Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!

Големият учен е издъхнал на 76-годишна възраст
Обновена: 14 мар 2018 07:17 | 14 мар 2018 06:22, Анисия Иванова
215
Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!
Снимка: БТА

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Хокинг ще остане в историята с новите си открития и идеи за Вселената и нейното зараждане. Книгата му "Кратка история на времето" му спечелва международна известност.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той е един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на ордена на Британската империя  и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Въпреки тежкото си заболяване Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови (на английски: cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба.

Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта. Хокинг е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината.

От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Той автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

Хокинг е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение", който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите "Космо и Уанда“, "Теория за Големия взрив“, "Дилбърт“, "Футурама“.

"Той беше голям учен и изключителен човек, чиято работа и наследството му ще живеят още дълги години", казват още близките му, напомняйки за силата на неговия дух и блестящото му чувство за хумор.

"Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме", спомнят си децата му.

Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността дадоха нови хоризонти на научната мисъл.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света.

Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
5
 
! Отговори
До 144 преди 8 месеца
До До Do 140

Дали Радиацията на Хокинг е измислено понятие или реална - надали ти си експертът, който го знае.
Но си мисля, че доста хора са казвали и на Айнщайн, че Теорията на Относителността е измислена, неприложима и безсмислена. Сега обаче всички знаят кой е Анйщайн, докато тях никой не ги знае.
128
2
 
8
 
! Отговори
Бирено мече преди 8 месеца
Колко мъка има в коментарите, чак не е истина... Разни овчари от село ГорноНанадолнище, които не могат дори и името си да напишат правилно, коментират тука и злобеят като истински овчари... За мъртвите или добри или НИЩО! RIP
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Do 140

Човек моля те не се излагай... отиди прави нещо друго...
126
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Hafen die Wahrheit

За марката Тесла ли говориш или за човека Тесла... разликата е много голяма.
125
10
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
До 139,
Тесла е един маркантилизиран индивид. Той дори не е учен, а по-скоро бизнесмен. Каква беше идеята му за извеждане на негов автомобил в космоса? Нима извънземните не са виждали електо-автомобил?
124
2
 
10
 
! Отговори
Веселин Марков преди 8 месеца
Е...не бих си помислил и за миг, че гладни и душевно-бедни хейтърчета ще се упражняват дори върху Паметта на блестящия учен!(...А и, изобщо, върху чиято и да е памет!)
Наивник!..
Смята се, че белег за цивилизованост е отношението към починалите; ние си"купуваме"гробове"за вечни времена"и, ако нямаме наследници, пак изхвърлят тленните ни останки след време. За да"откраднат"...какво?!.. Разпознавате ли се, анонимници.
123
1
 
5
 
! Отговори
Do 140 преди 8 месеца
До До родните разбирачи

Радиацията на Хокинг не е ли значително откритие? Или не си чувал за това?
122
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисля, че прекалено много започнахме да мислим като овце - задават някаква новина и всички почват да припадат и да редят дитирамби. Да, Хокинг има голям принос в съвременната физика и космология, но далеч не може да се сравнява примерно с Айнщайн и особено Тесла. Почти всички техничски достижения, които ползваме в момента се базират на трудовете и откритията на Тесла. Да почива в мир Хокинг, сега е на по-добро място.
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 130
Аз се сещам само за едно в твоя случай,че си същия Бай Ганьо,като тези по които плюеш и точно защото си такъв балкански селянин,толкова повече се стремиш да се разграничиш от произхода си,но нали знаеш:Пази боже сляпо да прогледа!
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Желязов

Пристигнаха резултатите от теста ти за интелигентност, честито отрицателен е!
119
3
 
4
 
! Отговори
АВСТРАЛИЙСКА ЖРИЦА преди 8 месеца
Мир на праха му. Ще стоя в бдение край Хабър Бридж,все пак аустрейлия е бивша британска колония

поЗдрави от сидни австралия
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Родните разбирачи

Мда, виждам, че всичко което знаеш за Хокинг идва от днес бг... хайде сега отиди се излагай другаде.
117
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 132

Няма как да мислиш друго при положение, че не познаваш труда му. Дори не вярвам, че ще разбереш и малка част от него.

Добрата новина е, че има хора и световни институции, които са го признали и много слабо се интересуват какво мисли един балкански селянин с три годишен техникум.
116
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тоя е един излишно надут медиен балон,както английските футболни отбори, например,но нали сме си нация от позьори...
115
0
 
6
 
! Отговори
Az преди 8 месеца
... за силата на дyxa.
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 128

Ти нали се сещаш, че света не се ограничава с държавната граница? Ако поклонението ми пред един от най-големите умове на нашето време е чуждопоклонничество, така да бъде. В пъти по-добре от това да съм от другата страна заедно с балканските селяни, които дори нямат идея кой е Хокинг.
113
3
 
11
 
! Отговори
Az преди 8 месеца
Не само голям учен, но и най-блестящият пример за силата на ***. За това какво може да се постигне, когато се търси начин, а не когато се мpънка и се търсят опрвадания.
Приcмиващите се тук анoнимници няма да разберат това. Те ще си останат анoнимни.
112
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много чуждопоклонници тука,бе! От пишман журналистката, та до повечето празнословни драскачи в коментарите! Когато почине някоя известна българска личност,няма ни поклони ,ни панихиди, че дори и статии пропускат да напишат за тях...
111
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коментарите открито показват продуктите на родната образователна система... балканска трагедия.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Слава на Русия

Ти русия си я виждал само на картата.