Брюксел налива още ?3 млрд. за бежанците в Турция

ЕК смята, че парите за европеизиране на Анкара не се харчат умно
14 мар 2018 22:20, Екип на Dnes.bg
20
Брюксел налива още ?3 млрд. за бежанците в Турция
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия поиска днес още 3 милиарда евро за Турция да бъдат осигурени от ЕС, както беше обещано на Анкара при сключването на сделката за спирането на миграцията през 2015 г.

Брюксел предвижда 1 милиард да са от европейския бюджет, а останалите да бъдат дадени от страните членки. Срещу това вече се обявиха близо половината държави, които настояват цялата сума да бъде за сметка на евробюджета, тъй като финансовото обещание е дадено от името на ЕС.

Подобно разпределение беше предвидено и за първия транш, но заради отказа на страните да платят евробюджетът се принуди да покрие две трети от дължимата сума.

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че първите 3 млрд., за 2016 и 2017 г., са вече предадени на 217 програми, които работят с бежанците в Турция.

„Тези пари не се дават на турските власти, а се поставят във фондове, от които се финансират проекти“, обясни той.

Според Комисията благодарение на дадените досега пари 500 000 деца ходят на училище, а 1,2 милиона бежанци получават месечни парични преводи, за да покриват разходите си за жилище и храна.

1,38 милиарда евро са били платени на 19 партньори, с които са осъществени 45 хуманитарни проекта за осигуряване на храна и основни нужди, правна закрила, образование и здравеопазване за сирийските бежанци. Други 1,6 млрд. са били насочени към 27 проекта за оказване на подкрепа за намиране на поминък и преквалификация на бежанците, така че да могат да работят. От тези средства също се строят училища и се купуват учебни материали.

Аврамопулос съобщи, че срещата във Варна, където европейските лидери ще се срещнат с президента Реджеп Ердоган на 26 март, вече е подготвена и ще се проведе. Той изрази надежда, че на нея ще бъдат изяснени „важни въпроси от сътрудничеството ни с Турция и други регионални теми“. Европейските лидери, които се събират в края на следващата седмица в Брюксел, последни ще имат думата дали разговорите в резиденция „Евксиноград“ ще се проведат, тъй като Кипър и Гърция настояват тя да се анулира заради инцидентите в Средиземно море напоследък. Турски кораби попречиха на италианска компания да търси газ във водите на Кипър да стигне до квадрата си, а двама гръцки военни бяха арестувани при инцидент между гранични катери в Егейско море.

Междувременно Европейската сметна палата изрази резерви, че европейските пари за европейското интегриране на Турция като кандидат за ЕС  се харчат ефективно. В одит, публикуван днес, се казва, че „финансовата помощ от ЕС за Турция, която има за цел да помогне за привеждането на страната в съответствие със законите на ЕС, има само ограничен ефект“.

Еврокомисията предложи съкращаване с една трета на предприсъединителните средства за Анкара след смазването на опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган през 2016 г. Турция получава ежегодно пари от европейския бюджет като страна кандидат за членство в ЕС, за да се модернизира и демократизира.

Според одиторите парите са похарчени напразно по направленията за изграждане на правова държава, борба с корупцията, свободата на медиите, независимостта на съдебната власт. Докато в митниците, заетостта и данъчното облагане, където е имало воля за реформи от страна на турските власти, те са помогнали.

ЕС е предвидил да похарчи за предприсъединителна помощ за Турция между 2007 и 2020 г.  над  €9 млрд. За първи път в тазгодишния бюджет на ЕС парите бяха намалени спрямо предвидените разчети заради авторитарното управление, наложено от Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
на бьлгария се увеличава вноската с 10 процента ес дава 3 милиарда на султанакоито дьржи насила и умишлено 3 милиона бежанци защо не ги пуска кьм сирияи ирак воината свьрши за да изнудва старата ку---рва европа да дава пари и визии плаши ако няма пари ги пускам кьм европа и всички му се врьзват ная простотиитекато че ли нямая начин да се спрат на границата
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези в брюксел са бeзмозъчни имбeцили. Вместо да се пазят външните граници, наливаме пари на сатрапа ердоган, а той нахлува в сирия и изпраща нови партиди мигранти.
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога Европа ще позволява на Ердоган " да й извива ръцете " и да шантажира християните?! Турция не е член на ЕС, не плаща вноски и такси, а на практика изчерпва европейския бюджет със заплахи...
15
1
 
18
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат: "1,2 милиона бежанци получават месечни парични преводи, за да покриват разходите си за жилище и храна."Не знам колко от вас плащат наем , или жилищен кредит...не знам още колко от вас трябва да работят за да хранят семействата си ..на мен - никой не ми плаща за жилище и храна!*** ние обикновените европейци сме послушни..не ни притеснява, че Брюксел пръска с широка ръка данъците ни!Хайл Мурксул!
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да ги дават тези пари на БГ управителите ,белким успеят да довършат оградата , дето глътна 90мл
13
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Що дават тия милиарди на турците като ние пазим толкова добре границата?"*** ПА не е разбрал... Дават ги, че храним над 3 МИЛИОНА...:-):-):-)Ако не си доволен, да ги пратим тез 3 Милиона *** и на вас да НАЛИВА баба Европа... Няма проблем... :-):-):-):-) ще се зарадваме много :-):-):-):-):-):-)
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що дават тия милиарди на турците като ние пазим толкова добре границата?
11
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган не му пука за емигрантите.Плъзнали са из цяла Турция и се издържат кой както намери.От 3 те милиарда нямат да видят нищо, защото войната е скъпо нещо,а ислямисткото диктаторче се изживява като Хитлер и няма да спре да воюва докато кюрдите не му разкъсат матката.Реално брюкселските *** финансират военните престъпления на фашиста Ердоган
10
16
 
10
 
! Отговори
ами преди 6 години
Реално Ердоган спира войната и бежанците към Европа и към нас.Можем да кажем ,че Турция е външна граница на ЕС и се справя добре,предвид какво мазало е в Сирия.Няма кво да се лъжем,България и Гърция нямат ресурсите за тази задача,а и войната е тежка работа.Пари за Ердо ще има,ЕС е най бпогатия съюз в света.Еврото се печата,съюза се разширява.Сложен процес,който ще отнеме още много години.Европа е континента с най шарена история.Много нации,с велика история и сложен характер.
9
3
 
3
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 6 години
Как по точно се "наливат" пари, авторада не го бърка с пърцуцата с която се налива докато пише?
8
5
 
19
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Техните богати "братя" тapaмбyки от Персийския Залив дават само за джамии, глупавият Брюсел - да ги "храни куче да те хапе"..
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците наляха 8 пapцала на срезаните в Шампионска лига!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Good , това ми харесва
5
1
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
То и образованието в България е безплатно, ама и него все по-малко хора го изкарват.ПС: Пише се НЛО !!!
4
6
 
4
 
! Отговори
Dinko Kehayov преди 6 години
Amerika si pravi biznes,a glamavite Evropeyci pla6tat smetkata,4e otgore na tova trqbva da uveli4at vnoskite si kum NATO.
3
4
 
13
 
! Отговори
Мит преди 6 години
То тези милиарди са като ЕНЛО много се говори за тях но все още никой не ги е виждал :)
2
10
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Посети някой психолог !
1
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но нека Брюксел да изиска Ердоган да зачита правата на нашите изселници!Защо им бутат къщите в Истанбул?Защо тормозят жените им и ги карат да носят забрадки? Нали искат да станат член на ЕС, какво забулване бълнуват?!