Растем, безработицата малка, пък… българите – много бедни!

18% от младежите до 24 години нито учат, нито работят
12 мар 2018 07:00,
202
Растем, безработицата малка, пък… българите – много бедни!
Снимка: Facebook

Неравенството между най-богатите и най-бедните в България се задълбочава въпреки сравнително високия икономически растеж през последните години, повишаването на заетостта и доходите и спада на безработицата до предкризисни нива.

Най-богатите 20% от населението получават средно 8 пъти повече от най-бедните 20%. Данните са на Евростат към края на 2016 г. Само година преди това разликата в доходите им е била 7 пъти, а през 2012 г. - 6 пъти.

Неравенството в доходите е само един от социалните показатели, по които България е в "критично положение", става ясно от последния доклад на Брюксел в рамките на т.нар. Европейски семестър, който следи представянето на икономическите и фискалните политики на страните членки.

От тази година обаче Еврокомисията се фокусира върху социалните политики и социалните права на гражданите, които в много държави изостават на фона на възстановяването на европейските икономики след кризата. За целта ЕК вече ще следи 12 показателя, свързани с равните възможности и достъп до пазара на труда, условията на труд и социалното подпомагане и т.н., пише "Сега".

България получава оценка "критична ситуация" за половината от тези показатели, а за други три е необходимо да сме "под наблюдение". Това изправя страната ни пред нова опасност да попадне в най-рисковата група на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, от която успяхме да излезем едва през тази година.

Освен неравенството на доходите най-тежко е положението с високия дял от населението, което живее в риск от бедност и социално изключване. През 2012 г. 49% от българите са били в такава опасност. През 2014 г. делът им пада до 40%, но оттогава положението не се е подобрило. Като критична е определена и ситуацията с високия процент младежи на възраст от 15 до 24 г., които нито учат, нито работят - към края на 2016 г. те са 18% от населението.

България получава най-ниската оценка и за ефекта на социалните помощи върху намаляването на бедността, както и за незавидното ниво на дигитални умения - само 29% от българите на възраст между 16 и 74 г. могат да работят с компютър.

С 13.8% рано напускащи училище деца и младежи страната ни попада в по-леката категория - "под наблюдение". Тревожното обаче е, че този процент се влошава - преди 6 години делът на рано напускащите училище е бил 12.5%.

Въпреки предприетите през последните години мерки за ограничаване на отпадането от училище те все още не са показали ефективност, отбелязва Еврокомисията. Припомня се, че у нас бе въведена задължителната предучилищна подготовка, екипи от специалисти на местно ниво бяха ангажирани да откриват и подпомагат отпадналите ученици, за да ги върнат обратно в училище, беше организирано и допълнително обучение по български език за ромите и др.

Според ЕК под наблюдение трябва да са също така грижите за децата под 3-годишна възраст, както и заетостта, въпреки че тя расте непрекъснато през последните години и вече надхвърля 70%.

Единственият показател, по който България е над средното за ЕС ниво, е равнопоставеността в заетостта на мъжете и жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Проблемите на света няма да се решат, ако всеки по отделно се затваря в собствената си удобна черупка(среда) и се опитва да оцелява както може. Трябва заедно да променяме света. Вече можем да постигнем всичко това, помагайки си със съвременните технологии, които ни правят по-свързани от всякога.
196
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Ромските тартори са един вид капиталисти, само че действията им са незаконни, за разлика от истинските капиталисти, чиито престъпления са доста по-прикрити и съобразяващи се със съществуващото законодателство. Проблемът при ромите, индийците и други подобни нариди и етноси(включително и тези в Африка), е че правят деца, без да се интересуват от тяхното бъдеще. В Индия даже и не си регистрират децата, както се прави в цивилизования свят. Но това може да се реши с подходяща демогфаска политика
195
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Също така, вече няма да е нужно да осигуряваме армия от надзиратели, които да ги пазят да не избягат от затворите. Скъпо струващите издирвателни операции също няма да ги има.Броя на полицаите ще бъде намален драстично. Всъщност крадците, които разбиват домове, търсят предимно пари или скъпи вещи, които да продадат пак за пари. Ако ние сменим системата и премахнем пирте, те просто няма какво да крадат! Пък и нали прехраната им ще бъде осигурена... Защо да си слагат главата в торбата?
194
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Защото нарастващите нопоследък кражби и убийства, са дело точно на тези, отритнати и забравени от обществото хора. Всъщност всеизвестен е фактът, че по-голямата част от затворниците са крадци и обирджии. Обикновено става въпрос за дребни кражби по домовете, кражби от банкомати и прочие. Те едва ли биха поели този риск, ако получаваха достатъчно от социалната система! Така че, с осигуряването на минималната издръжка на тези хора, престъпността също ще бъде сведена до мининум.
193
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Всеки човек, дори и да е избрал да не работи, трябва да разполага с възможно най-базовия за неговото оцеляване набор от ресурси. А тези, които са избрали и имат необходимите качества да работят(сигурен съм, че те ще бъдат достатъчно), ще получават много повече! Това, което ще получават, може да бъде степенувано, в зависимост от приноса им за обществото. По този начин, населението, което по една или друга причина не може да се включи в производствения процес, поне няма да пречи на останалите...
192
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Работното време на работещите трябва също да се намали, съобразно с нужните количества продукция, които трябва да бъдат произведени от всяко едно предприятие.Продукцията трябва да е възможно най-качествена за да може да се ползва достатъчно дълго време, и да има възможност за нейното последващо рециклиране. Както споменах, аз не искам въвеждането на безусловен базов доход(не искам въобще да съществуват доходите). Но според мен на всеки човек трябва да се осигурят базовите за него ресурси!
191
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
За тизи промени обаче е нужно да има единство в обществото. Трябва да се направи глобален план за действие. Но ние вече имаме налични всички необходими средства за произво и ресурси, за една такава трасформация. Те се намират в съществуващите предприятия. От нас се иска само да направим необходимите разчети, и да си отговори на най-важните въпроси - Какво, колко, как и защо да произвеждаме. Със сигурност нямаме нужда от толкова много леки коли - 98% от всички автомобили.
190
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Аз не съм за въвеждането на безусловен базов доход, защото той наистина няма откъде да се финансира, а и капиталистите със сигурност няма да искат да си намалят печалбите, за да го финансират. Единственото решение е през трансформация на съществуващата икономическа система, и замяната и с много по-ефективна система, която да осигури много по-устойчив модел на производство и разходване на жизнено важните ресурси. Единственият вариант за мен е въвеждането на ресурсно базирана икономика!
189
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Един куп нови професии и специалисти се появяват, само за да управляват и да осчетоводяват финансите на предприятията. А те също са напълно ненужна работна ръка, която нищо не произвежда! Близо 70% от заетите са в обслужващия сектор. Голяма част от тях се занимават с напълно излишни дейности. Примерно, заетите в ресторантьорството. Какво правят служителите в едно кафене? Единият прави кафета, а другия ги доставя до клиентите, а после им взима парите? Но кафето може и да си го направиш вкъщи!
188
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
А всъщност цялата вина носят капиталистите! Защото, чрез печалбата, която те заграбват на гърба на останалото население, те го обричат на бедност и глад, и от друга страна го поставят в зависимост от доходите давани му за определени вид труд. Капиталиста по никакъв начин не учества в системата на производството. Той само гледа накрая да прибере печалбата. Отделно, заради въвеждането на парите и остойностяването на различните продукти и услуги, възниква нуждата от създаването на куп нови професии
187
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Обаче за да постигнем това, икономическата система трябва да се трансформира. Фокусът на на вниманието трябва да се измести от непрестанното трупане на капитали, от страна на шепа кипиталисти и постоянния стремеж към растеж на БВП. Ние живеем прекалено разточително, без поглед към утрешния ден. Тези конфликтни ситуации между различните класи в обществото са абсолютно ненужни и изкуствено създадени. Едните завиждат на други, че имат много пари, другите пък си мислят, че бедните ги "крадат"...
186
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Във всеки учебник по обща теория на икономика, началото е посветено на няколкото фундаментални въпроса - какво, как и защо да произвеждаме. Точно това е най-важното нещо за човечеството, а не трупането на капитали. Въпросът е, можем ли да произведем достатъчно храни, за да изхраним човечеството? Можем ли да произведем достатъчно енергия за всички. Ето на тези въпроси трябва да си отговорим. Аз мисля, че ние можем да направим всичко това стига да си го поставим за цел.
185
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Не съм съгласен с теб, защото знам какво не ти дава мира, а именно това, че някой "краде" някакви пари от теб нецелесъобразно. Тоя проблем обаче не може да се реши по начина, който ти си описал, защото така само ще избухне гражданска война. Всъщоност нещото, създаващо това напрежение и чувство за несправедливост между хората, са само и единствено ПАРИТЕ! Парите като основен инструмент на капитализма, създават у всички нас желание да ги притежаваме и натрупваме. Но сами по себе си са безполезни
184
2
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Хайде да си решим първо реалните проблеми.Имаме 1 мил. *** които през живота си не са работили и ден, множат се като *** които са и ако не ги ампутираме до 20 години те ще заличат организма приемник (българския народ). Дай да започнем от там. Че да спре държавата да краде от нашия труд за да дава на мързеливите! Тия за които ти говориш са има няма 2% от социално слабите. Всичко останало е здраво, право, мързящо го червата, чакащо наготово и крадящи хъхрекско население!
183
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Естествено при нас няма как да стане подобно нещо защото то изисква реално работещ държавен апарат, политици с кохонес, и държава все неща които при нас несъществуват!Затова братята ще продължат да ходят с коли за 200 000 и злата за по 20 000 да си взимат помощите за крайно нуждаещи се и няма да имат 1 ден трудов стаж и 1ст. платен данък.Там ни е проблема, а не в това, че реално работещите не се дерат достатъчно. На нас ни взимат много повече от колкото трябва!
182
0
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
За укриване на данъци и за измама и нанесени щети на държавата.Вкарваш целия род в трудов лагер където да работят по цял ден - 50% от изработеното отива за изхранването им (няма ние да плащаме за да стоят на сухо и да ядът) 50% за изплащане на задълженията им за укрити данъци.И така докато изработят дължимото. След няма и месец 90% от социално слабите вече няма да се водят такива и ще имаш достатъчно свободен ресурс да помогнеш на тия за които ти говориш + ще намалиш данъците на работещите
181
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Искаш решение за бедните?НАП, МВР и армията влизат в махалите на братята след като се раздадат помощи и почват.Хващат брата с Q7 за 300 000 и къща с мраморни лъвчета (но водещ се безработен и крайно нуждаещ се) и почват. Днес сте се събрали на купон (живял съм до такава махала и купона е всеки ден от 11 вечерта до 6 сутринта). 20 човека по 50 лева средно 1000 лева на ден + колата + къщата = 35 000 на месец. Конфискува се имуществото и целия род се арестува.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е това, българи, не е народ а псевдоним.
179
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия случай, икономическият ръст са някакви абстрактни цифри, нямащи нищо общо с реалността Какъв икономически ръст при нулеви външни инвестиции, пенсионерско население и никакво производство!?!? Показаният ръст е скъкмистика, умесена с малко еврофондове, които пък изобщо не следва да се включват в измерванията, защото не са плод на местна икономическа активност. А и днес ги има, утре ги няма. Пълен фейк са тия числа! Питайте по-добре ония 80% от населението как са с ръста :)
178
0
 
12
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Просто тези социално изключени хора, поставени до стената без никакъв избор, ще си излеят гнева на обикновените данъкоплатци като теб. А вие, както се изказа, с нищо не сте им виновни, че са стигнали до просешка тояга. Да, ама гладът е по-силен от тока, и затова те ще бъдат безмилостни към вас(аз ги подкрепям). Често казано, сегашните млади хора малко ме плашат. Едно, че са много по-едри от нас, но и нямат никакви морални ценности, които си отидоха заедно с разпадането на нашето общество...