Синдикат иска: Бизнесът да обяви свободните работни места

Ако това е задължително, безработните ще са по-мотивирани
Обновена: 13 мар 2018 17:05 | 13 мар 2018 17:00, Веселина Йорданова
28
Синдикат иска: Бизнесът да обяви свободните работни места
Снимка: архив, БулФото

Работодателите да бъдат задължени да обявяват свободните работни места в техните компании и в Бюрата по труда, предлага КТ "Подкрепа".

Предложението е отразено в становище на синдиката за националните приоритети като част от 20-те принципа на Европейския стълб на социалните права.

Според синдиката по този начин ще се оформи единна база данни, която ще даде възможност за обективна оценка на нуждите и реалностите на трудовия пазар. Освен това безработните ще имат допълнителен мотив да се регистрират, а работодателите ще оповестяват условията и заплащането, което предлагат.

КТ "Подкрепа" иска да се засили ролята на инспекциите по труда. Според синдиката необходим е по-креативен подход, който да позволява внедряването на "тайни служители" в компаниите.

Синдикатът предлага усилията за по-нататъшно огъвкавяване на трудовите договори да се ограничат до професиите, в които работещите имат по-голяма преговорна сила, в секторите с трудови възнаграждения над средното за страната.

Единственият резултат от прилагането на тези договори в останалите случаи е по-голяма експлоатация на работещите, основно чрез заплахи от уволнение и съкращение, допълват от КТ "Подкрепа".

Синдикатът подчертава, че по оценки на Международната организация на труда, трудовото законодателство в България е второто по гъвкавост след това на Полша. В този смисъл не се налагат каквито и да било промени в трудовото ни законодателство в тази посока, допълват от КТ "Подкрепа".

Според Конфедерацията многократно възникващата безработица е резултат и от гъвкавите трудови договори.

Активната подкрепа на заетостта трябва да става чрез разкриване на качествени работни места, всичко останало са палиативни мерки, които заобикалят реалната причина за безработицата и не помагат за решаването на проблема, заявяват от КТ "Подкрепа".

По отношение на приоритета за равенство между половете и равновесие между професионалния и личния живот, от синдиката отбелязват, че в България продължителността на майчинството е удовлетворителна. Проблемът е в липсата на възможности за отглеждане на детето, след като приключи отпускът.

Според синдиката това е и една от причините работодателите да избягват да наемат жени, които се очаква да решат в обозримо бъдеще да имат деца. КТ "Подкрепа" смята, че равенството на половете и увеличаване на шансовете за трудова заетост предполагат разкриване на общински и държавни заведения за деца, които са достъпни и безплатни за семействата.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ГНУСНИ НЕПОТРЕБНИ ВРЕДНИ СИНДИКАТИ
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иначе къщи,коли и харчалък пък балъците да работят ми работете вие на запад е така.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 1
идеята на синдикатите е не да те мотивират да работиш, а да те мотивират да се регистрираш като такъв за да могат да си водят техните бази данни.Поне така е описано по горе.
Защо е необходимо това не е обяснено, явно си имат техните неофициални цели.
5
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
всички говорят че няма хора и трябва да се внесат! ами произвдете ги бе! едно време как имаше, някой ги е родил, отгледал и изучил! а сега политиката е да се разруши семейството а хората да се внесат от бл изток и африка! а жените да правят кариери! да видим дали това няма да доведе до нови революции, еврейски лан за смазване на белия човек
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей сега почваме да обяваваме заповядай при нас на работа дрогарю синдикалист. Имаме място за чистач, ще се справиш ли или си със няколко купени дипломи и тази работа е твърде недостойна за твоята височайша особа.
3
4
 
5
 
! Отговори
Минимум 1000 преди 8 месеца
Е ,ние отиваме на работа само за 1000лв и то чисти ,а започваме да поработваме от 1500 лв ,а се трудим само при 3000 лв ,а то иначе как тъй ще ни подиграват тез пишманбизнесмени.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А нима бизнесът не обявава свободни работни места според синдиката. Задъжително някой ще обяви нещо на марта у сряда. А бизнесът иска да спре да плаща заплати на синдикалисти-*** и държавната администрация да се намали драстично и ДДС да падне със 3 %.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще съм мотивиран, ако има адекватно заплащане и условия за труд иначе си "работете" вие!