Мъск настоява: Колонизацията на Марс – приоритет

Първият годен за полет кораб ще е готов до 1 година
12 мар 2018 13:00, Бойчо Попов
85
Мъск настоява: Колонизацията на Марс – приоритет
снимка: Getty Images News

Хората трябва да приоритизират колонизацията на Марс, така че човешкият вид да може да бъде запазен в случай на Трета световна война, заяви основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск в неделя.

"Важно е да имаме самозареждаща се база на Марс, защото е толкова достатъчно далече от Земята, че [в случай на война] е по-вероятно да оцелее, отколкото една лунна база", каза Мъск по време на конференцията South by Southwest (SXSW) в Остин (Тексас) - само дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви плановете си да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в опит да обезвреди нарастващото ядрено напрежение.

"Ако има трета световна война, искаме да сме сигурни, че има достатъчно представители от човешката цивилизация някъде другаде, за да я върнем обратно и да съкратим продължителността на тъмните векове", каза Мъск, като отговори на въпросите на своя приятел Джона Нолан, създател на телевизионното предаване Westworld.

SpaceX работи върху превозно средство, което ще отведе хората до Марс - 100-метров кораб с кодово име BFR (Big Fucking Rocket). Но изграждането на колония ще изисква „огромни предприемачески ресурси“, призна още Мъск.

Той също така се противопостави на предположението, че планетата може да бъде „някакъв спасителен изход за богати хора", като подчерта рисковете от мисията: „Това ще бъде подобно на рекламата на Шакълтън* за изследователите в Антарктида: „Трудно, опасно, и доста добър шанс да умрете, но и вълнение за тези, които оцелеят“.

"Няма много хора, които да искат да отидат там в началото", каза той, добавяйки, че с течение на времето колонията "Червената планета" ще бъде гостоприемна и ще има „страхотни барове", правейки игра на думите с Mars bars.

Вижте какво мисли Мъск за двете си по-известни компании в продължението на материала на Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми харесва идеята му за автомобилите му.7000 акумулатора в една кутия задвижват електромотор.Зареждат се за часове след което колата минава 400 или 500 км.И след 3-4 години под 100!Виж идеята за горивните клетки е по добра-за 5 минути се пълни резервоара с водород и караш 500 км.И след 10 години пак така.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива изпълнения вредящи на цялото човечество трябва да се забранят. Мъск е един престъпник и измамник лъжещ хиляди хора по света и нанасящ финансови вреди за милиони.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е много ***. Какви марсове какви пет лева то велики държави десетилетия са опитвали и не са успявали пък някакъв си там ще го направи догодина. А да спре Русия износа на ракетни двигатели и да видим дали въобще ще мръдне от площатката...
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Мъск Маккейн му даде старта в употребата на правителствени американски пари. А Маккейн си заминава... Сега кой ще го потдържа? С кого ще влезе в комбиба за изсмукване на американския бюджет?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хиперлупа вече лупи здраво и сега е ред на Марс да се залупи...
62
1
 
5
 
! Отговори
Марс брато, Марс преди 6 години
Става въпрос да се турят три файтона народ в една ламаринена барака на Марс с малко ранъ, водъ и хардискове, та ако Пръмп, Тутин и останалите мегамозъци ни изтрепят като кучета, да остане нещо от циливилизацията. Ей затуй става въпрос. И технически е възможно. Иска се политическа воля и кеш, *** не много.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре, отколкото да произвежда оръжие!!!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си колонизира Марс като иска, само че пак ще е с нашите пари. Тесла, Пауър Уол, соларните му покриви, всичко е направено с адски много пари....нашите пари! Крайно време е тоя абсурд да спре.
59
2
 
5
 
! Отговори
Добърден преди 6 години
Вервайте ми. Дрън дрън ярини.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много трябва да се внимава с милиардери, които не правят разлика между бейзболна шапка и огнехвъргачка.
57
5
 
6
 
! Отговори
Osmanli Deliorman преди 6 години
Първо да нахраним бедните,децата от Африка,да намерим лек за всички болести,да улесним живота на хората с физически увреждания и тогава да мислим за Марс дали картофи ще садем или домати ...
56
3
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
Мъск иска да събере едни пари и да прати едни ба-лъци в открития космос в ролята на тестови зайчета.Това е, той защо не се качи пръв на кораба за Марс?Не иска ли да се спаси от Путин и от Ким Чен Ун, не го ли е страх от тях?Масата хора не мислят особено.Гледат те летящия москвич и се подмокрят от вълнение. И си мислят, че гледат технологии горките....
55
3
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
Начи трябва да идем на Марс за да може да го унищожим и него с ядрена война. Явно за толкова ни стига интелектчето.Прав беше агент Смит от матрицата - ние хората сме като микроби и планите просто се заразяват с нас и умират.Засега нищо друго не съм видял от Мъск и неговите мега технологии освен един москвич дето го засили в атмосферата.А вселенския разум си е подпрял главата и се чуди защо създаде такива кре тени на най-хубавата планета.
54
2
 
8
 
! Отговори
Физик преди 6 години
Стига глупости де. Колонизиране на Марс няма да има през следващите 500 години и точка. Може там да се изпрати по някой самоубиец. Това не е колония. Принципно, пътуващите до Марс е вероятно да пукнат от рак още по време на пътуването.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
инетесно защо не колонизират Ганимед, където е доказано че има Кислород.
52
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 53Това че не знаеш какво става в Русия не значи че нищо не става.1. Руснаците направиха огневи тестове на напечатан на 3Д принтер двигател - похвалиха се че двигателя има 20% по-малко части и 15% по-малко заварки - Като тук се казва че това е КОПИЕ на стар двигател тоест не е разработвана конструкцията специално за 3Д печат - очакванията са ако се разработи такъв за 3Д печат да е с 50% по-малко части2. Двигателя работи на МЕТАН не на алкохол и Русия вече 2 години разработва такава
51
4
 
9
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
Мъск строи кораби за Марс, ако беше построил няколко комуналки в Африка и да колонизира и цивилизова Африка, като хората вместо да се чудят краварите накъде да избягат със откраднатите трилиони, Мъск щяха да го наричат комунист и престъпник.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление на русофилчетата, Мъск развива в момента няколко проекта които братушките ви няма да постигнат и след 100 години. Неговият ракетен двигател Merlin вече работи и с алкохол което е невъзможно да се направи в Русия, защото колхозниците веднага изпиват алкохола и ракетното гориво свършва преди да е постъпило в двигателя. За съжаление и на Роскосмос който през 2010 владееше 70% от пазара днес той спадна на 10%, останалото отиде при Мъск.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Мислиш се за много умен, ама откак Украйна спря да продава двигатели за Протон, тези ракети дават 90% брак. Украйна има сключен договор и с НАСА за работа по ускорителни блокове за 2-ра и 3-та степен на ракетни двигатели.
48
3
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Този е човека пералня.