Мъжете взимат повече. Тогава по-скъп вестник за вас!

"Либерасион" повдига въпроса за неравенството в заплащането
8 мар 2018 20:41,
14
Мъжете взимат повече. Тогава по-скъп вестник за вас!
Снимка: pixabay.com

По случай Международния ден на жената френският в. "Либерасион" продава днешния брой на мъжете с 25 процента по-скъпо, отколкото на жените, за да привлече вниманието върху значителната разлика в заплащането на двата пола, предаде Франс прес.

Левият всекидневник предлага два варианта на челната страница в зависимост от пола на купувача. На единия има пиктограма "мъж" и текст "За мъже 2,50 евро", а на другия - пиктограма "жена" с текста "За жени 2 евро, нормална цена".

"Въпреки закона, въпреки всички положени усилия, при възнагражденията на мъжете и жените във Франция продължава да има разлика от 25 процента. За да изтъкне тази несправедливост, "Либерасион" реши да приложи само за ден същата разлика в цената си, написа на първа страница изданието.

Първоначално смятахме да направим жест към жените под формата на по-ниска цена - 1,50 евро, но това щеше да прилича на милостиня, обяснява редакцията във вътрешните страници на вестника и уточнява, че е почерпила идеята за днешната инициатива от канадския месечник "Маклийн'с".

Евентуалната печалба ще бъде предоставена на кампанията "Лаборатория за равенство".

Темата за равноправието между мъжете и жените и за насилието над жени е на първа страница в почти всички френски вестници днес.

Вчера, представяйки новия план на правителството, министър-председателят Едуар Филип заяви амбицията си възможно най-скоро да постигне изравняване на възнагражденията на жените и мъжете, и то на дело, а не само във викосокопарни юридически декларации.

Принципът "за равен труд - равно заплащане" присъства във френското законодателство от 45 години, напомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Феминистка простотия! Жената е създадена да дава живот и да се грижи за семейството, а не да прави кариера и да печели пари.
8
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До Анонимен 9Така е, кyчe и кyчкa е правилно.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените искат мястото в обществото и професията да им се дава не по заслуги, а да им се подарява като някакъв жест за възстановяване на равноправието. А да подариш на жена служебен пост или заплата само поради факта, че е жена, също е несправедливо.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проява на неравноправие е да наричаш мъжкото и женското го.ведо с различни имена - бик и крава. От утре кравата да се нарича "бичка".
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените отдавна вече не се борят за равноправие, борбата е за превъзходство, маскирано като равноправие.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената все пак е създадена от реброто на Адам, т. е. само прилича на човек.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок. Четете си вестника сами. Има и други издания.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не жените трябва да взимат повече от мъжете, а мъжете да печелят достатъчно, така че да не се налага жените да работят, ами да си гледат децата. А то тук какво - с две заплати и 1 дете не можеш да гледаш, ако нямаш помощ от родители и наследствено жилище.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи просто ще си отвори онлайн изданието и ще спести пари.