Печелившият бизнес с марихуана: 15 бона за килограм суха трева

Много от младите в Петричко предпочитат това препитание
10 мар 2018 16:28,
107
Печелившият бизнес с марихуана: 15 бона за килограм суха трева
Снимка: архив Reuters

Тютюнът и картофите на заден план, на преден - марихуаната. Така стоят нещата в някои села край Петрич и Сандански, където най-често полицаите залавят от дрогата.

Бизнесът е далеч по-печеливш. До 15 000 лв. стигна цената на едро за килограм суха марихуана в селата край Петрич и Сандански. Изкупвачи обикалят и дават една от най-високите цени за последните няколко реколти.

Землищата на Петричко и част от Санданско са най-големият нарко производителен район в страната. От години там се добива канабис на открито, тъй като климатичните особености – топлината, почвата и т.н. са благоприятни за наркорастенията, пише "Tруд".

Още по темата

Мнозина млади в района се занимават с отглеждане на канабис, тъй като така се вадят бързи и лесни пари. Гледането на тютюн или зеленчуци е далеч по-трудоемко и неизгодно. С годините Петричко стана известно и със своите наркобаби и дядовци, след като внуци и синове на 80-90-годишни местни хора засаждат “тревата” на ниви, които се водят на имената на техните възрастни родственици. При завеждане на съдебни дела старците често поемат вината на внуците си. Но невинаги възрастните са невинни, има случаи и когато самите те се занимават с дрога, като обясняват, че само така оцеляват и си набавят доходи, разказаха полицаи.

Тъй като делата се водят срещу собствениците на площите с канабис, през последните години стана модерно да се засаждат горските полянки. Там земите са от Държавния горски фонд и полицаите дебнат да заловят някого, когато дойде време да се прибира реколтата. Лятно време се използва и хеликоптер, от който се заснемат горските масиви в Беласица и Огражден, изработват се карти, по които ченгетата откриват наркоплантациите.

На сезон полицията жъне и изгаря средно по 20-30 тона канабис и въпреки това продукция пак оцелява и  стига, за да захрани големите градове и родните курорти.

Печалбите са големи, затова и производителите на канабис поемат риска да бъдат разкрити и осъдени. Според криминалисти, от един декар “трева” може да се докара печалба от 100 хиляди лева за производителя. От 100 стръка може да се добият около 7 кг суха марихуана. В последните месеци за най-високо качество цената може да надхвърли 14 000 лв. на едро, но ако сушените съцветия са смесени със смлени листа и стъбла, качеството е лошо и стойността рязко пада и до 7 000 лева за кило. Зависи също и какви количества се договарят и дали дрогата ще се продава у нас или в чужбина, където цената на килограм надхвърля 10 000 евро.

Двата основни вида канабис: Индика и Сатива

Двата главни вида канабис са Сатива и Индика, които се смесват в хибриди в различно процентно отношение. Растенията и хибридите им виреят от векове и у нас, познати под имената коноп, гръсти или турското есрар.

Индика са по-ефективни болкоуспокояващи и често се използват при лечение. Пациентите, използващи медицинска марихуана, най-често пушат индика късно следобяд или точно преди лягане, понеже опиянението, което принася е много успокоително. Смята се, че те идват от Африка и по-известните култивирани сортове са Синя Отрова (Blue Venom) и Син Сън (Blue Dream).

Растенията, съдържащи повече Сатива, обикновено дават прилив на енергия, затова се използват денем. Сатива е характерна за Централна и Южна Азия, като по-известните сортове са Бяла Вдовица (White Widow) и Супер Лемън Хейз.

Има и трети вид канабис – Рудералис, виреещ в Русия по поречието на Волга и някои части на Азия, но той е най-малко култивиран, тъй като в него активното вещество тетрахидроканабинол е с най-ниско съдържание.

В България се отглеждат хибриди като “Холандец” и “Афганистанка” с преболадаващо процент на Сатива.

За една година 34 тона канабис заловен в цялата страна

34 тона канабис са заловили полицаите и митничарите в цялата страна през миналата година. Това показва статистиката на МВР. През 2016 година количеството е било с около един тон повече.

При различни акции са били изкоренени 16 087 стръка канабис. Отделно през миналата година били спипани 1579 килограма готова за пушене марихуана. Само през януари тази година полицаи и митничари са иззели 562 стръка канабис и 265 килограма марихуана.

От началото на годината службите на МВР разкриха и 11 наркооранжерии. Всичките били модерно оборудвани – с изградени отоплителна, влагоподдържаща и вентилационна системи, както и сушилни с вентилационна система за изсушаване на вече готовата продукция. От началото на март криминалисти откриха две лаборатории в Ямбол. Предполага се, че те са били изградени в града, тъй като е близо до Бургас. Наркомафията още от зимата подготвяла “стоката си”, която да разпространява по южното черноморие през активния летен сезон, казаха криминалисти.

Различни проучвания показват, че най-често у нас се употребява марихуана. Проучване сред 3700 ученици от 9 до 12 клас показва, че 21% поне веднъж са употребявали марихуана. 7,4 на сто от децата признали, че за първи път са пушили на възраст между 16 и 18 г. Между 13 и 15 г. марихуана са пробвали близо 11%, а под 13 г. – 1,7%. Като причина за първа употреба, учениците най-често посочват “от любопитство” (6,9%), “за удоволствие” (5,8%) и “от скука” (4,1%).

Британски опит

Как засичат нелегалните посеви

Нелегална оранжерия за канабис с материал за над 80 000 английски лири залови завчера полицията в Западен Йоркшир, след като забеляза покрив на къща, върху който за разлика от околните няма сняг.

Бдителните английски полицаи предположили, че на въпросното таванско помещение в гр. Кийли действа голям топлинен източник като за тревна оранжерия и извършили проверка. Оказали се абсолютно прави – в четири стаи открили 322 растения индийски коноп, известен още като марихуана.

При отглеждането на канабис на открито най-големи специалисти безспорно са нелегалните растениевъди в Латинска Америка. В страни като Мексико, Колумбия, Еквадор и др. най-често се прилага методът на комбинирано засаждане на канабис и царевица – ред канабис, ред марихуана. Така спецзвената с хеликоптери, които следят за нелегални плантации, трудно могат да видят наркотичните растения. Над 40 процента от марихуаната, която влиза в САЩ, е произведена в Мексико. Политиката на някои южни щати да разрешат отглеждането удря жестоко бизнеса на трафикантите.

Разкриват наркооранжерии по високи сметки за ток

Един от начините за разкриване на домашни наркооранжерии са високите сметки за ток, признаха криминалисти. Когато производител на марихуана оборудва лаборатория, потреблението на електричество скача в пъти. При подобни случаи инкасаторите съобщават на полицията и се извършва проверка. За да избегнат полицейски акции, наркопроизводителите измислили хитър начин – крадат фарове на джипове Volkswagen и Porsche. Те били енергоспестяващи и осигурявали идеалната пропорция между светлина и топлина за развитието на канабиса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
панкопеса преди 6 години
Въпрос, тест дрегера отчита ли ако съм пушила преди два дена?
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФермерЕ да ама ако всичко е законно на някои хора ще им намалеят приходите.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До додо, абе пич, ти не виждаш ли, че масово искат просто да им се разреши да сия пушат, без определени показания, това, че евентуално помагала си е просто претекст
92
1
 
6
 
! Отговори
До додо преди 6 години
Додо, празнословец си. Сипи си ракия, че ти треперят ръцете. Ако се чудиш какво е - абстинентен синдром е; поради липсата на етилов алкохол. ТНС няма предозиране и спасява хората от мъките на химио-терапията. Помага при диабет, МС, глаукома, гастрит, аутизъм, анорексия и т.н.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Фермер, бизнес с наркотици, браво бе, дай и мак да насеем тогава
90
2
 
0
 
! Отговори
MohoBoho преди 6 години
Защо ми спряхте коментарите , демокрация вмирисан сайт
89
1
 
0
 
! Отговори
MohoBoho преди 6 години
ОМГ
88
1
 
7
 
! Отговори
Фермер преди 6 години
Бизнеса с Марихуана в България не е печеливш в дългосрочен план нито за тези които работят в бранша нито за държавата която хвърля милиони за да ни пречи.Общо взето всичко в държавата ни е такова!!!А толкова малко се иска всички по веригата да бъдат доволни.Фермери ,търговци ,клиенти и разбирасе държавата която може да прибира стотици милиони от данъци.Просто се нуждаем от законодателство което да е в интерес на Бизнеса!
87
1
 
2
 
! Отговори
pablo преди 6 години
Пречи му това, че ако го хванат 2 пъти с по 4-5 грама за 1 година отива в затвора. Но, хората с ракията нямат такива проблеми.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама пич, кой ти пречи да си я пушиш, кой пречи и хероиноманите да се боцкат, това си е ваш избор, само не ни го натяквайте на нас
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен потребител преди 6 години
15000 за кило - преебавка :DЗа съжаление виждам много злобни коментари против хората, които отворено признават, че пушат марихуана.Само предполагам, че голяма част от тези хейтъри дори си нямат представа от действията на това растение. Но какво да се прави, хората сме с лоша природа - не е важно на мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле :)Много от тези хора не осъзнават каква инжекция за икономиката ще бъде легализирането на марихуаната у нас. Нямам място иначе щах да напиша още..
84
1
 
3
 
! Отговори
Наброс Набросич преди 6 години
До Анонимен87ти си алкохолик. не се оправдавай.
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OhoBohoт разбира се, че съм човек за маса, много по- добре е да се видим с приятели на маса, отколкото да се друсаме и самосъжаляваме. Както казах и преди, тревата ти е претъпила волята и амбициите, което е и целта на новия световен ред, послупание и бачкане
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OhoBoho, абе не знам кой е простия, ама тая трева ти е изпилила мозъка
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OhoBoho, да де, разбрахме те, искаш евтини наркотици, после и хероиноманите ще искат легализация
80
1
 
2
 
! Отговори
OhoBoho преди 6 години
Айде тия дето си имат чадърите стават все по богати от това ,а тия дето искат легализация търсят справедливост без битки , искаш мерцедес купуваш мерцедес , искаш трева купуваш си пушиш и това е нито за пари ще се говори както сега злобарите на пътя казват глей къв бенц си е купил тоя само с трева , ам ай върни лев/грам и ходи гледай пред тях жигулата как неще да запали .... Малко логика е нужна само
79
1
 
2
 
! Отговори
OhoBoho преди 6 години
Твоето съществуване едва ли ще се забрави с минималния ти капацитет приятел нали знаеш ,че ниски iqта ръководят и двама ни така ,че ти няма за какво и да пушиш. Безнадежден с извинение пак
78
0
 
2
 
! Отговори
OhoBoho преди 6 години
100 лв казах че не са малко за това ,но след легализация тя би трябвало след като стане масив достъпен би трябвало да стане и по евтин..оофф колко си ***... Имаше една песен , с извинение не те обиждам както ти мен,явно ти си намерил вратата с РАКИЯТА и си човек роден за маса с ТУМБАК компания
77
1
 
11
 
! Отговори
OhoBoho преди 6 години
Говорихме само за марихуана да се легализира а не за херо амф кока и т.н. защо да съм лузър , че след тежък ден в Кирлива България пуша една СМЕШНА цигара ..... Еб..а..хти хората сте ,поне да бяхте помислили какво искам да кажа
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OhoBoho, значи ти си един лyзър и искаш да ти осигурим евтини наркотици, че да забравиш нешастното си съществуване