Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
5
 
21
 
! Отговори
фифи преди 6 години
Хлорпирифос, Паратион, и т.н. - произвеждат се навсякъде по света! Англичаните питат "Кой ни *** в гащите"?!? А по принцип предателите и тия дето служат на няколко разузнавания едновременно обикновено свършват по тоя начин...
151
8
 
2
 
! Отговори
+++ преди 6 години
До Анонимен 184 - Ако са имали - нямаше да ръсят простотии!!!
150
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът, та западът, а не се коментира много, че може да са прости някакви руснаци, с личен или групов мотив - не руската държава имам предвид.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масква не вярва на сълзиТе ка си ***
148
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевадно е, че САЩ имат тоя Новичок. Със 100% сигурност и британците го имат, защото имат тест за него, който работи. Откъде накъде в такъв случай ще посочват Русия за единствения възможен източник? Химически лаборатории има из цял свят, а американските са и по всички континенти. Същото е и за наглийските - английски корпорации имат предприятия в цял свят. А французите пъкл са разпространили най - много технологии за химически оръжия...
147
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат технологията и рецептата на производство на същия тоя газ от 1996 година. Взета е от Киргистан. Има статия за това от 1999 година в Ню Йорк Таймс, мисля. В нея се разказва за "разкаял" се киргизки "учен", който я предал на американците "от разкаяние"...
146
7
 
16
 
! Отговори
Сульо преди 6 години
Англичаните прости та прости, ама и троловете им тук прости. Не се ли намери един да каже че това е един необратим ацетилхолинестеразен инхибитор? Не е нещо особено има такива мнооооого. ТА 100 та 1000 та милион пъти по отровен.... Колко може да е отровен един ацетилхолинестеразен инхибитор, та бил той и необратим? Пак са се напърчили ингилизите ама ша го дуат. Може и някой предаден колега да е бил или неуредени сметки или някой по патриотичен руснак ...как толкоз бързо го разбраха ингилизите?
145
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Методът на откриване е "старичок". Напомня на една размахана епруветка в Ирак. Сега е момента да осъдим китайците за барута.
144
5
 
20
 
! Отговори
ЦОЛЕ преди 6 години
СЪЗДАТЕЛЯ Е ИЗБЯГАЛ В САЩ А ЗАВОДА ПРОИЗВОДИТЕЛ Е ОБЕЗОПАСЕН ОТ САЩ
143
4
 
34
 
! Отговори
до феликс преди 6 години
А, кому е нужно???Кой има полза???Ако руснаците искаха да го елиминират можеше да го сторят докато той излежаваше присъдата си за шпионаж?Защо му е на Путин да елиминира "отработен материал" в навечерието на изборите и пред световното на футбол при тези санции???Виж, дискриминирането на изборите в РФ и на световното по футбол, и да се създаде образа на чудовище на РФ сред световното обществено мнение.
142
1
 
16
 
! Отговори
Двата варианта преди 6 години
1. Значи, искам тайно да убия човек. Издабвам го, давам му да ми държи портофела с личната карта, кредитните ми карти и докато ръцете са му заети го стискам за врата докато спре да диша . Изчезвам в мрака като го оставям с портофел в ръце . Надявам се никой да не разбере че съм аз...2. Същия човек , друг вариант. Отмъквам предварително портофела на комшията дето го мразя . Тикам го в ръцете на жертвата си и стискам за врата. На ченгетата казвам че за последно съм видял убития с комшията си ...
141
3
 
21
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До ФеликсКато излезе истината за хим.оръжия на Ирак,да не би британците да се извиниха за колосалните щети,които причиниха под фалшив предлог?За Либия извиниха ли се?За Сирия май си плащат в момента-чрез избитите в И.Гута британски агенти.То май причината за цялата истерия се крие точно в това-шокирани са от загубата.Впрочем,след като в Лондон събират толкова много стари пушки,нормално е някоя и друга да изгърмиШило в торба не стои,както казва народът.Щото всичките са едни почтени хора,не ти
140
17
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
До Боби. А като излезе после истината за КГБ-ейска ръка в цялата история ще имаш ли доблестта да коментираш пак? Щото не им е за първи и втори път - днес казаха, че има 14 (ЧЕТИРИНАЙСЕТ!!!) случая на подобни отравяния във Великобритания в последните няколко години с явна посока Масква.
139
6
 
30
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Тайната на това психотропно вещество отдавна е обществено достояние, а човека написал формулата познайте къде живее от 20 години, в САЩ.Трябва ли да обяснявам повече.
138
11
 
14
 
! Отговори
до ченгета преди 6 години
КГБ то продължава, намери ли са Николай Глушков мъртъв в Лондон. Време е НАТО да се намеси според мен, това си е обявяване на война на запада.----------А, на вас не ви ли се струва, че англичаните унищожават следите зад себе си???И на втората част от въпроса ви - вие как предлагате НАТО да се намеси???Да обяви и да започне 3-та световна война???Знаете ли, че никой на Запад няма да се върже на "провокацията" на дребнобритания за Ядрен Холокост.
137
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направих си труда да бръкна дълбоко в някои американски вестници и ето какво открих: САЩ са знаели състава на т.н. "Новичок" още от 1999г. , когато са работили заедно с Узбекистан на негова територия по обезвреждането на участъците, където е бил тестиран. Горното е отразено в статия във в-к The New York Times, от 1999 г.
136
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично за руснаците,те така изразяват предаността към Родината,възможно е и да е лично отмъщение,което е още по-лошо,защото не се знае как и кой може да разполага с такива вещества.
135
6
 
11
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Новичок е Медведев, а Старичок е Путин.
134
3
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
До БобиОбщо взето беше така, само че през 2008 президент беше Медведев.
133
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиОтровата си е руски метод още от време оно. Ти късно изтрезня днес.