Алекса има две майки, а Мурат е принцеса. Как въобще да се обясни?

Едно помагало в детски градини в Германия предизвика дискусии
9 мар 2018 19:45,
76
Алекса има две майки, а Мурат е принцеса. Как въобще да се обясни?
Снимка: архив Reuters

Едно помагало за сексуалното възпитание на децата, раздавано на възпитателките и възпитателите в берлинските детски градини, предизвика бурни дискусии. Берлинската община, управлявана от коалиция между  социалдемократи, леви и зелени, разпространи брошура под заглавие "Мурат играе на принцеса, Алекса има две майки, а Софи вече се казва Бен". Според авторите ѝ, тази брошура, която е първата по рода си в немскоезичното пространство, е замислена като помагало за възпитателите в яслите и детските градини, където се дават деца на възраст от една до шест години.

Дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" остро критикува брошурата с твърдението, че това е опит на Левицата и на Зелените да превъзпитат децата от най-ранна възраст, а християндемократите смятат, че е прекалено рано пред децата в предучилищна възраст да се говори по проблемите на сексуалната идентичност. Срещу брошурата вече върви петиция в интернет, която миналия месец беше събрала над 40 хиляди подписа, пише "Дойче веле".

Четиво за възпитателките, а не за децата

Важно е да се знае, че брошурата всъщност е помагало за възпитателите, а не четиво за малките. Авторите ѝ искат да помогнат на възпитателите и възпитателките, които във всекидневната си работа се сблъскват с такива въпроси като: Как да отговорим на онези родители, които не искат хомосексуални възпитатели в детските градини? Какво да правим, ако едно момченце дойде в детската градина, облечено с рокля? Как да реагираме, ако Том се подиграва на Леа, че няма баща, но има две майки?

Нужна ли е такава брошура? – питат се мнозина. Седмичникът "Ди Цайт" дава думата на една 53-годишна берлинска възпитателка, която ръководи детска градина от "Монтесори". Дагмар Беренд се отнася спокойно към дискусията и говори за практическото приложение на въпросната брошура. Според нея, брошурата е навременна, тъй като във всекидневната работа на възпитателите повечето поставени въпроси отдавна са на дневен ред. Въпроси задават и самите деца. "Чувствам се по-добре, когато знам, че съм в състояние спонтанно и открито да реагирам на детските въпроси, свързани със сексуалната ориентация“, казва Дагмар Беренд и продължава:

"За мен изобщо не беше лесно, когато насреща ми застана бащата на едно от децата, който говореше за "своя мъж.

"Децата  са много наблюдателни, техните антени са особено фини. Те добре осъзнават промените, настъпващи около тях и изпитват парещ интерес, когато, примерно, тяхно приятелче си тръгва към къщи със своите две майки. В Германия хомосексуалните двойки имат право на брак и да осиновяват деца. Малките в градината научават тези факти и се питат като какво е това да заминеш на почивка с двамата си татковци."

Възпитателката уточнява, че само един процент от децата в нейната градина живеят в домакинство с еднополови родители и разказва:
"За мен лично изобщо не беше лесно, когато насреща ми застана бащата на едно от децата, който говореше за "своя мъж". Аз самата трябваше да намеря начин да се справя със ситуацията. Как да наричам неговия партньор? Дали да казвам "Вашия мъж" или "Вашата жена" - налагаше се тепърва да свиквам с това. Много ми помогна фактът, че хомосексуалните двойки говорят съвсем открито за себе си и за децата, които са осиновили или взели за отглеждане. Разбира се, те винаги са тревожат, че децата им може да попаднат в изолация. Тоест, за нас е важно да знаем как действаме, ако – примерно – един баща забрани за своя син да си играе с малкия Фриц, осиновен от хомосексуална двойка. (…) В това отношение брошурата може да ни помогне."

"Никой не бива да бъде дискриминиран заради половата си ориентация"

В отговор на критиките, че брошурата съдейства за една твърде ранна "сексуализация" на децата в предучилищна възраст, Дагмар Беренд казва:
"Никога не е твърде рано. Част от развитието на едно дете още през първите му години е заниманието със собственото тяло. Тук не става въпрос толкова за "откриването" на собствения пол, колкото за това детето да се чувства добре в собственото си тяло. Родителите се стряскат от тази тема, просто защото тя ги засяга лично: тя е важна за тяхната собствена социализация, за социалната им роля и за отношението им към собствената сексуалност. Много възрастни така и не са се научили да говорят открито по тези въпроси. И за тях е сериозно предизвикателство, когато се окаже, че малките им деца трябва да вникват в темата с максимална откритост и без предразсъдъци. Семействата в нашата детска градина произхождат от най-различни културни и религиозни кръгове. Естествено, не на всички им е приятно, че децата разглеждат детски книжки с понякога съвсем откровено съдържание или пък че разговарят с други деца, чиито родители са гейове или лесбийки. Но децата искат да знаят, примерно, как бебето попада в корема на майката. И имат правото да получат честен отговор на всеки свой въпрос. Една от нашите задачи е и да им покажем, че никой не бива да бъде дискриминиран и изолиран заради пола си или заради семейните условия, в които живее."

Как да се реагира, ако Том иска да облече рокля? Брошурата дава отговори и на този въпрос

В редица критични публикации около въпросната спорна брошура се казва, че авторите ѝ отделят непропорционално много място на въпросите за транссексуалността, които на практика нямат почти никакво значение в детските градини. Това признава и Дагмар Беренд, която е възпитателка от 34 години насам. Някои от препоръките в брошурата са просто нелепи, коментира "Ди Цайт", а авторката на ДВ Жан Данхонг пише:

"Дъното обаче все още не достигнато. Така например сексуалният педагог Уве Зилерт, един от първопроходниците на джендър-революцията, смята, че на децата не бива да се забранява да наблюдават родителите си по време на полов акт. А неговата колежка Елизабет Туидер предлага в часовете за сексуална просвета да се въведат и практически упражнения. Ако някой ден наистина се стигне дотам, направо ще ми домъчнее за моята комплексирана и срамежливо-благочестива китайска родина", иронично заключава Жан Данхонг. Според нея, в случая става дума за идеология, която тя нарича – джендър-идеология и пише: "Как да познаем, че става дума за идеология? По това, че налагането ѝ е обявено за абсолютен приоритет.

Как иначе да си обясним, че управляващата в Берлин коалиция постоянно пести за учители и часове в началното училище, че не се притеснява  от огромните слабости на учениците по четене и писане, но не пести средства и усилия, за да разяснява на децата в детските градини разнообразието на половете и сексуалните ориентации?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** идеологията е сериозен опит за отвличане на вниманието от най-важните въпроси на неравенството. И никак не е случайно, че се прави точно от "левите". Вместо битка срещу бедността и причинителите й, вместо защита на труда и достойнството на работещия човек, тези кръвосмучещи съзнателно и удобно воюват за ненормалното. Все трябва да оправдаят паричките, които получават от господарите си.Време е хаосът да се взриви.
65
0
 
9
 
! Отговори
Змей Горянин преди 6 години
Днес бг правилно сте разбрали че думата с-о-р-о-с и производните й като с-о-р-о-с-о-и-д са крайно натоварени с негативно и мръсно значение. КОНСЕНСУС!
64
0
 
9
 
! Отговори
Змей Горянин преди 6 години
Абе те дъгата са я приели като обещание от Отца да не повтаря потопа. Но една хубава дряновица добре ще им се отрази на тяхната кожа содомитска. Не разбрахте *** ехиднини че само дразните Лъва? Разбрахме че тоя демон Сорос много хора завлича към ада и че си има помощници в БГ - добре охранени и угоени. Ще има Дървен Господ явно...
63
1
 
15
 
! Отговори
цвете преди 6 години
УЖАС - ТИЯ СЪВСЕМ СА ИЗТРЕЩЕЛИ -БЕЗБОЖНИЦИ - АНОМАЛИЯ
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та Германия прие истанбулската конвенция, дали това е случайно съвпадение?
61
1
 
10
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
пише "Дойче веле"....................xaxaПо публикацията работи: Боряна Павлова........................xxaxaxa
60
1
 
9
 
! Отговори
Воверайт преди 6 години
Това е политкоректният текст на Дойче Веле. А за родителските протести и вкарването в ареста на родител, чието момиченце отказва да присъства на такива "уроци" може да се види тук:epochtimes.de/politik/deutschland/amurat-spielt-prinzessin-und-sophie-heisst-jetzt-ben-berliner-senat-will-sexuelle-vielfalt-im-kleinkindalterberliner-senat-will-sexuelle-vielfalt-im-kleinkindalter-eltern-sind-dagegen-und-lan-a2348651.html
59
0
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Германия е подписала истанбулската конвенция. Да им е честито!
58
1
 
21
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Заради един процент сбъркани, налагаме всичко това на цялото общество. Но това става така, защото докато нормалните хора гледат деца, сбърканите и бездетните нямат какво друго да правят освен кариера. Накрая се получава така (грубо казано), че водачите на това общество са отклоненията от масовия случай. Не мога по друг начин да си обясня защо една малка клика "елити" изповядва идеи толкова чужди на обществото.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев, точно този заговор не е точно еврейски. Германците имат много врагове, като се замислиш, които биха искали да превърнат качествените им хора в нещо друго...
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази история с половата неопределеност е дело на този, който желае да наложи матриархат. Разработките за *** алтериране са всичките на феминистки. Не защото са нужни или израз на интелект или свобода, а защото свалят мъжете от лидерските им позиции. Всички действия напоследък в световен мащаб са насочени към реализирането на тази цел. Ако не го осъзнаете навреме ще осъмнете един ден с питанка татуирана на челото...
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата тази изгъзица с половата определеност е:Неудовлетворени от себе си хора търсят начин да се изявят. Що ни притеснявате с вашите психически проблеми?Има един единствен начин да направиш дете. Всички нормални хора го знаем.
54
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истамбулската конвенция задъжава вкарването в училищата на *** пропагандата. Ако се ратифицира тази конвенция, корупцията ще стане най-малкият проблем на българския народ.
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Никой не може да бъде упрекван за половата си ориентация".Добре! Но защо дефектните в пола трябва да ни афектират нас, нормалните?
52
1
 
14
 
! Отговори
+++ преди 6 години
.....Как иначе да си обясним, че управляващата в Берлин коалиция постоянно пести за учители и часове в началното училище, че не се притеснява от огромните слабости на учениците по четене и писане, но не пести средства и усилия, за да разяснява на децата в детските градини разнообразието на половете и сексуалните ориентации?"......> Не се чудете, откъде идва простотията в училищата???
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Берлинския сенат разпространи нова брошура за всички учители и учителки в детските градини. Книжката съдържа 140 страници и носи заглавието: Мурат играе на принцеса, Алекс има две майки, а Софи вече се казва Бен. На 51 страница, девет годишно момче разказва, че иска да отреже пениса си, понеже винаги е бил момиче и да има *** е погрешно. На 74 страница се разказва историята на пет и половина годишното Кинд Ким. Ким разказва: "Името ми е подходящо за момче и за момиче. Искам като порасна да имам брада, гърди пълни с мляко, бебе в корема, *** и ***, и висок глас."
50
0
 
23
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Дойчланд юбер алес... Паднаха толкова ниско,че вече няма как да са над каквото и да било. И то само за едно поколение. А Страхил по-надолу пише за величието на българите преди 9 века... А Византийците са треперели от нас. В книгите си писали, че българите са свирепи войни и един от тях се хвърлял срещу 10 византийци без да му трепне окото
49
1
 
41
 
! Отговори
Страхил преди 6 години
На днешния ден Цар Иван Асен II разбива византийците при Клокотница. Ако са били *** сега нямаше да го има този сайт и нямаше да говорите Български.
48
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иванчо има двама татковци - бившият и на мама новият от фитнеса, как да се обясни? Марийка има мама и татко, които се водят баба и дядо, защото другите мама и татко са на гурбет в две различни държави от години, как да се обясни? Пенчо няма никакъв татко, защото е неизвестен, и две майки - мама и баба, как да се обясни? Една мама си оставила детето да умре на студа, а друга мама го удушила и татко скрил трупчето в развален хладилник, как да се обясни?
47
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отврат. ИК в действие