Лошото момче Виктор Орбан – кръстникът на популистите с нови спънки

Преизбирането му изглеждаше чиста формалност. Вече не е така!
10 мар 2018 18:08, Екип на Investor.bg
89
Лошото момче Виктор Орбан – кръстникът на популистите с нови спънки
Снимка: архив Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан, своеобразният кръстник на бума на популистите в Европа, който сега предизвиква сътресения и в Италия, не е свикнал с пораженията. Така че когато избирателите в малък земеделски град гласуваха масово за опонент на кандидата на неговата партия за кмет за първи път от 20 години на 25 февруари, това предизвика трус в политическата система, пише Bloomberg.

Нито едно социологическо изследване не предвиждаше подобен бунт сред избирателите, които се оплакваха от ширещата се шуробаджaнащина. Въпросът е дали това е просто спънка, или промяна за Орбан, който е един от малкото европейски съюзници на руския президент Владимир Путин. Той доминира унгарската политика, откакто се върна на власт преди осем години. Остава един месец до парламентарните избори, за които се очакваше да бъдат само формалност. Поражение за Орбан или дори малка победа ще предизвика отзвук от Москва до Брюксел.

Опозиционните партии опитват да разберат дали могат да работят заедно, а политици, които преди отхвърляха сътрудничеството, сега преговарят за изглаждане на различията си. Орбан възприе отбранителна позиция, а неговата партия Фидес изтъква икономическите му постижения.

"Поуката е, че Фидес може да бъде победена навсякъде, ако опозицията подкрепя един от кандидатите", каза дни след победата си новият кмет на град Ходмезьовашархей Петер Марки-Зей. "Язовирната стена се пропука тук и това трябваше да се случи на място като Ходмезьовашархей, където Фидес изглеждаше непобедима", допълни той. Самият той гласувал за Орбан през 2010 г.

Мошеникът на Европа

54-годишният Орбан се прочу в ЕС, предлагайки своята "нелиберална държава" като алтернатива на традиционната политика. Той подкрепи Доналд Тръмп за президент на САЩ, а усилията му за прогонване на бежанците спечелиха привърженици в лицето на популистки партии в Западна Европа и политици със сходни възгледи в Полша и Чехия. Той подкрепи Силвио Берлускони и прие Джорджия Мелони, лидер на партията с фашистки корени "Братя за Италия", част от съюза на Берлускони, който опитва да сформира правителство.

Вземайки за пример Русия и Турция, Орбан използва мнозинство от две трети в парламента, за да пренапише закони еднолично и да елиминира ефективния контрол над властта си, въпреки възраженията на ЕС. Той назначи приятели и съюзници да управляват съдилища, централната банка и Сметната палата. Орбан откри пътя за обогатяването на нова класа от богати бизнесмени с политически връзки с управляващата партия.

Малко градове са били по-лоялни към Орбан от Ходмезьовашархей, чието население от 45 000 души твърдо подкрепяше Фидес. В историческия град, който се прехранва със земеделие, мъже и жени на всякаква възраст, хора с професия и фермери, говорят за атмосферата на страх и сплашване.

"Корупцията е излязла извън контрол и хората се страхуват да говорят", казва 46-годишният Ференц, докато бута колелото си на покрития със сняг централен площад в града, над който се извисява неоренесансовата кула на кметството.

Унгария загуби позиции в ежегодното проучване за корупцията на Transparency International. Миналата година страната беше на 66-о място, като изпреварваше само България в ЕС, спрямо 48-о място през 2014 г., когато Орбан спечели третия си мандат. Правителството в Будапеща заяви, че резултатите отразяват предубеждение към двете страни членки на ЕС, които се противопоставят на имиграцията и издигнаха огради по границите си.

Ференц казва, че напуснал държавната компания, в която работел, заради шуробаджaнащината около него и сега си търсел работа. Той отказва да каже цялото си име заради страх от ответни мерки заради възгледите му.

Големият въпрос е дали разпокъсаната опозиция може да впрегне тези настроения. Партиите, които трябва да си сътрудничат, варират от либерални формации до Йобик, която се променя от крайнодясна до проевропейска партия.

Орбан знае по-добре от всеки, че според социологическите допитвания партията му има добра преднина. Според някои изследвания подкрепата за Фидес е равна на тази за шестте най-големи опозиционни партии, взети заедно. Това обаче може да се окаже недостатъчно, ако опозицията подкрепи един кандидат в 106-те избирателни района на страната.

Там ще стане ясна съдбата на повечето места в 199-местния парламент, а останалите ще се основават на националните партийни листи. Орбан, който е бивш студентски активист срещу комунистическия режим, стана премиер за първи път през 1998 г., след като убеди партиите, противопоставящи се на бившите комунисти, да оттеглят кандидатите си в негова полза.

Орбан нарече Ходмезьовашархей "тревожен сигнал" за Фидес и миналата седмица прогнозира, че опозиционните партии ще преодолеят различията си, за да подкрепят един кандидат във всички райони. Преглед на резултатите от предишните избори на Bloomberg показва, че Фидес щеше да спечели само 20 района през 2014 г., ако всички опозиционни партии бяха подкрепили общ кандидат.

Все още обаче споразумение за подкрепа на един опонент на Орбан навсякъде изглежда далечна перспектива, казва Роберт Ласло, анализатор в Political Capital в Будапеща. Правителството може да разчита и на растящата икономика, за да спечели избиратели на фона на рекордно ниската безработица, най-високия икономически растеж в последните три години и нарастващите с двуцифрено число заплати благодарение отчасти и на ужасяващия недостиг на работна ръка.

Това обаче явно не трогва избирателите в Ходмезьовашархей, които се оплакват, че трудно свързват двата края и посочват забележителното натрупване на богатство около себе си.

В едно от първите си решения като новоизбран кмет Марки-Зей разпространи договор с общината на компания за осветление, в който ЕС открил доказателства за измама. Компанията Elios преди време била собственост на зет на Орбан и договорът бил подписан при управлението на предишния кмет Янош Лазар, който сега е министър за европейските фондове. Лазар, който оглавява и разузнаването, е представител на района в парламента и е кандидат за нов мандат. Elios и Лазар отричат да са извършили нередности.

"Това е напълно нова ситуация", казва анализаторът Роберт Ласло след резултатите в Ходмезьовашархей.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ forever до 32 преди 6 години
И аз мисля така!
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32 Борисов ,не може въобще,да се мери с Орбан !Рядко пrосt лидер на държава в ЕС!Евролидерите от Брюксел му правят четки ,за да не присламчи България към непослушните Полша,Чехия,Словакия,Унгария,които защитават националните си интереси!В тези държави ,недоволстват ,че 90%от субсийдите на ЕС отиват на Запад!Тук само се хвалим за усвоени фондове!
28
1
 
20
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Хората казват ,че ги е страх да говорят!!!Такива изказвания,всъщност са свободно изразена критика към Орбан,и са явно от неговите политически опоненти, на които им остана ,само мрънкането и безпочвените обвинения!Защото никой не оспорва честноста на изборите ,в които в повечето случай Орбан размазва опонентите си!
27
2
 
32
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Защо когато някой се противопостави на глупостите на Брюксел и говори истини веднага го наричат популист?? Добре, тогава щом Орбан е популист, то всички еврозелки са лъжци.
26
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на фона на орбан, пътников, ким, ерголям и лукошенко, борисов е роза сред магарешки бодили!винаги с усет за мярка и баланс
25
2
 
27
 
! Отговори
българина преди 6 години
а нашия баш баши бозук ББ е предател и го доказва всеки ден..
24
2
 
17
 
! Отговори
до Берлин преди 6 години
Ти пък си жалка марионетка на РЕЖИМА НА МЕРКЕЛ !
23
1
 
37
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
Възхищавам се на смелостта на Орбан да се противопостави на Брюксел и Берлин по т.н. мигрантски проблем. Всички останали проблеми - социални, образователни, пенсионни, околна среда и гр. са ВТОРОСТЕПЕННИ за мен. Тези проблеми се решават един по един. Но ислямизира ли се веднъж една държава - КРАЙ за нея и всички християнски ценности. Орбан е прозрял това, а то е най-важното, да опазиж народа си от настъпващата ислямизация. Желая успех на Виктор Орбан !
22
43
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Жалка марионетка на Кремълската хунта. Кукла на конци.
21
2
 
19
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До АнонименСанкциите срещу Русия какво общо имат с унгарската национална политика.Орбан си гледа интереса на Унгария и гледа да не се скара със САЩ,които налагат тези санкции.Какъв му е кярът ако се противопостави?Обаче и не се прави на хиперактивен по тоя въпрос,щото също не е разумно.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИВА ОРБАН !!!
19
3
 
23
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Орбан е толкова корумпиран,колкото и опонентите му-няма разлика.Виждаме същото и у нас.Обаче е твърдо против ислямското нашествие,което е важното.Освен това има и други които са против-могат да гласуват и за тях!Иначе е ясно,че на Брюксел му трябват послушковци,за да прокарва прос*тотиите си!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европейския съюз, няколко пъти бяха обсъждани санкциите срещу Русия. Винаги те бяха приемани с пълно единодушие. За санкциите гласуваха и Унгария на Орбан и Чехия на Земан.Не ме слушай какво ти говоря. Гледай ме какво върша.
17
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пак статия *овнометНай-старата професия не беше ли съветски гъзолизец?
16
0
 
21
 
! Отговори
бог да пази унгария преди 6 години
Да жувее брат Орбан,и Сие.Долу монархията,либерастията и тем...подобни.Да живеят,Звездите на Егер
15
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашия Бойко го хвалят и галят по главата нищо, че ежегодно в България изчезва малък град 40-50 хиляди.
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки, който не е на мнението на другарите в Брюксел е полулист.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSEKI KOITO NE IGRAE PO USA S.V.IRKA E POPULIST
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
LOSCHO SEDLAROV MNOGO LOSCHO VREME NASTANA OSVEN BOKI I CVYKI NIKOI NE SCTE DA IGRAE PO AMERIKANSKA *** V TOQ SVQT PFUUUU LOSCHO
11
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгарския Премиер как само прилича на ром