Синдикат иска: Бизнесът да обяви свободните работни места

Ако това е задължително, безработните ще са по-мотивирани
Обновена: 13 мар 2018 17:05 | 13 мар 2018 17:00, Веселина Йорданова
28
Синдикат иска: Бизнесът да обяви свободните работни места
Снимка: архив, БулФото

Работодателите да бъдат задължени да обявяват свободните работни места в техните компании и в Бюрата по труда, предлага КТ "Подкрепа".

Предложението е отразено в становище на синдиката за националните приоритети като част от 20-те принципа на Европейския стълб на социалните права.

Според синдиката по този начин ще се оформи единна база данни, която ще даде възможност за обективна оценка на нуждите и реалностите на трудовия пазар. Освен това безработните ще имат допълнителен мотив да се регистрират, а работодателите ще оповестяват условията и заплащането, което предлагат.

КТ "Подкрепа" иска да се засили ролята на инспекциите по труда. Според синдиката необходим е по-креативен подход, който да позволява внедряването на "тайни служители" в компаниите.

Синдикатът предлага усилията за по-нататъшно огъвкавяване на трудовите договори да се ограничат до професиите, в които работещите имат по-голяма преговорна сила, в секторите с трудови възнаграждения над средното за страната.

Единственият резултат от прилагането на тези договори в останалите случаи е по-голяма експлоатация на работещите, основно чрез заплахи от уволнение и съкращение, допълват от КТ "Подкрепа".

Синдикатът подчертава, че по оценки на Международната организация на труда, трудовото законодателство в България е второто по гъвкавост след това на Полша. В този смисъл не се налагат каквито и да било промени в трудовото ни законодателство в тази посока, допълват от КТ "Подкрепа".

Според Конфедерацията многократно възникващата безработица е резултат и от гъвкавите трудови договори.

Активната подкрепа на заетостта трябва да става чрез разкриване на качествени работни места, всичко останало са палиативни мерки, които заобикалят реалната причина за безработицата и не помагат за решаването на проблема, заявяват от КТ "Подкрепа".

По отношение на приоритета за равенство между половете и равновесие между професионалния и личния живот, от синдиката отбелязват, че в България продължителността на майчинството е удовлетворителна. Проблемът е в липсата на възможности за отглеждане на детето, след като приключи отпускът.

Според синдиката това е и една от причините работодателите да избягват да наемат жени, които се очаква да решат в обозримо бъдеще да имат деца. КТ "Подкрепа" смята, че равенството на половете и увеличаване на шансовете за трудова заетост предполагат разкриване на общински и държавни заведения за деца, които са достъпни и безплатни за семействата.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно брат няма промяна щото навремето се обиждаха дори и в радиото що ли дали знаят надали етика брат на мода етова е е спряхме да излизаме може и монаси да станем зарад тия то това съвеста дее се не знае че то ко гледаме реално в чия среда не са култура ли политика бизнес те да са голямото пречи на малкото не чее кадърно но е голямо с връзки по тоя повод баце дее се не знае защото всичко е кекс
27
0
 
0
 
! Отговори
Аn преди 10 месеца
Доста народ бе спиран подиграван и унижаван затова народа бяга а какво остава и докога питаме ние обикновенните които не симпатизираме на партии и политици докога просто искаме модерен град е нее сложно мислете реално
26
0
 
0
 
! Отговори
Аn преди 10 месеца
Вижте в ловеч какво става доде я докараха така е от години аз също съм го патил не само виктор стоичев тия хора е време да си ходят след това друг да се остави града да работи стига глупости
25
2
 
0
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ ДНЕС преди 10 месеца
Истината е - Работа има , няма хора за Работа .Не говоря за заплащане а за Образование и Квалификация . Какво ще правим след 10 години ?
И който мисли че Иванчо с 510 лева и Иванчо с 5100евро , не е един и също Иванчо в Работата , се лъже .
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бизнеса само реве, че няма работници. Са ще се види, че това не е така...
23
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 10 месеца
Днешния българин тук не става за капиталист.
Затова капитализма ни е дивашки и уродлив !
22
0
 
18
 
! Отговори
бай х преди 10 месеца
масово така наречения ,,бизнес,, търси от ТБ по евро програми балъци до 29 години за 6 месеца . През този период осигуровките се плащат от държавата , и след 6 месец ги гонят и наемат нови ... и така се отчита една фалшива трудова заетост ...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До друго предлагам
Смеят ли? :)
20
1
 
13
 
! Отговори
Нов преди 10 месеца
Синдикатите са най-крадливата и подла структура. Живеят на гърба на работниците и са на хранилка при работодателите. Изнудват и едните и другите
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що за глупост?
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За шефове няма безработица и местата свършват бързо, но се сещат, че няма кой да работи и има места само за работници на минимални заплати.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До друго предлагам


Заплата нетна след плосък данък, осигуровка и другите удръжки, защото едно се обявява, за да лапне въдицата, а после правят трикове и си удържат суми.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Свободните работни места не са работа на синдикатите. Работните места са работа на БТ.
Синдикатите да си вършат тяхната работа!
15
2
 
27
 
! Отговори
друго предлагам преди 10 месеца
да обявяват задължително заплатата когато пускат обявата за работа
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 6
Не могат да те мотивират да се регистрираш в БТ, защото в самото БТ ти намекват да се отпишеш сам- казват ти,че нямат курсове за преквалификация, нямат работа по твоята специалност, да си търсиш работа чрез познати, да проверяваш в Джобса- един вид да се оправяш сам, тях не ги интересува. Закотвили са се в БТ едни каки от преди 20 години, заплатите им вървят, чакат да стане време за обедна почивка и после 17 часа, да си тръгнат, ще си кретат там до пенсия и нищо не ги вълнува.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идеята е ясна високо платените места си имат собствени методи да си набират персонал ,а синдикатите не блажат от това.А същите тези работници имат доста високи права без да позват услугите им.А това прави лоша реклама, показва че са ненужни, т.е. ясно че не могат да си вършат работа, но хората трябва да си печелят заплати така че нека да не бъде толкова очевадно.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Синдикатът симулира работа.
КТ е така гъвкав, че позволява на работодателя да извърта всичко в своя угода.
КТ е в ущърб на работника.
Трудовият договор е в ущърб на работника.
Длъжностната характеристика е в ущърб на работника.
Предизвестието за напускане е в ущърб на работника.
МРЗ ТРЯБВА ДА СТАНЕ 700-800лв още СЕГА.
РАБОТНИЯТ ДЕН ДА Е 7 ЧАСА.
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ да са ПОЧИВНИ дни.
Предизвестието да е 15 дена.
Кога ще вземат мерки? СИНДИКАТИТЕ!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие работете, аз ще събирам парите.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия пък смешници кой ги слуша...
9
0
 
38
 
! Отговори
Оня там преди 10 месеца
А аз искам и задължително обявяване на заплата която се предлага за дадено работно място, а не да продължават ciганиите, с "каква заплата очаквате" и тем подобни. Да се упоменава ясно и точно търся чистачка предлагам 500лв..... край !! Като му стои обявата половин година без никой да си пусне СВ-то, ще се сети да я направи 600лв и т.н. На всякъде по света е ПАЗАР на труда т.е. един предлага работа и заплата - другия евентуално приема, само при нас е като на битака - прецакване яко.