Шведът Бенджамин, проповядващ мир: Чумата на века е безразличието!

За пътя му от родината до България и след това
Обновена: 10 мар 2018 10:23 | 10 мар 2018 09:45, Петя Славова
44

Снимка: БТА

12
Най-страшното в този свят е безразличието, то ще ни погуби, казва младият пътешественик Бенджамин Ладра. Той е роден на 25 ноември 1992 година в Юмео, Швеция. Живее в град Гьотеборг. Изучавал е "Глобални проблеми" - специална програма в местния университет. А иначе е музикант, обожава да свири на барабани, да усеща ритъма на живота. Има ясна цел, която решава да постигне пеш, поемайки всички рискове.

Нарича себе си шведският активист, който работи сам за себе си, за родината и за запазване на мира по света.

Разказва, че е изключителен оптимист - вярва в доброто и в мира. Споделя мнението си, че единственият начин да постигнеш мир с враговете си е добротата, която по думите му ще спаси света. Допълва, че не е религиозен и не изповядва определена религия. Вярва единствено в добротата. Смята, че зад религиите често се крие много фалш.

"Не е обезателно човек да е религиозен, за да е добър. Трябва да сме изпълнени с добродетели, защото притежаваме разум, а не защото сме водени от религии и идеологии", коментира той пред БТА.

Притеснен е, че хората са много материални, напълно забравили за духовните ценности. "Колко са ангажираните с това да направят този свят по-добър? Те са в пъти по-малко от тези, които искат да го разрушат", казва Бенджамин.

Според него безразличието, с което хората се отнасят към войните и загиващите в тях невинни деца е стигнало краен предел.

"Ако не се борим с глобалното затопляне, ще стане тотална катастрофа. Ако не се борим срещу безразличието в този свят, също ще стигнем до глобална катастрофа. Светът ще се саморазруши", отбелязва той. Мечтата му е хората да общуват помежду си, а не с екраните на компютрите. Да спре войната в Сирия и конфликтът между Палестина и Израел и там да има мир. Да не умират повече деца от куршуми. Мечтата му е да се изкорени расовата дискриминация, национализма и шовинизма и тези понятия да се ликвидират от тълковните речници. Всичко това според него е напълно възможно, стига да го искат повече хора.

"Най-страшната чума на 21 век - е безразличието. То е способно да погуби този свят", казва Бенджамин. Той е решен да стигне до Светата Земя, развявайки посланието си за мир. Споделя, че през август миналата година е тръгнал от Швеция към Палестина с една раница, малко провизии и палатка на гърба. Целият маршрут е 5000 км. Убеден е, че може да стигне до целта пеш.

Бенджамин е единствен син, отгледан от самотната си майка, от малък се сблъсква с трудности и лишения. От ранна възраст Бенджамин се увлича от каузите за мир и обръща поглед към угнетените и оскърбени деца в Близкия Изток. Убеден е, че може да помогне светът да стане по-добър и затова се отправя в пътешествие, прекосявайки Европа и Азия с крайна цел - Светата Земя.

"Искам децата в Близкия Изток, в Палестина и в Сирия да имат живи бащи, с които да играят на футбол, като истински момчета. Затова крача пеш и ще мина целия свят, ако е необходимо, за да разнасям посланието си за мир", сподели шведът. Целта ми е хората да ме забележат, аз ги събирам и им проповядвам мир, допълва той.
Бенджамин пояснява, че не е финансиран от никоя организация, никой не стои зад гърба му. Сам се финансира.

"За една година спестих достатъчно. Не забравяйте, че аз съм швед, и нашите доходи са високи, независимо в коя сфера работим. Всеки има възможността да спестява, друг е въпросът за какво ще си похарчи спестяванията. Аз реших да ги похарча за каузата на мира, изразена в това пътешествие", допълва той. Обяснява, че живее скромно, наблюдава света и си прави изводи как живеят хората. Твърди, че той сам по себе си е изграден от мир, и ако се съберат повече хора като него, мир ще има и светът ще стане по-добър.

Маршрутът му от Швеция минава през Германия, после следват Чехия, Словакия, Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия, след това - България. Бенджамин не просто преминава през тези страни, той изнася лекции на публични места, в университети, дори и в заведения. Старае се да събере колкото се може повече последователи, на които да разкаже за несправедливостите от войните в Близкия Изток, за невинните жертви.

"В Сърбия беше много по-евтино от Германия, пък и хората там бяха по-радушни и топли. Посрещнаха ме прекрасно. Дадоха ми подслон и храна. При вас в България пък е много по-евтино от Швеция. За мен е важно какви са хората, как ме посрещат и изпращат. Само по това си правя заключенията за дадена страна", разказва пътешественикът. Споделя, че в Хърватия и Сърбия хората са го приютявали в домовете си, докато в Германия никой не му е подал ръка за нищо - нощувал е по парковете в палатката си.

Бенджамин отбелязва, че в България е бил посрещнат изключително добре. Останал тук три дни и е възхитен от гостоприемството у нас. Намира страната ни за много спокойна и би се върнал отново.

Напускайки България на път за Турция, Бенджамин пожела на всички българи да запазят доброто в себе си, да не се отказват от целите си и да се борят активно за по-добър живот. "Проблемите са, за да бъдат решавани. Бъдете активни и солидарни, изграждайте заедно хубаво и здраво общество", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли Джон Ленън и песента "Имаджин"? Не знам защо, но този малко ми заприлича на Джон. Тъжното е обаче, щом дори Джон Ленън не успя да промени нищо, че каузата на това хлапе е обречена.
30
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хем симпатично, хем доста наивно. Ако си мисли, че е толкова лесно да се решат световните проблеми... ама лошо няма, млад е, оптимист е и вярва, че може да промени света. Всеки е минал през това, кой по-рано, кой по-късно...
29
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква "ръка да му подават" в Германия бе? Защото не са хранили и поили безплатно ли? Или не да го пуснали да спи в къщите им? Та бил спал по парковете:):) Че в Германия хотели и частни квартири няма ли. И какво се оплаква от "глобалното затопляне" ? Таман ще му е по топло като спи по улиците. Да не мисли че цял живот хората ще го прибират по домовете си?От къде го изровихте тоя, та и акъл да дава?:):) Та статия сте му спретнали.
28
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NEEE CHUMATA NA 21 VEK E USA
27
0
 
37
 
! Отговори
да не повярва чиляк преди 6 години
Тоя дойде от,пущиняка кога се цивилизова
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еди Мръфки 2
25
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, че като не сме безрфазлични някой ни пита... Цял народ му каза, че не желае истанбулската конвенция, той продължава със скритите реформи в образованието, целящи да и прокарат път... Какво, да започна да стрелям ли? Защото това си е война срещу собствения му народ. Това си е чиста проба на насилие. Защо няма конвенции за този тип насилие?
24
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва да не е Еди Мърфи
23
0
 
38
 
! Отговори
чиста и свята реп... преди 6 години
Всяка жаба,гьола си да знае.Другото е блъф.Има ли тюрлю гювеч,ясно...
22
0
 
50
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Държавата се определя от хората за мен Швеция е бели хора АББА старите Волво и Сааб и тн.Гражданството не те прави швед французин немец българин.В една държава подмени ли се населението за мене дали се казва Швеция или горно Того няма никакво значение просто това не е същата държава!
21
0
 
38
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
Защо като заговорим за мир и толерантност винаги след това идват едни брадати момчета и правят касапница някъде из Европа, хем сагостоприемсно посрещнати.
20
0
 
42
 
! Отговори
брей че шарен свят преди 6 години
Интересно как тези хуманни идеи могат да стигнат до мозъка например на някоя най-обикновена "златотърсачка", или на мека китка, която само гледа да се добере до меко столче с хубава заплатка ? Или до предприемачите на Бойко, например . Или до онези отвъдокеански "партньори", които въртят бизнес за милиарди тъкмо с оръжие и петрол ?Или до шефовете им точно от Израел?!!
19
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция ,ще го посрещнат най-добре ,и ще го уважат многократно!Всяка показност на доброта и религиозност в 21век е лицемерие! Милиони хора си плащат туристическите турове,този иска някой ,да го приютява и храни!Да беше се хванал в работа някъде в Швеция,щеше да ии
18
7
 
49
 
! Отговори
. преди 6 години
Поредният еурогайски ***, молещ се за афробежански мУР .
17
9
 
48
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Поредния евролигльо който си е сложил розовите очила. Да отива в Палестина да ограмотява в добрина брадатите, а не нас.
16
4
 
61
 
! Отговори
Съботно ми е преди 6 години
Браво на човека, особено ми харесва това: "Не е обезателно човек да е религиозен, за да е добър. Трябва да сме изпълнени с добродетели, защото притежаваме разум, а не защото сме водени от религии и идеологии"Абсолютно му споделям мнението по този въпрос!
15
1
 
38
 
! Отговори
Съботно ми е преди 6 години
до 3Пич, вземи си хапчетата и отвори една сателитна карата, примерно sat24, и ще видиш от къде идват облаците. Атмосферата е динамична среда, постоянно се променя. Прочетете малко материали по метеорологигя, не само откачени сайтове!
14
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Искам децата в Близкия Изток, в Палестина и в Сирия да имат живи бащи, с които да играят на футбол, като истински момчета."Ами отивай тогава в близкия изток да проповядваш, тука е Европа.
13
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто трябва да следваме заветите на Левски:1. "Своето не даваме, чуждото не щем"2. "Свобода и всекиму своето"
12
1
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
според мен това са само красиви приказки - човек не трябва да бъде добър, защото си рискува главата, а и не саво своята, а трябва да е справедлив, защото само така може да има някакво що годе равновесие в света, освен това не може да се стоварва на главата на "добрия" всичко - да се грижи за какво ли не, вкл. и да храни по затворите всякакви, в свободния живот пък тарикати безброй, да им осигурява стандарт по-висок и от неговия, и какви ли не още драстични примери има......