Жените в ЕС: Високо образовани, но... извън властта

44% от европейците са съгласни: Жените трябва да се грижат за дома!
8 мар 2018 22:11,
36
Жените в ЕС: Високо образовани, но... извън властта
Снимка: архив, Reuters

В ЕС жените са по-добре образовани от мъжете, сочат данните от доклад за равенството на половете, представен днес от Европейската комисия.

Жените все още поемат по-голямата част от домакинските задължения в семейството, получават с около 16 на сто по-ниско възнаграждение от мъжете, а насилието срещу тях остава проблем, пише в документа.

Още по темата

През 2016 г. 44 на сто от жените на възраст 30-34 години са с диплом за висше образование в сравнение с 34 на сто от мъжете. Въпреки това жените остават много по-слабо представени на ръководни постове в дружествата, както и в политиката.

В шест държави (Гърция, Хърватия, Кипър, Латвия, Унгария и Малта) жените съставляват по-малко от 20 на сто от всички депутати. Разликата между половете по отношение на заетостта през последните няколко години остава около 11 на сто. Държавите в ЕС с ниски резултати не бележат особен напредък, се допълва в доклада.

Според 44 на сто от европейците, жените трябва да се грижат за дома и семейството. Във всяка трета европейска държава 70 на сто от хората мислят така. Всяка трета жена в ЕС е била подложена на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината (55 на сто) от жените са преживели сексуален тормоз.

Според ЕК по-големият брой жени в областта на цифровите технологии би могъл да доведе до годишно увеличение на БВП на ЕС с 16 милиарда евро. Въпреки това само 24,9 на сто от жените висшисти завършват образование, свързано с технологиите, се отбелязва в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа наистина е проблем. Във властта са само нискообразованите. Ярък пример - Меркел.
24
0
 
2
 
! Отговори
Kon Mai Kin преди 6 години
давам конкретен пример с Франция. За един и същ изпит два стандарта, за да могат да са конкурентни
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почнахте така леко истимарата , да подсказвате , колко хубаво нещо е ***-Бабаит конвенция
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си мислите, че по света жените са добре образовани с университетски дипломи, лъжете се. Лансират необразовани млади шматки като им помпят самочувствието, а мачкат момчетата целенасочено. Манипулират статистики за да докажат позициите си масово. Промениха образователната система и направиха всички некадърни, само и само да могат момичетата да се справят с материала.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми пука къде са - в къщи с децата или на работа. И шефки да са ми, не ми пречи. САМО ДА СА КАДЪРНИ И СВЕСТНИ! В българската администрация 99% са жени и вижте резултата - няма някой, който да не иска да крещи като се сети за тях - некадърност, корупция и претенции до безобразие. Препраат те от гише на гише и накрая се оказва, че всичко е при тях и нямало нужда никъде да ходиш. А в банките шматките с комплеск за величие са още по - зле. Малко от тях си знаят работата. И са все млади...
20
2
 
6
 
! Отговори
везувий преди 6 години
колкото искаш фалшиви вузове, където оценките от изпити са отличен 6 и слаб 5.Образо-вани учителки, но изтормозени, с най-ниски заплати и понякога бити от ученици, но нитоедин глас в тяхна защита от родители.Затова нека да нямате учители и българите да за-гинете като народ.Всяка реално високо образована жена да се махне от тук, тъй като тукпарична оценка на труда си няма да получи, тук се цени ромката с пет деца.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24... Ивелинки, Лилянки, ГИНКИ ...
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жените в ЕС: Високо образовани, но... извън властта"---А в България е обратно: Пълно с НЕобразовани жени, но...ВЪВ властта. Викат им "калинки" Николинки, Цветинки, Руминки, Десинки, Цецинки, Теменужики, Корнелинки ...
17
0
 
15
 
! Отговори
акъл преди 6 години
Какво като са образовани ? В наше време куцо, кьораво и сакато има диплома и повече от половината не работят по специалност, защото няма как бизнеса да ги поеме. Обезценихте висшето образование.
16
2
 
8
 
! Отговори
До 21 Анонимен преди 6 години
Италианците ако знаеха, че в България такива жени издържани от мъжете си се наричат кифли и златотърсачки !!! И че Бaй *** в крайна сметка си носи парите и имането на оня свят.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
западните страни, например Италия мъжете се отнасят като цяло с голямо уважение към жената и майката. Когато една жена роди, тя ако желае може да спре работа и да се посвети на възпитанието на децата (което е достатъчно трудна професия) , а мъжът й поема издръжката на семейството. Никога няма да я упрекне че не ходи на работа. Отделно я води по ресторанти, пътувания и т.н. А тук мъжете пребиват жените и ги карат да работят по 8 ч и да се връщат уморени изнервени и кое по - напред да свърши? . Та тя за себе си не може да се погрижи и остарява на 30 - 35 год. А на всеки 8 март лицемерно й честит
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където жени и феминисти идват на власт, населението се ислямизира и се отварят граници за враговете, примерно в канада учителят по драма, германия меркел, швеция почти целият кабинет само жени. Превръщат цели държави в ислямски дупки където хвърчат гранати и се палят коли. Жените са като деца и са най-големият враг на самите себе си. Жените имат вота, своят и на мъжете си, които държат в зависимост с опасност от развод у отнемане на имуществото.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията твърди, че Меркел не е жена. Потвърждабат се подозренията, че е ***.
12
2
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Всичко е високо квалифицирано,ама като го накараш да свърши някаква работа и става една....А бре направо като видиш 30 годишен с едно кило квалификации и се чудиш - тоя кога е работил кога е учил кога се е високо квалифицирал
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накрая ще останат само чалмарите, а нас либералните *** разрешили на жените да им се качат на главите, няма да ни има от криво разбрана демокрация
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това им е много на жените! Еманципацията им ни затрива като циивилизация, накрая ще останат само ***
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aramasam - Singen, Tanzen und Bewegen пуснете това в тубата да видите достойното отношение към различните от нас.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да знам коя агенция е правила проучванията и статистиките в този доклад. Това са неверни данни, разпилявани с лека ръка по медиите. Как всяка трета жена - те наред ли са?И да - ние жените искаме да си гледаме дома и семейството. Много е и на работа да ходиш и дом да въртиш. Да, обаче, ако жените си останат у дома, на мъжете трябва да се дава двойно, та да изхранят семейството, а това не е изгодно на елитите. Нали така? Аман от демагози!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как бе, Меркел сигурно вече 20 г. направи начело на най-богатата държава в Европа. Пък и голяма част от мъжете във властта, как да кажа, абе не са съвсем мъже...
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само връзкарките се стремят към властта или са във властта.