Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко което прави русия е обидно...
131
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбрах от ГРУ, това е инсценировка на англичаните. Разбрали са, че руснаците са си го превербували и са го натъкмили така - хем да ликвидират неблагодарника, хем да обвинят руснаците за това. Хитреци са си в МИ-6.
130
3
 
16
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Феликс1. Най-лесно е наемен убиец от трета страна2. Лесно е да застреляш някой особено ако ползваш заглушител и отровен куршум 3. Защо да се ползва екзотическа отрова като може да сипеш и обикновен цианид4. Кой има изгода от това?Защо това не се случи една седмица по-късно или 6 месеца по-раноЗащо точно 10 дена преди изборите в Русия?Защото 10 дена трябва на медийната машина да набере обороти и Пикантната новина/ЛЪЖА да стигне до всички навсякъде
129
5
 
7
 
! Отговори
БартеК преди 6 години
Разработена през 70-те на миналия век!!! И,не е ли обидно,за Русия,да ползва антики,за да разчиства предатели?!? Джеймс Бонд,можеше да е по-изобретателен! Ама,това имал под ръка,това и ползвал! Останалото е задача на медиите!!! ;(
128
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съставките за производството на газа са свободно достъпни селскостопански отрови и всеки химик може да го произведе. Няма нужда да отровата да е донесена специално от склад в Русия. Може да е всеки с диплома по органична химия. Този човек си има и лични врагове, колеги които е предал, не е нужно Путин да го убива 10 год. след като го е освободил.
127
15
 
11
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
До 157 гнил руснак. Много са ти плоски обясненията, бе пич. Ами те руснаците не за първи път тровят свои бивши агенти, защото ги смята за предатели, и то точно във Великобритания. И не ни се прави на интересен с глуппави идеи - падането по стълби или удар от кола не гарантират смърт, по-трудно се изпълняват и по-трудно се скриват изпълнителите. Така че, айде по-кротко, ние знаем от историята, че Русия е първата страна, която би постъпила по този начин.
126
11
 
12
 
! Отговори
ченгета преди 6 години
КГБ то продължава, намери ли са Николай Глушков мъртъв в Лондон. Време е НАТО да се намеси според мен, това си е обявяване на война на запада.
125
4
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Обаче, заразените, открили пострадалите, се спасили, щото в близост се намирала военна лаборатория, която имала Антидот.Е с малко акъл, се досеща всеки що годе по умен от зеленчук, че за да имаш антидот, имаш достатъчно количество "Новичок", с който да експериментираш.А с руски газ ли отровиха бившия разузнавач?
124
9
 
17
 
! Отговори
До Русогнила преди 6 години
Ти от къде знаеш аз какво си мисля или какво си измислям. Но съм достатъчно умен и образован за да мога да разбера ,че в този случай Русия е последната страна ,която би убила по такъв начин някакъв си пенсиониран и осветен преди 20 г агент.Кажи ти като си по-умен от мен-за какво им е на руснаците да убиват с БОВ .Не може ли да падне по стълбите или да го сгази някоя кола.Ааааа, те според теб руснаците са най-тъпите хора на света
123
7
 
20
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок"-------Тоест, "Новичок", спокойно би могъл да попадне в ръцете на множество западни служби след разпадането на СССР и хаоса, който цареше в периода на 90-те тодини.
122
5
 
4
 
! Отговори
РУСОГНИЛ преди 6 години
Не съм и споменал,че руснаците са казали нещо за кулите,защото те много добре знаят,че кулите са съборени от самолети и няма защо да дрънкат глупости.Казвам,че такива като теб си измислят пучи масали и щуротии,които на моменти граничат с налудности!
121
17
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
А за какво им бяхме на комунегите,че не ни пускаха даже и да си помислим,че можем да излезем на запад!Ами що тъй са получи,А!! Убиват и след 100 години,щото са долни *** и са отмъстителни като изнасилен ***!!Сега като гледам в Туба руските калищаци и западналите им населени места,все едно че ми минава България отпреди 40 години!Руини и мизерия!Същото е и с духовната сфера.Каквито ни бяха поробителите,а именно отмъстителни и злобни,такива станахме всички до един!!Гониш и убиваш до дупка!!
120
4
 
18
 
! Отговори
До Русогнила преди 6 години
Виж ,бе тутманик.Това ,че кулите не са съборени от самолети не е измислица на руснаците ,а американски разследвания на американци.Някои от които се споминаха изненадващо ,заедно със семействата си. Иначе е ясно ,че за всичко ви е виновна Русия.На нея обаче не и пука за кученцата които джавкат .Те се превъоръжиха,заради санкциите започнаха да си произвеждат почти всичко .А какво плещят американци и англичани си е техен проблем.
119
15
 
8
 
! Отговори
РУСОГНИЛ преди 6 години
Русогнилите в безумните си умствени гимнастики и гуцания,ще изкарат че на теория е възможно Зрял човек да се сгъне като шушлек и да се завре оттам дето е излязъл на майка си между краката,а *** наоколо да пляскат и да играят казачок,щастливи!То не бяха глупости,че кулите не са съборени от самолети,то не бяха измишльотини,че англичаните го отровили??!!Май ви обединява една обща черта,всички имате по една гънка за равновесие и една да дрънкате измишльотини!!!
118
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де ,за какво и е на Русия да убива някакъв си осветен преди 20 г двоен агент и то след толкова години.Той е лежал три години в руски затвор и ако са искали е можело там да го ликвидират без никакъв проблем.Просто ще се задави с една маслинка докато закусва и толкоз.Ще чакат осем години и ще го ликвидират по такъв начин ,че да се вдига врява и да ги обвиняват.Има ститици начини да го ликвидират без да има никакви съмнения. Това е работа на англичаните .И това го знае всяко хлапе.
117
0
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТО 147Вярно че имаше учение на армията в при граничния район. Но Учението свърши и Путин отлетя за Пекин да гледа Олимпийските Игри.Точно в този момент СЕОАКАШВИЛИ вкара Украинските войски в Осетия като преди това всички етнически Грузинци от военната зона бяха евакуираниГрузинската Армия първо премаза Миротворците а след това навлезе както се казва с Огън и Жупел в Цхинвали стрелящи по всичко което се помръднеНа следващия ден Путин се връща в МоскваЧак тогава РФ вкара военните си
116
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите, германците и американците са експертите по производство на торове... Еле пък германците са експерти по употребата му. А англичаните са експерти по масовите убийства, а американците са единствените, използвали оръжие за масово поразяване в особено големи размери. За какво си говорим?
115
11
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До БобиПроссията нападна Грузия.Грузия се отбраняваше.*** нахлу с цяла армия, която "случайно" провеждаше учение до границата на Грузия.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъко моя....Прочетете Уикипедия вместо да цитирате БТА...Новичок не е газ, а е прах. Няма нищо общо със зарин или VX и нарочно е правен така, че нито да се открива с оборудването на НАТО, нито да действат стандартните военни противохимичи пакети.За да замажат следите, руснаците пускат публикации за десетки пестициди с подобна структура в химическите списания.Освен това: конвенцията разрешава да притежаваш до 10 кг отрова за изследователски цели....Без коментар.....
113
7
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Русофили-педофилиИма един ЧОВЕШКИ ЗАКОН който гласи: КОЙ КАКВОТО И ДА ТИ ПРИКАЗВА СТАВА ДУМА ЗА ПАРИКога РФ размаза Грузия - 3 дена след като Грузинците влязоха в Осетия и почнаха да колят подред започвайки от Руските миротворци - Ще убиват русото и младото и Русия ще седи и преглъща *** айде моля ти сеЗа кого беше изгодна Грузия? Във всеки случай не за Русия.Украйна - Грузия беше размазана за 5 дена - Украйна все още си е там.ПП шосето Москва Брянск Киев и досега е напълно НЕЗАЩИТЕНО