По китайски: Пекин върна пожизнения мандат на президента

При гласуването в парламента само двама били "против"
Обновена: 11 мар 2018 12:06 | 11 мар 2018 11:56, Анисия Иванова
42
По китайски: Пекин върна пожизнения мандат на президента
Снимка: БТА

Парламентът на Китай одобри днес с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР.

Промяната означава, че президентът Си Цзинпин ще може да остане на поста си неограничено дълго, предадоха осведомителните агенции.

От участвалите във вота близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха "за", двама се обявиха "против", трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Миналия месец управляващата Китайска комунистическа партия предложи тази конституционна реформа и нямаше съмнение, че послушният парламент ще я одобри, посочиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Реформата слага край на системата, наложена през 1982 г. от бившия китайски лидер Дън Сяопин с цел да не се повтарят занапред кръвопролитията през пожизнената диктатура на Мао Цзедун и в частност хаотичната Културна революция от 1966-1976 г.

Преминаването към еднолично управление на Си засилва опасенията, че Пекин подкопава опитите да се осуетят крайностите на автократичното управление и да се изработи стабилна и предвидима регулация в икономиката. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Т.Е. Китай и китайската икономика пряко зависи от политиките на долу изброените държави. Не може само да изнасяш без да внасяш! Това иска да кажа Доналд Тръмп с митата които наложи. И нормално. Германия с нейния 50%-ов износ от БВП само продава продава и трупа пари които после не харчи или реинвестира в реалната икономика.
29
0
 
3
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
:D. Китайската икономика е експортно-ориентирана. Тя зависи от износ. Китайския народ е беден. Те не могат да продават това което произвеждат вътре в страната тъй като населението няма покупателната способност да купи продукцията. Тогава на кого ще продава? Русия? Руснаците също нямат покупателна способност защото ресурсите им се държат от Путин и олигарсите. Тогава кой остава? Кои са богатите държави? САЩ, Япония, Германия, Англия (Великобритания), Франция. За да произвеждаш ти трябва пазар!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е т.н. частен комунизъм. Вече няма съмнение , че демокрацията в Китай е бутафория за пред света. Друг е въпроса , че при тая бедност няма как да има демокрация , а само диктатура.
27
2
 
3
 
! Отговори
КИТАЙСКИ ЖИВОТ преди 6 години
СВЕТОВНО ПРОИЗВОДСТВО НА МЕНТЕТА-----С ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА!ДОРИ ЕС----ВЕЧЕ ИСКА СЕРТИФИКАТ ЗА КАЧЕСТВО И ГОДНОСТ ПО НОРМАТИВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА ЕС!!НЕ Е ВАЖНО КАКВО И КОЛКО ще ПРОИЗВЕЖДАШ------ВАЖНОТО Е КЪДЕ И КОЛКО ЩЕ ПРОДАДЕШ........защото това ти формира печалбата !СТОКАТА ----НЕ Е ПЕЧАЛБА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
КИТАЙСКИ ЖИВОТ преди 6 години
....С 2-ДОЛАРА /дневно...ха,ха,хааааааааааааааа....*** УМИРА ОТ КЕФ---ДА ЖИВЕЕ ТАКА ....ХА,ХА,ХАААААААААААААААА.............................."ПЪЛЕН КОМУНИЗЪМ"...............................................
25
4
 
1
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До Български БългаринВ ТОЗИ РАЙОН НА СВЕТА СЕ ПРОИЗВЕЖДА 80% ОТ СТОКИТЕ В СВЕТА!!!!!КОЕТО ОЗНАЧАВА ,ЧЕ ТЕ СА НОВИТЕ СЕТОВНИ ДИКТАТОРИ!И ОСЪЗНАЙТЕ ,ЧЕ ТЕ СА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ.И НЯМА НАЧИН ДА БЪДАТ СПРЕНИ !!И НИЕ ЩЕ СЕ КЛАНЯМЕ НА ТЯХ!!РАЗБЕРЕТЕ ,ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СМЕНИМ ПОЛОЖЕНИЕТО НА НАКЛОНА СИ И ДА СМЕНИМ ГОСПОДАРИТЕ СИ! ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
24
0
 
3
 
! Отговори
не разбирам защо преди 6 години
какъв ще е стимула на новия цар да работи
23
4
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Преди два дни беше официално оповестено че , китайските милиардери са повече от тези в САЩ !!! Сравнението е малко особенно -тъй като е в еврейската валута -долар !!!Човечеството може и да оцелее, ако премахне световното еврейско частно банкиране в долари и приеме -колективен еквивалент !!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Много ги възхвалявате китайците, а не знаете реалността. Колко им е беден народа. 750 млн човека живеят с 2$ на ден. Слабо домашно потребление. Яли са попарата и на Япония, и на Русия във военно отношение. Произвеждат евтини ментета. Това са китайците :D
21
1
 
2
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
От великите сили точно в момента в най- благоприятно положение са САЩ и Русия.
20
0
 
3
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
До Факт в грешка си. Китайците не са на второ място. Японците са. На трето Германия. Четвърто Великобритания. Колкото до промишления потенциал в грешка си. Америка единственото което направи е да си изнесе производството в Китай заради евтината работна ръка. Което доведе до икономически бум в Китай. Нови заводи, нови работни места.Пари, инвестиции и т.н.Но ако САЩ поискат могат да пренасочат производството си към Бразилия, Индия, Мексико. Да, ще им ковства време и пари.Тогава с Китай е свършено!
19
1
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Б-52Формално(статистически) САЩ са най-голямата икономика.Китай са втора с БВП 60% от американския.Обаче в американския БВП 30% е производство,а 70% услуги,докато с китайския е точно обратното!Което прави Китай първа промишлена сила.На практика американското благополучие се крепи единствено върху печатането на долари и налагането им със сила!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай не комунизъм бе овце. Мислете и четете повечко, не повтаряйте заучени фрази като папагали. Няма черно и бяло, просто различни оттенъци на едно и също нещо. Кой разбрал разбрал.
17
1
 
3
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако това го направи венецуела, България, Унгария, куба или друга не военна сила, ще го обявят че не е демократично и ще скочат 1000000000 нпо та цру и фбр, но на дракона даже ще му ръкопляскаш. Извода е, гоним американските бази и нпо та купуваме 20 бр ц400 и парите ще спрат да изтичат от България както и младите хора, ние сме държава под соросогаден чехъл и ни смазват като ***
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е пожизнено в почти цяла Азия , както и в Русия.
15
4
 
3
 
! Отговори
До 21 Б-52 преди 6 години
Хванала те е евроатлантическа пневмония. Веднага *** на лекар докато още не е станало късно....
14
5
 
6
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
САЩ е най- голямата икономика в света. Контролират 25% от световната икономика. Имат военно присъствие навсякъде по света, търгуват с петрол и злато, контролират четирите световни океана. А китайците изнасят много, много. Като най- големия им клиент това е САЩ. На кръчмарски език казано: ако САЩ хване настинка, Китай ще хване пневмония.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожизнените управляващи в един момент се забравят. Така си оплитат кошницата (като Путин) че дори и да нямат пожизнено право на управление те го правят. А най-лошото е че рано или късно идва някой ид*от управляващ и е*** ******та на цялата система и народа не може да ги бутне от власт.
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистически Китай има икономика номер 1 в Света.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Китай при комунизма нямат тоалетна хартия и банани а ние при демокрациата имаме тоалетна хартия и банани защото сме свободни да избираме кой да ни управлява.