Москва иска от веществото, с което е отровен Скрипал

Лавров: Русия е невинна, готова е да съдейства на британците
13 мар 2018 15:45, Елка Василева
34
Москва иска от веществото, с което е отровен Скрипал
Снимка: Reuters

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени във Великобритания бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров.

Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отбеляза руският външен министър.

Още по темата

Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което според него е нарушение на конвенцията от страна на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Вчера британският премиер Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитично вещество от военен тип, което се е разработвало в Съветския съюз, и даде на Русия срок до днес вечерта да обясни как това вещество се е озовало във Великобритания.

Лавров заяви, че Москва е готова да съдейства на разследването, но добави, че за Лондон ще е по-добре да спазва международните си задължения, "преди да поставя ултиматуми".

Русия ще отговори на питането на Великобритания за отровното вещество, ако то бъде отправено в съответствие с нормите на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Ако предвидените в конвенцията процедури бъдат спазени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си и ще отговори на питането в предвидения за изготвяне на отговор срок", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

По-рано руският външен министър посочи, че конвенцията предвижда 10 дни срок за такъв отговор.

Русия не е получавала запитване от Великобритания за веществото, използвано при отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви Лавров.

По думите му съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия Великобритания е била длъжна незабавно да се обърне към страната, която е заподозряна в употреба на такова вещество.

"При това запитаната страна има пълното право да получи достъп до това вещество, за да може да го анализира със свои средства", посочи Лавров.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Мартенския пристъп преди 6 години
Янките и техния ментор ингилизите са в традиционната мартенска криза:март 1999 агрессиятa против Югославия, март 2003 агрессията против Ирак, в март 2011 агрессията против Либия, сега се пенят отново на Сирия и пускат кьорфишеци на Русия...
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти е сигурно че сащ стои зад тази работа, ако великобритания е наясно с това ,няма да задейства законната процедура а ще правят само ПР .Ако обаче задейсва законната процедура най вероятно сащ за заявили че това не тяхна работа а на някой друг и трябва да се разследва.Малко е вероятно британия да е поръчала това убийсво , и да се опитва да го припише на Русия, но и това е възможен сценарий.
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкот на световното по футбол !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
1
 
3
 
! Отговори
Димитър Стефанов преди 6 години
Когато олигархията ограби напълно колониите си, после ограбва народа в подконтролната си територийка, а след това започва да го тренира за навлизане в други територии.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Позната картинаЛондон: - Двама руснаци убити !Кремъл: - Ихтамнет !
20
5
 
16
 
! Отговори
Мей преди 6 години
Един и същи сценарий, недоказани обвинения, и санкции.За да нападнат Дамаск и наложат санкции над Русия. С цената на стотици хиляди животи, на чужда територия с чужди войски.Срам и позор за САЩ и Великобритания.Същото поведение, както преди нападанието над Ирак.Случайно ли е, че Шефът на ЦРУ ще е новият Държавен секретар на САЩ?Няма думи, няма цивилизовано обяснение за САЩ и Великобритания.Този път прекалиха!Асад да се напада сам с химически оръжия на 7 километра двореца си?!
19
6
 
15
 
! Отговори
Организация преди 6 години
Организация за забрана на химическото оръжие. Има законни пътища и начини за доказване на Британските "обвинения". Защо В-я не даде вещество за анализ на Р-я? Защо Великата Мей не каже, че след соца точно САЩ учени унищожиха това вещество. А руският учен, който го разработи в момента живее в САЩ от години? Сценарият за Ирак се повтаря.САЩ и В-я отново ще инсценират хим. атака от Асад (на 7 клмр. от Резиденцията), демек Асад ще се самоатакува, за да обстрелват с ракети Дамаск. Както Ирак.
18
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАЛОЖЕНО НА КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН!ЗЛОТО НА ЗЕМЯТА СИ ИМА ИМЕ И ТО Е АНТИХРИСТКА КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ УПРАВЛЯВАНА ОТ РЕЖИМ ИЗБИВАЩ НЕУДОБНИТЕ НЕПРЕСТАННО И ОТКАЗВАЩ ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ПУБЛИЧНО!
17
2
 
18
 
! Отговори
SS преди 6 години
A пък Русия трябва днес вечерта да даде срок на т.нар. "велико"британия (ах, как обичат това именце в цяла Азия и Африка!) до утре сутринта да обясни и докаже, че това вещество е дошло от Русия.Или май е както със хим.оръжие дето уж го употреби армията на Асад.Бе най-добре е отговорът на Москва на Мей-Мей да е: един голям и дебел среден пръст!Е, може и малко средно пръстче, но да го покаже говорителката на МИД Мария Захарова... :) и то широко усмихната! :)
16
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЪГАНЕ ЛЪГАНЕ И ПАК ЛЪГАНЕ ТОВА Е РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ НА ФАЛШИВИЯ ПУТИН!
15
2
 
16
 
! Отговори
Дали пък ... преди 6 години
А нашите медии не допускат ли ,че това е работа на Украйна !На кого е изгодно сега пред изборите и СП в Русия ,да се правят таквиз убийства от които ама никаква полза ,ама никаква -тоз руски мъже е предал телефоните номера на всички в ГРУ преди 15-20 години за 5-6 000 долара и то на испанското разузнаване .а сле това МИ-6 го прехваща..... . Той дребна риба 0типа таранка -е ,защо трябва да го убиват от Русия и какво печелят пред изборите -само Украйна има голям интерес,след това Британия
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха руските служби,добър снайперист с два куршума,ще свърши по-добра работа от хим.вещество! С,,новичока" ,англичаните ,може по-лесно ,да се обвинят Русия!
13
3
 
25
 
! Отговори
+ преди 6 години
Тотално разочарование от британското правителство и въобще от британския елит ,а едно време слушхаме BBC и им Фярвахме как те са борци за свободата на човека ,как защитават правата на хората .....тотално разочарование от Запада .
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е казвала, че е невинна. Направо си обвини британските служби за убийство на тяхна гражданка и последващо укриване на информация с цел замитане на следите... Кви ги плещите тука?
11
4
 
31
 
! Отговори
помним помним преди 6 години
ТАКА КЛАТЕХТЕ И ЕПРУВЕТКИТЕ, ЗА ДА ОПРАВДАЕТЕ НАПАДЕНИЕТО НА ИРАК, НАЛИ? ВИЕ И САЩ КЛАТИТЕ СВЕТА С ПОДОБНИ "АКТИВНИ МЕРОПРИЯТИЯ", НО ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА! АКО СТЕ ПРИНЦИПНИ ОТДАВНА ДАЕШ ЩЕШЕ ДА Е УНИЩОЖЕН, А НЕ ДА СТРЕЛЯТЕ ПО СИРИЙСКАТА АРМИЯ В СОБСТВЕНАТА И СТРАНА , ПАК ЛЪЖЕЙКИ, ЧЕ ИМА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ! АМИ АКО РУСНАЦИТЕ ПОЧНАТ ДА ВИ ОТГОВАРЯТ - МАЙ ЩЕ ИМА НА.АКАЛИ СЕ?
10
31
 
5
 
! Отговори
наглост преди 6 години
По-нагли от руснаците на путин просто-няма!
9
4
 
31
 
! Отговори
гепиха ли ви преди 6 години
Браво на руснаците , щото утре всеки може да обявява че някой е отровил "удобно" някакви хора с вещество, произведено според както е удобно? Ами дайте това вещество да го изследват руснаците, обяснете като как решихте, че само те го имат като излезе, че един от изобретателите е в САЩ!?, в ресторанта няма никой друг отровен....смешно, жалко и точно като случая с "химическото оръжие" на Саддам Хюсеин, заради която измислица още Блеър не е осъден а Ирак е съсипан.... Защо?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ да демократизират ингилизите Кадафи нямаше химически оръжия ама ингилизите имат и ги ползват. Мачкай Тръмп само САЩ.
7
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми щом иска от веществото, да им пратят.....директно в чая на путлера
6
3
 
26
 
! Отговори
**** преди 6 години
При по подробен анализ на тази отрова,може да покаже дори фирмата производител на дадено вещество съдържащосе в отровата,за това го искат руснаците,а ако бяха виновни,нямаше да имат претенции,така,че заподозрените са други.