Путин наредил да бъде свален самолет през 2014 г.

Той изключи всякаква перспектива за връщане на Крим на Украйна
12 мар 2018 21:42, Елка Василева
52
Путин наредил да бъде свален самолет през 2014 г.
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин е наредил през 2014 г. свалянето на пътнически самолет, за който се съобщавало, че в него има бомба и който взимал на прицел церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, предаде Ройтерс.

В документален филм Путин разказва, че е получил телефонно обаждане от представители на службите за сигурност, отговарящи за игрите в Сочи, на 7 февруари 2014 г., малко преди началото на церемонията по откриването им. "Казаха ми: Самолет на път от Украйна за Истанбул е похитен, похитителите искат кацане в Сочи", разказва Путин.

Пилотът на турския самолет Пегасус еърлайнс, летящ от Харков за Истанбул, е съобщил, че един от пътниците има бомба и че самолетът е трябвало да промени маршрута си за Сочи, разказва във филма и неговият създател, журналистът Кондрашов. В самолета е имало 110 пътници. На стадиона, на който е щяла да бъде церемонията за откриване на игрите, е имало 40 000 души.

Путин казва, че е потърсил съвет от офицери от служите за сигурност и те му казали, че планът за спешни действия при този род ситуации гласи, че самолетът трябва да бъде свален. "Казах им: действайте съгласно плана", разказва Путин, допълвайки, че малко след това е отишъл на стадиона за откриването на игрите заедно с представители от Международния олимпийски комитет.

След няколко минути Путин получил ново обаждане по телефона, разказва самият той. С него той бил информиран, че ставало дума за фалшива тревога, за пиян пътник в самолета и че самолетът щял да продължи полета си за Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди разказа на Путин във филма.

Путин освен това изключи всякаква перспектива за връщане на полуостров Крим на Украйна, предаде Франс прес. През 2014 г. анексията на Крим стана причина за серия от западни санкции срещу Русия.

Седмица преди изборите на 18 март, на които се очаква Путин да спечели четвърти президентски мандат, руската телевизия Россия-1 излъчи в руските социални мрежи Вконтакте и Однокласники документален филм с продължителност около два часа, посветен на руския президент. Филмът е озаглавен "Путин" и е дело на журналиста Андрей Кондрашов, който ръководи предизборния екип на Путин. В него журналистът разговаря с президента по редица въпроси. В отговор на въпрос дали Русия един ден ще бъде принуден да върне Крим на Украйна, Путин отвръща сухо: "Вие да не сте си изгубили ума? Такъв род обстоятелства не съществуват и няма да съществуват никога".

После той допълва: "Опитват се винаги да казват на Русия какво е нейното място, но това място не ни устройва".

В отговор на въпрос дали може да прощава на хората, Путин отвръща кратко "Да". После обаче допълва, че не прощава в случай на измяна.

В документалния филм говорят и близки и съюзници на президента като неговият приятел от детинство челистът Сергей Ролдугин и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. Всички те хвалят президента, пише БТА. Така например директорът на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин казва, че не може да посочи дори една грешка, допусната от Путин. Директорът на руските служби за сигурност Александър Бортников пък казва, че Путин винаги поема своите отговорности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направих си труда да видя как е в наглоезичния печат. Наводнение! По-точно, все едно синхронно са изляли съдържанието на всички асенизаторни камиони във Великия ЕС и оттам Океана! Да им е сладко - долни създанийца!Само какво си мислят горките? Че след Путин ще има толкова умен и хладнокръвен ръководител на Русия? Следващият може да се окаже нервак! Да пожелаят на Путин добро здраве и дълго управление!
32
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Путин е терорист 461. Самолета на Качински - За да не закъснее Качински самолетът е отклонен към ВОЕННО летище БЕЗ АВТОМАТИЧНИ СИСТЕМИ ЗА КАЦАНЕ, В кабината е имало ВЪНШЕН ЧОВЕК КОЙТО Е ДАВАЛ ЗОР НА ЕКИПАЖА, Командира е искал да кацне на гражданско летище на 100км от там но Поляците летящи в самолета са отказали.2. МН-17 е СВАЛЕН ОТ УКРАИНСКИ БУК-М1 - доказано е с ползване на ФИЗИКА - точна наука3. Френския Фалкон загива заради пиян чистач - Русия се лишава от супер изгоден 1договор
31
7
 
4
 
! Отговори
Путин терорист преди 6 години
До Анонимен 47."До 46 Путин е терористАбе со ро сои ден джендар май ти е омръзнал жалкия живот нещо , а ?"-КАКВО ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ТЕРОРИСТИ И ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ!!!! НЕ СЕ УЧУДИХ НА ТАКЪВ ОТГОВОР...
30
10
 
4
 
! Отговори
Путин е терорист преди 6 години
Да не забравяме самолета на Качински,самолета над украинска територия контролирана от руски терористи, самолета на френския петролен бос.
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Точно така стана след гигантската провокация с корейския Боинг!
28
5
 
18
 
! Отговори
Бесен преди 6 години
ТОВА МИНАВА ВСЯКАКВИ ДОПУСТИМИ ГРАНИЦИ! У-ВОЛ-НЕ-НИЕ!Ройтерс казал! Йолка преписала, името си поставила! За такова заглавие - марш на улицата да подсмърчаш!А Крим ще е руски, докато слънцето изгрява от изток!
27
3
 
9
 
! Отговори
7 преди 6 години
Той днес няма да спи като прочете ваши глупости или на стара баба мей гледа като баба яга
26
5
 
15
 
! Отговори
2 преди 6 години
Стига дрънкате глупости за путин за вас той за всичко виновен на този свят
25
1
 
3
 
! Отговори
ВЧК преди 6 години
Време за реклама! :)
24
5
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Путин е свалил самолета,това се знаеше преди още да излети от Холандия.
23
15
 
5
 
! Отговори
ах преди 6 години
Ах колко е велик малкия хобит.Пак с шахматен твърд,безкомпромисен ход,който обаче се оказал не нужен.Някой ден трябва да има филм за този велик герой на нашето време който надминава и супермен в своите акции.Ще трябва обаче да го направи Холивуд,щото ако е руски,никой няма да го гледа,дори и русофилите,които гледат американско пропаднало кино.
22
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жужи беше разбира се, обаче компенсациите ще възлязат на над 1,5 милиарда долара и Жужи ще отрича до последно че няма толкоз пари откъде да вземе. След толкова години санкции и ембарго Русия стана на ***.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жужи, спомни си.Пий гинко билоба и си спомни точната година. Ти ли свали Бойнг-а над Украйна? Ти си бил, само ти!
20
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята е вярна, но става дума за самолет на Малайзиските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур. Без да му мигне окото Мумията дава заповед и самолетът е свален, загиват 298 души. Мумията предстои да бъде изправен пред международен съд и да бъде осъден за престъпления срещу човечеството.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости от дивани експерти.Съпровождане на самолет е стандартната практика. Няколко военни самолета могат да принудят пътнически самолет да следва курс, в който те го водят, иначе рискува сблъсък и не постига целта си. Сваляне на самолета е крайна мярка, и то само при пряка заплаха.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стандартна военна процедура. Когато диспечерите изгубят радиовръзка с пътнически самолет или той бъде похитен, първата работа е да се вдигнат изтребителите в готовност да го свалят. Важно е да се отбележи, че се чака последната заповед на главнокомандващия. В случая Путин е отменил атаката след като е получил нова информация.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция стана енергиен ц-р на Балканите за сметка на БЪЛГАРИЯ и българската нация(българи,роми,турци,арменци и т.н.).
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този план е приет от всички страни по света. Когато съществуват сигнали, че пътнически самолет ще се използва за атентат срещу хиляди, ще свалят самолета и ще жертват стотиците пътници вътре. При 40 000 на стадиона, свалянето на самолет с 300 души е оправдано. Звучи жестоко, но няма друг начин да се предотвратят повече жертви.
15
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЧКАЙ, ВОВА!ЯКО ГИ МАЧКАЙ! ТЕ САМО ОТ СИЛАТА РАЗБИРАТ!ВИЖ КАК ГИ МАЧКА КИМ, А ТРЪМПЕЛЪТ ВЕДНАГА ЩЕ ДОТИЧА НА СРЕЩА.