Опасни ли са т.нар. нощни зеленчуци?

И кои са най-полезните сред тях?
12 мар 2018 21:58,
2
Опасни ли са т.нар. нощни зеленчуци?
Източник: Reuters

Специалистите по хранене и диетика препоръчват консумацията на пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Това е стъпка към по-здравословния начин на живот, но някои от тях не са чак толкова полезни за организма, ако се приемат в по-големи количества, например зеленчуците.  

"Нощните зеленчуци" са сред най-популярните храни, които се консумират често, но те са най-известни с това, че са силно алергенни. Те спадат към семейство Картофови (Solanaceae), чийто най-популярни представители са картоф, патладжан, домат, чушки, тютюн, татул, петуния и други. Те са богати на антиоксиданти, диетични фибри, витамини, минерали, аминокиселини и протеини. Но онова, което ги свързва под наименованието "нощни зеленчуци" е наличието на алкалоиди и калцитриол, които са токсични. То идва още от древни времена, когато някои от тях са се използвали за различни лечебни отвари и отрови.
 
Алергия към някои зеленчуци
 
Едни от основните противоречия, които има за голяма част от растенията в семейство Картофови е, че част от тях са токсични и могат да причинят алергични реакции, ако ги приемаме в големи количества. Те съдържат активни съставки като алкалоиди, лектини, сапонини и калцитриол. Съединенията се срещат най-вече в листата и стеблата на зеленчуците. Да вземем пример с гликоалкалоидите, които се смятат за естествен пестицид, който ги предпазва от насекоми. Те могат да предизвикат възпаление на стомаха и други стомашно-чревни проблеми при някои хора.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
яверт преди 6 години
Аз сутрин закусвам със салата от татул и петуния и една цигара накъсвам отгоре.
1
1
 
11
 
! Отговори
agronom преди 6 години
По тъпо нещо не съм чел ! Никой няма право да плаши читателите с измислени заплахи . Листата на картофаи домата не са полезни / да кажен отровни / , но не съм видял дори и животно да ги консумира , да не говорим за хора . Който иска да се самоубива има по-лесни и необратими начини !