КНДР готова да замрази ядрените опити. Но какво крои?

Някои американски представители скептични към резкия завой
8 мар 2018 22:01,
12
КНДР готова да замрази ядрените опити. Но какво крои?
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп като че ли получи това, което искаше от Северна Корея: готовност да замрази ядрените изпитания и обещание да преговаря за премахването на целия си ядрен арсенал. Но твърде хубаво ли е това, за да е истина?

След като цяла година заплашваше с "огън и жупел" и осмиваше младия севернокорейски лидер Ким Чен-ун, сега Тръмп хвали напредъка между враждуващите Кореи. Той дори каза, че макар да е подложена на засилен санкционен натиск, Северна Корея "искрено" желае да се сложи край на ядреното противопоставяне, пише кореспондентът на Асошиейтед прес Матю Пенингтън.

Във вторник обаче други американски представители изразиха по-скептично отношение поради сериозни съмнения за намеренията на КНДР. Може би най-голямото от тях е: защо изолираната страна изведнъж променя курса, след като е толкова близо до десетилетната си цел да се сдобие с ядрени оръжия, способни да ударят навсякъде в САЩ и - според виждането на Ким - да гарантират оцеляването на тоталитарното му управление.

"Събитията на Корейския полуостров понякога се развиват с шеметна скорост", каза Марк Фицпатрик, ядрен експерт в Международния институт за стратегически изследвания. "Изглежда в момента се намираме именно в такъв период."

Тръмп имаше своя версия за събитията, довели до драматичния дипломатически обрат в Пхенян от тази седмица. Той твърдеше, че в навечерието на домакинството на Южна Корея на Зимните олимпийски игри "нещата не са вървели добре", докато Северна Корея "изведнъж се появила на сцената" и решила да участва в тях.

Това според Тръмп направило олимпиадата "много успешна". Той каза, че според южнокорейския президент Мун Дже-ин заслугата за това е на САЩ, "до голяма степен, ако не и изцяло".

На пресконференция Тръмп беше попитан какво смята, че е накарало севернокорейците да встъпят в преговори. "Аз", пошегува се той, след което отдаде това на наложените под егидата на САЩ и с помощта на Китай санкции, които тормозят севернокорейската икономика.

Тръмп нямаше как да не се наслади на този миг, след като толкова често беше обвиняван през първата годината от мандата си, че тласка света по-близо до ядрена конфронтация от когато и да било след Студената война.

Първоначалният прочит на южнокорейските преговори с Ким изглежда надхвърля всички очаквания. Чун Ею-йо, директорът в президентската администрация в Сеул по въпросите на националната сигурност, заяви, че Северна Корея е готова да обсъди въпроса за ядреното си разоръжаване и да спре оръжейните изпитания, ако двете страни започнат преговори.

Точно такива отстъпки искаше Вашингтон, за да започне дипломатически процес с изолираната социалистическа държава. В замяна на поемането на ангажименти, каза Чун, севернокорейците искат спиране на военните заплахи и надеждни гаранции за сигурност.

Северна Корея не потвърди детайлите, а високопоставени представители на Вашингтон реагираха по-предпазливо на тези новини в сравнение с Тръмп.

"Може би това е пробив. Но аз сериозно се съмнявам", каза на изслушване в Сената директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс.

Високопоставен източник от правителството на Тръмп, който осведоми репортерите за хода на събитията при условие да остане анонимен, заяви, че "в продължение на 27 години Северна Корея е нарушавала всяко споразумение, сключвано от нея". "САЩ подхождат без предубеждения и бихме желали да узнаем повече, но севернокорейците сами са извоювали скептичното ни отношение", заяви той.

Както Тръмп не се уморява да повтаря, никога досега дипломатически усилия към Северна Корея не са давали резултат. Наистина през 1994 г. споразумението за помощ срещу разоръжаване доведе до спиране за около десетилетие на севернокорейското производство на плутоний за атомни бомби, но то се провали, след като САЩ обвиниха Севера, че е заменил това производство с незаконна програма за обогатяване на уран.

Последният опит за диалог пропадна още по-скоростно през 2012 г. - Северна Корея на практика сложи край на споразумение за замразяване на програмите за въоръжение срещу храни, като изстреля ракета в космоса в нарушение на резолюциите на ООН.

Оттогава Северът изложи на риск и последните остатъци от добра воля у международната общност със своите дейности за създаване на ракета с ядрена бойна глава, способна да достигне континентална Америка. В резултат на поредица ядрено-ракетни изпитания миналата година Северна Корея изглеждаше на прага да придобие такава способност, въпреки че понасяше един след друг нови и нови кръгове икономически санкции.

Каквито и да са мотивите на Ким, Тръмп се изправя пред още дипломатически предизвикателства. Засилвайки натиска върху Северна Корея, американският президент шокира света със своите видимо необмислени обиди по адрес на Ким, който отговори със същото. Размяната на реплики между двамата предизвика страхове, че двете страни вървят към възобновяване на опустошителната Корейска война 1950-1953 г., която приключва само с примирие, но не и с мирен договор.

Ако враждуващите сили съумеят да започнат преговори, Тръмп ще трябва да помисли и за свои отстъпки за насочване на процеса към постигане на споразумение. Това може да означава отлагане или променяне на военните учения, които Северът разглежда като репетиция за нахлуване. Ще възникне и въпросът дали да се облекчат или поне да се отсрочат новите санкции, чието влизане в сила крие риск да отблъсне Северна Корея от преговорите.

"Ако Пхенян иска облекчаване на санкциите като цена да седне на масата за преговори, това няма да мине. САЩ няма да платят такава цена само за да се започнат преговори", каза Фицпатрик.

Но Тръмп може да покаже гъвкавост по някакъв друг въпрос.

Конгресменът Адам Шиф, водещ представител на Демократическата партия в комисията за разузнаването в Камарата на представителите на САЩ, призова американския президент да използва дипломация, за да провери дали Ким има сериозно намерение да се разоръжи или просто иска да вбие клин между САЩ и съюзника им Южна Корея.

"Както Чърчил е казал, преговорите са по-добро нещо от войната", отбеляза Шиф.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
4
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
Тръмп е бизнесмен, а Ким играч с леко хазартен характер.И на двамата им е ясно че губят от подобно остро противопоставяне.Ще седнат и ще се разберат.А тролските твърдения колко зле са щатите,колко ги е купил Китай, колко Русия ги превъзхожда и как китайците и руснаците ще се разберат за да унищожат САЩ, са просто сън в лятна нощ.Основната част от китайската индустрия се държи от чужди корпорации в които парите са американски,а 70% от пазара на китайските стоки е САЩ, бизнес другари ***.
9
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както обикновено печели време докато Китай и Русия намерят начин да подчинят Америка. Китай вече икономически притежава Щатите - цялото им производство и технологии са в китайски фабрики. Докато Китай прави луди пари от производство и търговия, Щатите само печатат долари без покритие и обедняват с всеки изминал ден. Външният и вътрешният им дълг са шокиращо големи, още малко им трябва.
8
4
 
16
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Според мен нещата са много прости. Ким си реализира ядрената програма или поне в някаква голяма степен, достатъчна да стряска теоретичните врагове. Сега ще подпише споразумение за неизползването на ядрени оръжия, НО... ще си ги има! Подписването на споразумението, ще отхлаби санкциите и неизбежно ще си подобри отношенията с икономически много по-силната друга половина на Корея. От това само бенефити...А САЩ ще го ..... в един момент. Дори и не си е помислял някога за ядрена война с който и да е.
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма как да продължават да изстрелват ракети , тъй като американската морска блокада освен руските доставки на петрол прекрати и доставката на ракетни двигатели , на които Ким разчиташе за ракетите си (руснаците впрочем се опитаха да натопят Украина за тях) . Сега ще свалят блокадата и скоро цирка пак ще започне
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ким иска мирно решение на конфликта и налатат примирие, Условията се диктуват от Червеният дракон скъсаните кравари нямат право на грешка или приемат примирието или Да почват да изСтрелват ядрени ракети къмтъмната част на луната защото Ким има космическа база там и после ще ни разкажат как са поразили мишените със хирургическа точност.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крои да се предаде!
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КраВарите се чудят кВо става в Африка китайците им сложиха пръста сега и корейците ги отсвириха как може та те са по, по, най без тях уж нищо не става. Хората започват да разбират, че света е по-добре без тях.
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите искат Ким да изтрелват ракетите за да могат ЮК да купят ТААД от САЩ за 3 трилиона фалирани долари. Номера не мина и ЮК делегатите отиват да пият по един отлежал коняк приготвен в стара дъбова бъчва във личната изба на г-н Ким
2
8
 
11
 
! Отговори
Трол на Козяк преди 6 години
Когато изстрелват ракетите защо изстрелват, когато не изстрелват защо не изстрелват обърках се вече, не ми плащат достатъчво за да знам как правилно да плюя срещу Ким.
1
8
 
17
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Какво крои Ким знае само той самия, но е факт, че до преговори се стигна чак след като Северна Корея се сдоби с водородна бомба и ракета, която може да я закара до САЩ.