Москва иска от веществото, с което е отровен Скрипал

Лавров: Русия е невинна, готова е да съдейства на британците
13 мар 2018 15:45, Елка Василева
34
Москва иска от веществото, с което е отровен Скрипал
Снимка: Reuters

Русия настоява да получи достъп до химичното вещество, с което са отровени във Великобритания бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, преди да даде исканите от Лондон обяснения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Поискахме с официална нота достъп до това вещество в съответствие с Конвенцията за забрана на химическите оръжия и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция Лавров.

Русия е невинна и е готова да съдейства на британските власти в разследването на отравянето, ако Великобритания изпълни международните си задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, отбеляза руският външен министър.

Още по темата

Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено, което според него е нарушение на конвенцията от страна на Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

Вчера британският премиер Тереза Мей каза, че Скрипал и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитично вещество от военен тип, което се е разработвало в Съветския съюз, и даде на Русия срок до днес вечерта да обясни как това вещество се е озовало във Великобритания.

Лавров заяви, че Москва е готова да съдейства на разследването, но добави, че за Лондон ще е по-добре да спазва международните си задължения, "преди да поставя ултиматуми".

Русия ще отговори на питането на Великобритания за отровното вещество, ако то бъде отправено в съответствие с нормите на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

"Ако предвидените в конвенцията процедури бъдат спазени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си и ще отговори на питането в предвидения за изготвяне на отговор срок", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

По-рано руският външен министър посочи, че конвенцията предвижда 10 дни срок за такъв отговор.

Русия не е получавала запитване от Великобритания за веществото, използвано при отравянето на бившия полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, заяви Лавров.

По думите му съгласно Конвенцията за забрана на химическите оръжия Великобритания е била длъжна незабавно да се обърне към страната, която е заподозряна в употреба на такова вещество.

"При това запитаната страна има пълното право да получи достъп до това вещество, за да може да го анализира със свои средства", посочи Лавров.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още помня как американеца клатеше епруветката с "химическото оръжие" на садам. Вярвам им и сега
4
27
 
7
 
! Отговори
Руски нагляри преди 6 години
Кого се надяват да излъжат руснаците? Освен *** все още кретащи на пенсии из източна Европа.
3
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е то оставаше и да си признае, че са виновни
2
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Лавров заяви, че искането на Русия за достъп до химическото вещество е било отхвърлено..."===Аха, значи обвиняват Русия, но не й дават възможност да се защити, въпреки подписаните споразумения. Т.е. "отровихте го, виновни сте" и толкоз.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте, циркаджии!