Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!

Големият учен е издъхнал на 76-годишна възраст
Обновена: 14 мар 2018 07:17 | 14 мар 2018 06:22, Анисия Иванова
215
Почина британският астрофизик Стивън Хокинг. Поклон!
Снимка: БТА

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Хокинг ще остане в историята с новите си открития и идеи за Вселената и нейното зараждане. Книгата му "Кратка история на времето" му спечелва международна известност.

Той е роден на 8 януари 1942 година (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му се намирала в северен Лондон, но по време на Втората световна война Оксфорд е по-безопасно място за живеене.

Когато е на 11 години, родителите му се преместват в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС). През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той е един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на ордена на Британската империя  и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки че Хокинг е атеист, той е член на Папската академия на науките, която е под пряката защита на папата.

Въпреки тежкото си заболяване Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Като дете се занимава с конна езда, като ученик в Оксфорд е носови (на английски: cox) в отбора по академично гребане. Първите симптоми на болестта му се появяват след влизането му в Кеймбридж. Окончателната диагноза му е поставена на 21-годишна възраст, малко преди първата му женитба.

Докторите му казват, че едва ли ще живее повече от 1 – 2 години. Въпреки това, той не се отказва да се бори с болестта. Хокинг е сред най-дълго живелите с това заболяване, познати на медицината.

От 1985 г. използва специален апарат, за да говори. Компютърът, инсталиран в инвалидната му количка, му позволява освен да говори, да пише статии, други текстове, да ползва Интернет и електронна поща. Управлението се извършва чрез движение на единствения мускул, който Хокинг може да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитат от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес е изключително труден и бавен.

Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“и две нейни продължения. Целта на автора е, приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и вселената.

Той автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

Хокинг е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение", който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите "Космо и Уанда“, "Теория за Големия взрив“, "Дилбърт“, "Футурама“.

"Той беше голям учен и изключителен човек, чиято работа и наследството му ще живеят още дълги години", казват още близките му, напомняйки за силата на неговия дух и блестящото му чувство за хумор.

"Веднъж той каза: Вселената не би била вселена, ако не беше дом на хората, които обичаме", спомнят си децата му.

Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността дадоха нови хоризонти на научната мисъл.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света.

Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде при извънземните!
108
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
НАЙ-НАКРАЯ ;)
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
проба
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 91

Заминавай да облагородиш генофонда на велиокбритания!

Нямаш си пък ти идея за силата на БЪЛГАРИТЕ!!
105
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Hafen die Wahrheit

Аз го познавам само като тоя, който ни плашеше с извънземни. А пък тук се оказва, че почти всички нашенци са запознати задълбочено с научните му трудове. Обаче продължавт да викат, че Земята е плоска.
104
5
 
23
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
Само който НЕ Е запознат поне отчасти с трудовете на Хокинг, може така да словоблудства по негов адрес. И какво по-хубаво от това, покрай заниманията си с науката, да си разнообрази живота с участието в филмови продукции - не виждам нищо лошо. Учен не значи само очила девет деоптера, бяла пристилка и кабинет в който да е затворен цял живот!!
103
2
 
6
 
! Отговори
Я па ти... преди 8 месеца
До Анонимен 117 Ти си най неграмотния драскач.Поклон.
102
11
 
14
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Този човек ме вдъхнови да мечтая за бъдещето ни като космическа живилизация. Винаги когато погледна на горе към безкрая ще се сещам за него.

Поклон.
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До анонимен 100 ако не трият
"Теориите без уравнения и опити които да ги докажат остават фнатасмагории"
Алберт Айнщайн е било същото. Ако не знаеш той се ядосва, че използват наука за оръжие срещу човечеството питай Япония, като два пъти пуснаха атомни бомби САЩ!
Стивън Хокинг е последния след Алберт Айнщайн по ум. Поклон!
100
9
 
38
 
! Отговори
Велик - Поклон !!! преди 8 месеца
Почивайте в мир професор Хокинг. Един от най-великите умове, най-големите човеколюбци. Това е загуба за цялото разумно човечество.
99
9
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 8 месеца
само като гледам как вълната ура-патриоти, интернационалисти, се нареди да си мачка каскета и да си къса ватенката от скръб, и ми става смешно. като си помисля, че това явление де факто е глобално, и че на смяна на тов. Хокингчук идват буйни вълни от световните аналози на инженер балкански, вече ми не е чак толкова забавно.
98
7
 
27
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
Стивън Хокинг е най-големият и велик учен на нашето време. Историята ще го нареди до гениални умове като Галилей, Нютон, Айнщайн. Поклон пред този великан и пред неговият труд.
97
3
 
19
 
! Отговори
Пореден преди 8 месеца
Респект!Велик човешки гений ограничаен от крехкото човешко тяло .Почивай в мир .
96
6
 
4
 
! Отговори
шеф Петров преди 8 месеца
в тая тема ли требваше да постваме вицове за мариновани зеленчуци?
95
6
 
14
 
! Отговори
Врачанин преди 8 месеца
Жалко.Нали трябваше да го изстрелят еднопосочно в космоса.Не можа да дочака.
94
9
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 8 месеца
Е, сега вече, ще разбере, какво е имало, преди "Големият Взрив";)))
93
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 107

В науката думата теория има друг смисъл. Теорията за относителноста не е само теория всички знаем че е факт при това факт подлежащ на тест. Много моля не се излагайте по теми от които си нямате идея.
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Непобедим дух! Поклон!
91
5
 
22
 
! Отговори
ззз преди 8 месеца
До: "Добре де":
Меко казано съм възмутен от вашето изказване! Даже като изключим огромният му принос като популизатяр на науката и в частност космологията, Хокинг има десетки съвсем конкретни трудове. Даже и най-заклетите му опоненти не биха си помислили подобно неглижиране на трудоете му, които са в основата на повечето най-нови разработки и теории. И не става дума само за някакви шантави идей подхвърлени в пространството, а за изключително сложни и тежки силно математически обосновани теории.
90
2
 
41
 
! Отговори
Велик - Поклон !!! преди 8 месеца
Имам един приятел с някакъв вроден дефект в рамото. Почти незаблежимо е.
Има ТЕЛК и не е пипал работа никога.
А този човек с тази диагноза промени света на физиката.
С достатъчно желание , всичко е възможно.