Пет арбитражни дела срещу страната ни – все за милиони

Искът на CEZ Group е заведен още през 2015 година
8 мар 2018 17:00,
32
Пет арбитражни дела срещу страната ни – все за милиони
Снимка: архив, Ройтерс

Десетки граждани и юридически лица търсят правата си срещу България в съдилища - местни и международни, се вижда от изпълнението на бюджета на Министерството на финансите.

Сред тях са и пет арбитражни дела, които в момента се водят срещу страната ни. По данните на институцията това са искове за стотици милиони евро.

Най-мащабният е този на австрийската EVN, чиято стойност е 700 млн. евро. Друго енергийно дружество, подало иск в арбитражен съд, е чешкото Energo Pro, а очакваната компенсация за причинени от държавата щети е за 54 млн. евро.

150 млн. евро е претенцията на Държавния фонд "Генерален резерв" на Султана на Оман, акционер в КТБ, който съди държавата за фалита на банковата институция.

За тези три иска има подробности относно размера на претенциите и мястото за завеждането на исковете - създаденият през 1965 година Международен център за урегулиране на инвестиционните спорове (ICSID), който е част от Световната банка.

За другите два от исковете не е посочена претенцията - на акционерите в "Индустриален парк София" и на CEZ Group.

За 2016 г. за защитата на държавата по делата са платени 36 млн. лева, а за първото полугодие на 2017 г. - 11,8 млн. лева, се вижда още от отчетите на финансовото министерство.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете ги на сметките на Баце и Цецо! Те твърдят че са отговорни политици.... нали?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кои ще ги плащат тези милончета? ОФцете ли? Сигурно няма и виновни?
23
1
 
6
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли колко е различно да си българин, който прави бизнес в България и чужденец, който прави бизнес в България. Чужденецът винаги може да осъди държавата, защото си е променила законодателството по такъв начин, че го е ощетила. Българинът не може да направи същото, както и да го цакат, просто трябва да търпи рекета и да плаща.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕРП може да завлече толкова и само толкова , колкото и разрешава КЕВР на СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ ! Цените на тока през 2012 г. в София , Русе или Пловдив ги вдига Тиквата и са еднакви , а на б.б. му пречеха ,,гадовете" от ЧЕЗ !!!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кака ви ГинкаКака Гинка е само пощенска кутия за обезщетението. Крайният получател на парите е този, който ще се погрижи България да загуби арбитража, а кака Гинка ще му препрати парите.
19
1
 
12
 
! Отговори
кака ви Гинка преди 6 години
Познайте кой ще получи обезщетението от делото на ЧЕЗ-България.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кому беше нужно това раздържавяване, като сметката ни излиза дебела на всички българи. Трудно ми е да разбера колко лош собственик е държавата, след като прибавяйки милионите от арбитраж към милионите, платени като сметки за ток, на нас ни излизат много по-скъпи чуждите ЕРП-та отколкото лошо стопанисваните от държавното енерго мрежи. За мен критерият е крайната сумарна сметка, а очевидно за политиците нещата стоят различно. Верно, добри стопани са чуждите ЕРП-та, ама добри за себе си, не за нас.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мислете си, че като я има КЕВР, държи тока ви с ниска цена. Да, ама не! Плащате веднъж за тока и после държавата отделно плаща по арбитражните дела. И понеже всичко, което държавата плаща, е пак от вашите джобове, тока ви излиза тройно или четворно. Ето я голямата полза от ЕРП-тата. После разправяйте как държавата била лош стопанин.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е държава, а златна мина за чужди компании. Ива компания като IVN, купува си енергоразпределително дружество за 200 млн. и после след арбитражно дело за 700 млн. си връща парите и получава ЕРП-то безплатно, с половин милиард бонус отгоре, за това че са си мръднали зад.ниците да дойдат в България.
15
1
 
24
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Тя държавата няма толкова активи, кокото са исковете... както е тръгнало народецът ще остане без ***.....!
14
2
 
23
 
! Отговори
**** преди 6 години
Нека излезем на масови птотести и да наритаме тези некадърни управници,които със своята некомпетентност и неадърност,ни забъркват в такива зделки и договори за което народа плаща техните грешки,а те не носят никъква отговорност.
13
0
 
16
 
! Отговори
Нормално е когато преди 6 години
има засегнати лица/интереси те да потърсят правата си. Дотук нищо ново. Но ми е малко странно, че след като страната ни е била осъдена и е платила като поп, нищо не се предприема за възстановяване на тези харчове. За тях се бъркаме всички целокупно, но белите/грешките/щетите са наплодени от едни други членове на обществото, дето уж все носят цялата политическа отговорност или вземат, или пишат решенията си по вътрешни убеждения, но на практика никога не носят отговорност.Защо трябва да е така?
12
9
 
2
 
! Отговори
....за 10.... преди 6 години
"бегай при Путина....ха,ха,хааааааа
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години ГРОБ на власт!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОПА --НЕ Е ЗА КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ!!!
9
5
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До ПилотС част от милионите Костов гледа теменужки и си говори с тях сега;)
8
4
 
14
 
! Отговори
k преди 6 години
До Пилотпич, нали искаше в Европа - те ти я на Европата - радвай се сега
7
2
 
23
 
! Отговори
Пилот преди 6 години
Преди години Костов продаде БГА "Балкан" на евреина Гад Зееви за 150 хил. долара. Гад-а продаде сградите на представителствата в цял свят, "фалира" и ни осъди да му изплатим 21 милиона (не знам за какво)
6
12
 
8
 
! Отговори
№3-"има ли дела преди 6 години
ИМА , ИМАААААА.......ХА,ХА,ХААААААААААДЕЛАТА В АРБИТРАЖА , СРЕЩУ РУСИЯ -----ГУБИМЕ ПЛАНОВО И.... "ПО БРАТСКИ"!!!ТАКАВА Е ПОВЕЛЯТА НА ПАРТИЯТА .....!/...ОТ РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ.../