Глобализацията е необратим процес! Защо?

Най-голямата миграция от Втората световна война насам
Обновена: 14 мар 2018 19:13 | 14 мар 2018 19:00, Екип на Bloomberg
37
Глобализацията е необратим процес! Защо?
Снимка: Bloomberg

През последните две години в Германия и Европа имаше истинска „бежанска криза". При това твърдение генералният секретар на Федерацията на сдруженията на Червения кръст и на Червения полумесец Елхаджи ас Си може само да поклати загрижено главата си, пише Bloomberg TV Bulgaria

Светът като цяло преживява най-големите миграционни движения от Втората световна война насам. 66 млн. души в световен мащаб бягат. Това е истинската бежанска криза, а не тези 1 млн. души от тях, които искат да дойдат в Германия – на един континент, който разполага с повече ресурси от всеки друг, казва той в едно интервю, което си струва да бъде прочетено.

Журналистът Ян-Мартин Виарда интервюира Си заедно с Ребека Мотие, директор на Световната здравна организация за Африка и правителствения съветник на Ангела Меркел Илона Кикбуш по темите за миграцията и бежанците. Става дума за вълнуващ текст, който поставя много неща в правилния контекст.

Така например често забравяме, че повечето от бежанците са блокирани в собствената си страна или в съседните държави.

В своето бягство хората се движат около родните си места в концентрични кръгове, надявайки се да се върнат там възможно най-скоро. Ето защо повечето бежанци по света са вътрешно разселени лица. Само в Сирия има 6,5 милиона от тях. Следващият кръг е в съседните държави. Една трета от населението на Ливан сега е от Сирия, като в много от училищните класове има повече бежанци, отколкото местни жители. Още един милион живеят в Йордания, три милиона в Турция. А досега не сме говорили за бежанците от Южен Судан, Уганда, Ирак или Афганистан. Някои бежански лагери в Африка се разрастват в продължение на десетилетия. А едва много малка част от тези хора се опитват да стигнат до Европа, казва Си.

Но как Европа може да помогне на Африка? Както го прави Китай например?

Европа все още се възползва от своето колониално минало и дължи част от богатството си на тази епоха“, казва Мотие.

Според Кикбуш китайците може да бъдат критикувани заради прекалената защита на собствените си интереси, но фактът е, че те са поели риска и инвестират в Африка. „Те дори построиха седалището на Африканския съюз, разшириха железопътните линии и доставиха влаковете за тях. Докато ние казахме „бедните африканци" и им изпращахме малко помощ - уверени, че никога няма да спечелим пари там, китайците си спечелили геополитическо предимство, пояснява той.

Европейските правителства искат да помогнат за справяне с причините за миграцията – за да се предотвратят бъдещи бежански потоци. Срамота? Може би. Но може би и стимул, който всъщност има значение. Защото и тримата експерти са съгласни, че районите и страните, от които хората бягат, не се нуждаят от милостиня. Те се нуждаят от устойчиви инвестиции и от компании, които изграждат инфраструктура.

И тримата са съгласни, че глобализацията няма как да бъде спряна.

Да си спомним за всички европейци и американци, които отиват в Африка, за да работят там. Никой не ги нарича бежанци или мигранти, а „експати". А как беше ситуацията в Европа, когато идват работници от Източна Европа, за да направят работата, която наричаме "3D" на английски: мръсна, опасна, унизителна (dirty, dangerous, demeaning). Накратко - миграцията е нещо обичайно, винаги я е имало често я считаме за нещо добро или дори „добре дошло“.

Но миграция има и когато не е желана и дори ѝ се противопоставяме, особено в нашия глобализиран свят: технологията ни свързва по целия свят, копнежите на хората надхвърлят съществуващите граници. Все още трябва да осъзнаем, че за глобализацията няма обрат. Когато западните правителства заявят това ясно пред своите граждани, те ще изпълнят най-големия си ангажимент пред света, който е по-важен от всяка една помощ за развитие, пояснява Си.

Четете повече на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до коментар 16 браво на теб индоевропеецо! Но не всички сме такива. Има и наследници на рода Дуло. Но най-важно е като какъв се припознаваш самия ти.A Глобализациата е чиста форма на заробване. В момента, в който постигнат определени цели ще променят правилата и няма да е за добро
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да и .. на глобализацията! Неофеодализъм му е майката! И това вече е факт, но финансов. Който знае за какво говоря - разбира:)
28
1
 
4
 
! Отговори
JAS преди 8 месеца
По-глупава статия не съм чел отдавна, пак ни промивате мозъците. От кога глобализация и имиграция са едно и също? И друго: мигранти от Източна Европа и от близкия изток или Африка не са едно и също!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глобализацията означава,да се опустошат всички държави и изобщо всичко свързано с властови позиции и наука,които може да застанат на страната на населението и да защитят интереса на населението или държавите.Прави се чипизация на хората,част от населението се избива,на местата където е пренаселено и са повече,а един господар ще управлява,коли и беси.Който не е съгласен,изключват чипа и без чип,не може да си купи нищо,не може да пътува,нищо не може.
Малцинствата се използват като инструмент,за да
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глобализацията ще бъде напълно спряна и дори преобърната, в момента в който щедрите парични потоци вливани в нея секнат. А те са щедри, защото носят на първоизточниците си океани от пари и власт.
Но всеки келепир е до време. На хората им писна да бъдат ограбвани.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Глупости,османците са били една шепа хора с монголоидни черти - *** кожа,дръпнати очи.А белите от Византия и Балканите преобладаващо население,затова днес турците са бели.Еничари,роби,жени,работници,майстори са взимали,които са били европеиди - славяни,българи и византийци.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото на големите риби така им е изгодно !
Банки, корпорации.. и тн.
Хората не съществуват за тях.
23
1
 
5
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 8 месеца
Турция приветства всички араби и африканци на своя територия!

Бежанци, добре сте дошли да обогатите гените ни, както го правят кюрдите!
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Победата на комунизма" също беше необратима! Панимаете троцкистите!
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Глобализацията е необратим процес! Защо?"

Защото на управляващата върхушка така им е изгодно в момента и налагат повсемесно такава политика. Ако не им беше изгодно щеше да е обратното. А плебеите никой не ги пита и само им се спуска какво да мислят.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова високопарни фрази изречени от уж умни хора за нищо.Всички знаем,че могрантите идват за да цицат социални помощи.Спрете им помощите и парите и ще престанат да идват.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Справка в Библията.Вавилонското стълпотворение.Когато хората си помислили че са по-големи от Господа
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия наистина не са на тоя свят.Глобализацията става с еднаквост.Милиарди хора на тоя свят живеят в колиби.Хайде глобализирайте се с тях.В копторите без течаща вода без канализация облечени в парцали,смърдящи с по 10-15 деца в една колиба.Как ще ги глобализирате такива хора?Ще ги облечете в костюми и ще им дадете работа в офиси?Та те още ядат хора защото шаманът им е казал така.
17
6
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 8 месеца
До Burzum

19, будализацията на българите, води до погребализация.
16
22
 
2
 
! Отговори
Студио "Х" преди 8 месеца
Глобализацията ще премахне националноста и няма да има значение какъв си ,а какво можеш!
15
18
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 8 месеца
Не глобализацията е опасна а българската глупост.....
14
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мийте си краката и си лягайте!
13
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На какви се правим ?!?!
Българите сме мелези, носещи гените на половин Ориента.

Пет века османците са имали метод за генетично претопяване на местното население: събират всички моми и невести на селото, изнасилват ги, за да родят турчета. И те раждат.
Но османлия е сборно понятие, те са били: турци, цгани, арнаути, черкези, татари, араби... всякаква азиятска сгаaн.
Така че, ясно е какви гени носим - на половин Ориента.

Интегрираме бежанците И СЕ СПАСЯВАМЕ, иначе този мрсен народ ИЗЧЕЗВА.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глобализацията ще унищожи светът. Власста и парите също се глобализират и централизират в няколко човека
11
14
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 8 месеца
Какъв е проблема с глобализацията?Ако искате да потребявате като луди това ви чака...няма как да сменяте телефоните всяка година и да се репчите на глобализацията....