Държавата да участва в сделката за ЧЕЗ? Нарушват се закони!

Енергиен експерт: Влиза се в конфликт с арбитражното дело
12 мар 2018 22:33, Василия Пейчева
14

2607 гледания   |  Още видео
Държавата не може да участва в сделката за ЧЕЗ, тъй като по този начин се нарушават много закони. На първо място трябва да отбележим, че се влиза в конфликт с арбитражното дело, коментира в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Договорът между ЧЕЗ и "Инерком" е вече подписан. Оттук нататък следва в срок от две седмици да бъде проверено дали държавата ще може да участва с 34% в общия дял на новия собственик на дружеството, възлизащ на 67%" допълни още той.

Събитията бележат обрат по казуса със сделката между чешкото дружество ЧЕЗ и пазарджишката компания "Инерком България".

Компанията на Гинка Върбакова не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантира общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители.

Това се казва в интервю за "Ройтерс" на председателя на борда на директорите на компанията Милена Стоева. Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването.

А от централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Пред Bulgaria ON AIR бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев подчерта, че непременно трябва да се следи кой ще финансира сделката, защото именно това са потенциалните собственици на дружеството.

"Със заем на стойност 1 млрд. лева и приходи, възлизащи на 30 млн. лв., съм на мнение, че до година-две, собствениците ще бъдат съвсем други", коментира Явор Куюмджиев в студиото на Кузман Илиев.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Нарушват се закони!" Сефте!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баце купува ЧЕЗ чрез Гинка и Цветелинка, сега ще донесе от 9 кладенеца вода само и само да мине сделката, а после медийте на Прасевски услужливо ще заметат темата под килима и ще се забрави... Както стана и с подаръка към Цеко - концесията на Пирин, както стана и с престъпника транспортен Московски.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този не е експерт , а скъпо платен лобист.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами нали ЧЕЗ ви крадеше и изнасяше парите за чешките пенсионери.
Ето сега родолюбивата Гинка ще направи тока без пари и всичко ще дарява на българите пенсионери.
От какво пак сте недоволни?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се увеличат цените на енергия за да може Гинка да си изплати ЧЕЗ
НАВСЯКЪДЕ В БЪЛГАРИЯ ДА УВЕЛИЧАТ ТОКА С 200-300 ПРОЦЕНТА
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Егати и държавата, щом като една Гинка я насмете отвсякъде.
Ама то с такива прости и некадърни управници с купени дипломи е така.
Изберете си ги пак.
6
1
 
7
 
! Отговори
Кой? преди 8 месеца
Предстои съд, защото БГ е искала по-ниски цени. Кой ще плати МИЛИАРД глоби? Има ли клауза новият купувач - ГИНКА при бъдещето дело да съдейства на ЧЕЗ? Как може българин да съдейства БГ да бъде осъдена? Не е ли държавна измяна и действия срещу нац. сигурност на БГ.
На съд хората подписали неизгодния Договор, на съд хората удължили Договора, на съд некадърните адвокати защитаващи БГ, за чии интереси рабо.
Скандална продажба, скандален собственик, скандалени цени!
Подигравка с България и народа й!
5
1
 
3
 
! Отговори
Кой? преди 8 месеца
ЧЕЗ има год. над1 милиард, какви са тези печалби по 15%?Кой е подписвал от БГ страна подобни безумни договори - ЗАТВОР? Кой удължи договорите при неизгодни клаузи? Фактурата 50% от нея е за достъп и разпределение с ДДС. Сто процента тези хора не инвестирали в подобряване на съоръженията, а това е причината за даването на Концесия. ЧЕЗ е държавна - ПУБЛИЧНА - обслужва обществени интереси. Цялата сделка е подигравка с БГ, в Л. Америка, когато сметките станаха непоносими, хората с камъни протестир
4
0
 
1
 
! Отговори
Ризван преди 8 месеца
Ще учатва разбира се! Аз или Асана като краднем ток нали дружеството чрез държавата ни съди! Значи собственика не ще "държавата" ама съд от нея чака! :)))))))
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вече всички разбраха,че ще се вземе един печеливш ЧЕЗ,ще се обере(чрез кредит) някоя банка,която ще фалира и така хем ЧЕЗ,хем кредит и неплащане на кредита.
Да развалят сделката!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато сделката засяга националната сигурност, законите пречещи на държавата не важат.
1
2
 
6
 
! Отговори
Multak преди 8 месеца
Тасев защо не разкаже за случката в Киев през 90-те на миналия век, как се сдоби с докторска и тогава да се прави на какъвто иска, но не и на експерт.