Едва 1317 българи декларирали данъци от доходи от чужбина

Повечето от тях са заработвали в Германия и Великобритания
8 мар 2018 08:40, Петя Славова
16
Едва 1317 българи декларирали данъци от доходи от чужбина
Снимка: архив, Булфото

Само 1317 български граждани декларирали през миналата година окончателни данъци от доходи, придобити в чужбина, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Декларираните данъци за внасяне на данъци в България са 5 млн. лв. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров съобщи, че най-често въпросните пари се заявяват за доходи,получени в големите страни от ЕС Германия, Франция, Великобритания, пише "Монитор".

От приходната агенция съобщиха още, че окончателните данъци върху доходите от чужбина на местните физически лица вече се декларират веднъж годишно с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите. Срокът за деклариране и внасяне на дължимия окончателен данък за доходи, придобити през 2017 г., е до 30 април 2018 г.

До края на 2016 г. дължимият окончателен данък за доходите от чужбина се внасяше текущо, до края на месеца, следващ тримесечието на придобиването на доходите, и се декларираше с подаване на декларацията за дължими данъци по чл. 55 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Отделно от това, получените през годината доходи се декларираха в Приложение № 8 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите (по чл. 50 от ЗДДФЛ) за годината на придобиването им.

От началото на 2017 г. както доходите, така и дължимият за тях окончателен данък подлежат на деклариране от местните физически лица само в годишната данъчна декларация.

Данните се попълват отново в Приложение № 8, обясняват от данъчното ведомство.

Новият ред за деклариране и внасяне на окончателния данък, дължим от местни физически лица, се отнася за следните доходи, придобити от източници в чужбина: дивиденти; ликвидационни дялове;  лихви по банкови сметки;
 доходи от доброволно осигуряване и застраховане (по реда на чл. 38, ал. 8 от ЗДДФЛ); доходи, придобити от замяна на акции и дялове във връзка с преобразуване на дружества (по глава деветнадесета, раздел ІІ от Закона за корпоративното подоходно облагане), които се облагат с окончателен данък.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Пояснение преди 6 години
Всички дето си бачкате теглите от саайта на НАП декларацията по чл. 50а от ЗДДФЛ с приложенията и пращате по пощата на съответния местен НАП който е по постояния Ви в България адрес до 30.04.2018 за 2017 доходи от чужбина, пояснение сметката по която получавате дохода по добре да е от чужбина. За стажа си направете в НАП и формуляр А1. . На всички художници и градинари в НАП да илядите с МВР, Съда, Паламента, Банките и пощите, и т.н. Вас полиграфа не Ви хваща много е малък но паркове много.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пояснение: въпреки, че "избягах" е тъпо да се каже... както каза колегата по-долу, всеки е свободен да ходи където си иска. Не знам защо му казват "бягане".
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИзрутБратле, избягах в чужбина за развитие, бачкам си финансист във голяма компания и въобще не се считам за без реализация или безперспективен.Айде не бухай всички под един знаменател.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво не е ясно. Данъчна декларация от българи, получили доходи в чужбина се подава, когато няма договор за избягване на двойното данъчно облагане със съответната страна и когато лицето е живяло физически повече от 183 дни в България през въпросната година. Също и ако става дума за доходи от лихви и т.н. нетрудови доходи.И хайде да спрем с тия "избягали" и "прогонени" - минаха близо 30 години от периода, когато се "бягаше". Живеем в глобален свят и сме свободни да работим където искаме
10
13
 
5
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Коя държава ги е прогонила бе?Що не прогони останалите?Що не прогониха мен?Айде стига смехотворни глупости.Който може се развива и тук,просто някои не могат,не знаят как и им е трудно.В чужбина бягат или специалисти без реализация,или безперспективни от които *** за зеле не става,за да се помощен персонал.Може да си цъкате минуси,но факта колко хора остават тук и успяват,а не им се налага "едвам да свързват 2-та края",както го представяте,като причина да бягате - говори достатъчно.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 6Данъците ми върху лихви и продадени акции в чужбина също се облагат в държавата на придобиването им.
8
6
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Написали са, ама кой да чете...Какво повече да ти се разяснява!?
7
8
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Като си "От Германия" поне се научи да четеш. Прочети за кои доходи става дума и после пак пиши!
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В белите държави, всеки си плаща данъците, заработени на тяхна територия. Двойното данъчно облагане противоречи на подписаните договори, особено между страните от ЕС. За какво деклариране става въпрос тук? Като пишете, разяснете!
5
3
 
24
 
! Отговори
От Германия преди 6 години
Че аз си плащам данъци в Германия, парите са ми на светло в немска банка - защо трябва да декларирам каквото и да е? Питайте немските власти какво съм получил и какви данъци съм платил! Нали бяхте предложили немските ни осигуровки да ги превеждат в България? Защо не се похвалите как ви отговориха?:))) Май зорлям ще ни накарате да си върнем българските документи!
4
5
 
34
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Държавата ги е прогонила оттук, че иска и да й се плаща за прогонването. Възмутително е, че изобщо се иска такъв данък. Тъкмо обратното - не трябва ли държавата да им ПЛАЩА определени суми само заради това, че внасят поне по 2 млрд. годишно, за да спасяват близките си, зарязани на вечни "здравословни" пости и глад от държавата?
3
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те си носят парите в къщи, за да могат бабите им да ги хвърлят на ало-апашите. Така създават радост в живота на старите си близки.
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че няма да подават декларации. Хората са си изработили парите на чужда територия, откъде накъде мащехата България ще иска част от тях?
1
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако плащат данъци в чужбина, защо трябва да декларират приходите си?