мнозинство, според мнозина капацитети той може да се откаже от коалиционните си партньори и да състави правителство с антисистемното Движение "Пет звезди".

Салвини пое ръководството на Лигата през 2013 г. в момент, когато партията беше затънала във финансов скандал и достигнала дъното в проучванията на общественото мнение. Оттогава той обнови групата, превръщайки я в националистическа, евроскептична и антиглобалистка сила.

Партията беше известна като "Северната лига" и искаше отделяне от по-бедната южна част на Италия. Като младежки активист на партията, Салвини казваше, че хората от големия южен град Неапол "миришат".

През последните пет години той възстанови Лигата, която възприе антиевропейска и антимигрантска платформа. Тя махна "Северна" от името си, за да засили привлекателността си в цялата страна и Салвини последва модела на президента на САЩ Доналд Тръмп, възприемайки лозунга "Италианците на първо място".

Само един поглед към политическите приятели на Салвини издава в каква посока той се надява да се насочи Италия. Освен Тръмп, те включват унгарския авторитарен премиер Виктор Орбан, френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен и германската антиевропейска партия "Алтернатива за Германия" (АзГ).

За разлика от застаряващия Берлускони, Салвини не водеше кампанията си, обикаляйки телевизионни токшоута. Вместо това той излезе на площадите и улиците, за да говори пряко с хората и по свои собствени оценки е провел 3000 предизборни срещи и е пропътувал 15 000 км.

Той не се разкайва, че използва подстрекателски език - обича, например, да казва, че нелегалните имигранти трябва да бъдат "разчистени с булдозер" от Италия. Но беше остро критикуван миналия месец, след като симпатизант на Лигата откри стрелба и рани шестима африканци.

Освен това предизвика противоречия, разпространявайки послания против исляма и заклевайки се с ръка върху Библията на предизборна среща на 24 февруари в Милано. Местният католически епископ - представляващ институция, която подкрепя политиката на отворени врати към миграцията - не оцени жеста.

Салвини, който в петък ще навърши 45 години, е следвал история, но е прекъснал и се е захванал с журналистика. По-късно влиза в политиката, първоначално на местно равнище в Милано, преди да бъде избран в италианския и в европейския парламент.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а каква е гаранцията, че поколенията на легалните мигранти няма да се развият като радикални индивиди!"Със сигурност точно така ще стане. Пример - Моленбек, все легални, че и второ-трето поколение "местни". В действителност - джихадистко гнездо.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а каква е гаранцията, че поколенията на легалните мигранти няма да се развият като радикални индивиди!
4
0
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
"Ледът се пука,господа съдебни заседатели!",както се казваше в една книга.Европа се пробужда от зомби-състоянието в което бе вкарана от...знаете кои!Само да не е прекалено късно....
3
0
 
32
 
! Отговори
ами преди 6 години
Бавно,но започва осъзнаването!
2
0
 
34
 
! Отговори
българка преди 6 години
Ейй, най-после някой да каже нещо разумно и да защити европейците ! На Орбан, разбира се, трябва паметници да му построят във всяка европейска столица - той първи се опълчи на новата ислямска инвазия в Европа ! ЕВРОПЕЙЦИТЕ СМЕ ПО-ВАЖНИ ОТ ТАМБУРКИТЕ! ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА ! Радвам се, че в Европа са останали и истински мъже, които искат и са готови да защитават земи те ни !
1
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 6 години
САЛВИНИ ВЗЕ ОКОЛО 17%...основно в северна Италия ,а защо не пишете за Луиджи ди Майо и партия пет звезди която самостоятелно получи 33% като нейните избиратели са между 20 и 75% във всички региони..да бъдем обективни.Ди Майо трябва да бъде новия премиер.