Ще рискуват ли САЩ да нанесат удар по Дамаск?

Военното ръководство на Русия си запазва правото да отвърне
14 мар 2018 22:33, Елка Василева
84
Ще рискуват ли САЩ да нанесат удар по Дамаск?
Снимка: архив, Reuters

Военното ръководство на Русия си запазва правото да отвърне на евентуални удари на САЩ срещу Дамаск и неговите предградия. Както заяви началникът на Генералния щаб - първият генерал в армията Валерий Герасимов, на Москва ще се наложи да реагира в случай, че животът на руските военнослужещи в Сирия бъде заплашен. От експертните среди отбелязват, че ако американците се решат на такъв удар, то те едва ли ще изберат района, в който се намират руските въоръжени сили, пише Игор Суботин, "Независимая газета".

"В Дамаск в учреждения и на обекти на сирийското министерство на отбраната се намират руски военни съветници, представители на Центъра по помирение на враждуващите страни и военнослужещи от военната полиция, - напомни Герасимов, коментирайки възможността от американско ракетно нападение срещу квартали на Дамаск, намиращи се под контрола на правителствената армия. - В случай на възникване на заплаха за живота на наши военнослужещи Въоръжените сили на Руската федерация ще предприемат ответни мерки за въздействие както по ракетите, така и по техните носители, които ще ги изстрелват."

Шефът на Генщаба съобщи: военното министерство разполага с данни, че сирийските групировки (той не уточни кои) се готвят да инсценират използване на химическо оръжие. "Имаме достоверна информация, че бунтовниците се готвят да инсценират използване от правителствените войски на химическо оръжие срещу мирното население, - каза Герасимов. За тази цел в няколко района на Нова Гута е събрана масовка от доведени от други райони жени, деца и старци, които предстои да бъдат представени като жертви на химически инцидент. Там вече се намират активисти на "Белите каски" (хуманитарна организация - б.р.) и снимачни екипи с апаратура за спътникова видеотранслация." Като ответна мярка, добави той, Вашингтон "планира да нанесе ракетно-бомбен удар по правителствените квартали на Дамаск".

Руската страна постоянно се опитва да изпревари събитията, предупреждавайки за готвещи се "провокации с използване на химическо оръжие в Сирия. Така например през цялата 2017 г. руското външно министерство редовно публикуваше подобни съобщения. Москва не може да бъде убедена от аргументите на западните страни за вината на силите, лоялни на официален Дамаск, за използване на забранени вещества.

На Конференцията по разоръжаването в Женева, която се състоя в края на февруари, руският външен министър Сергей Лавров заяви: "Вашингтон, като цитира специалисти по фейковите сензации (фалшивите новини - б.р.) от типа на напълно дискредитираните "Бели каски", предявява абсурдни претенции към правителството на Сирия, което в най-сложни условия на борба с международния тероризъм унищожи своите запаси от химическо оръжие под най-строг международен контрол".

Нека да напомним, че за възможен военен отговор от САЩ заяви постоянната представителка в ООН Ники Хейли. "Има много решения, които могат да бъдат приети, - каза тя, коментирайки сирийското досие. - Ние предлагаме различни варианти, но решава президентът."

Хейли отбеляза: "Ние също така предупреждаваме всяка страна, която иска да налага своята воля чрез химически атаки и непоносими страдания, което особено се отнася за сирийския режим: САЩ както и досега са готови да действат, ако е необходимо. Това не е пътят, който предпочитаме, но е път, който, както сме показали, ще изберем (най-вероятно тя имаше предвид удара на САЩ по правителствената авиобаза Шайрат през пролетта на 2017 г. след многобройни съобщения за използване на отровни вещества в района на Хан Шейхун). Ние сме готови отново да изберем този път."

Говорейки пред журналисти в Москва на 13 март, Лавров предупреди американската страна за тежките последици от евентуален военен сценарий срещу силите на сирийския режим. "Ако се стигне до пореден удар от този род, последствията ще бъдат най-тежки, - подчерта лидерът на руската дипломация. - И госпожа Хейли следва да разбира, че едно нещо е безотговорно да експлоатираш микрофона в Съвета за сигурност на ООН, а друго - когато руските и американските военни имат канали за комуникация, и по тези канали много ясно е казано кое може и кое не може да се прави."

В експертните среди смятат, че ако американското ръководство все пак се реши на някакви действия, то вероятно ще даде заповед да се използват ракети "Томахок". "Американците, разбира се, няма да използват авиация, - заяви ръководителят на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновационно развитие и експерт при Руския съвет по международните проблеми Кирил Семьонов. - Това ще бъдат ракети "Томахок". Очевидно става дума за унищожаване на тези ракети, с които могат да се нанасят удари по предградията на Дамаск. Проблемът е в това, че в Средиземноморския басейн Русия едва ли може да свали нещо - нейните сили там са недостатъчни за отразяване на атака срещу Дамаск."

Декларацията на Генералния щаб, отбелязва анализаторът, повече има за цел да предотврати възможни едностранни действия на Америка. При това Семьонов предполага, че ако САЩ все пак решат да нанесат удар, това вероятно ще стане без излишни рискове за руските военнослужещи, както стана в случая с атаката срещу Шайрат.

Оказва се, че за своята безопасност трябва да се опасяват само войските на президента Башар Асад, които в Източна Гута демонстрираха готовността си да действат в нарушение на споразуменията, постигнати с Русия, Турция и Иран на преговорите в Астана.

Безусловно остава опасността и за бойците от частните (руски) военни компании, сражаващи се на страната на сирийския режим - за тях просто никой не е готов да поеме отговорност. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близо 11000 цивилни се измъкнаха от Източна Гута благодарение на сирийски и руски войски.
45
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 6 години
До Анонимен....Хората правят ПРО руснаците правят пpъдни.Е да внимават янките, защото в Лондон някои берат душа от такива "пръдни".
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
американците са в Ирак много отдавна да си пазят петрола. А руската "пропаганда" е като първолак там, в сравнение с американската пропагандна машина. Чичо Сам да не се прави на бит котак, а да внимава в картинката, да не яде дървото от Мечката...
43
1
 
21
 
! Отговори
МРЪСНА ЛЪЖА преди 6 години
А БЕ ТО И В ИРАК НАВРЕМЕТО ИМАШЕ ГОЛЕМИ ЗАПАСИ ОТ ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ, САЩ СЪСИПАХА ЖИВОТА НА МИЛИОНИ ХОРА, ПЪК ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА ПОРЕДНАТА *** ЛЪЖА НА ДЖОРДЖ БУШ И ТОНИ БЛЕЪР.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПРОПАГАНДАТА ПРАВИ ЕДНО КЛИПЧЕ ПО СЦЕНАРИИ "ИЗВАЖДАНЕ НА ДЕТЕ ОТ ДУПКА В РАЗВАЛИНИТЕ".
41
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 49А мистерията "Какво е кацнало в Пентагона?" ...Че не е самолет не е. Няма СЪЗДАДЕН ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ който на морското равнище да се движи с 800км/ч(още повече злополучния боинг 757)Според Пилоти няма самолет който може да повтори траекторията на самолета над Вашингтон дори и самолета да е свръхманеврен изтребител без седмици тренировки и ако за военни изтребители могат да направят нещо подобно то за Б757 е НЕВЪЗМОЖНО
40
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 60Анонимни Чесната кацна защото в СССР едната ръка не знаеше какво прави другата. По онова време ПВО се занимава с машини летящи със скорост повече от 200км/ч Това изключва всички хеликоптери, спортни и селскостопански самолети които едвам достигат тази скорост ДОСААФ или някакво такова образувание беше което се грижи за леката авиация. Реално по онова врме изобщо не се е грижило за нищо вече - Съюза се разпадаДа ПВО са го засекли и са пратили инфото на гражданската служба и толков
39
3
 
7
 
! Отговори
Прочетете преди 6 години
Какво е написал Сиймур Хърш вЧервената линия и пътеката на плъховете, за Обама, Ердоган и сирийските бунтовници.Както и разследването на ветерана на американската (и световна) журналистика Сиймур Хърш за убийството на Осама бин Ладен.Доста интересни неща може да научите.
38
6
 
30
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Както казваше баба ми: Зер отдавна не са убивали мирни хора!Зажаднели за кръв и трупове са терористите от САЩ. МИР - най-омразната дума за САЩ.
37
5
 
30
 
! Отговори
помислете преди 6 години
Кой човек с нормално и необременено мислене ще допусне, че Асад ще използва БОВ?Защо да го използва когато почти е спечелил войната? Той не го правеше когато едва не загуби Сирия, та сега, когато знае, че САЩ веднага ще го атакуват.Това са само операции под чужд флаг, толкова любими на англосаксите.А отговорът на САЩ? За няколко съмнителни филма снимани от белите каски (достойни за Оскар), САЩ ще бомбят Дамаск ... а колко цивилни ще убият, няма никакво значение.
36
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако американците бомбардират само с крилати ракети(както обикновено),на практика не рискуват нищо.Потапяне на американски кораб(и) технически е напълно възможно,но води директно до III-та Световна.Ако се съди по досегашните действия на Русия,тя не е готова(засега) на такъв ход и 99.9% няма да го направи.Най-много да бомбардира Ат Танаф в краен случай,но и това е малко вероятно.Най-вероятното последствие ще е форсиране на операцията в И.Гута-т.е. обратен ефект.
35
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е САЩ да покаже на тъпите алкохолици кой командва света!
34
8
 
26
 
! Отговори
николаев преди 6 години
предния път прословутите томахавки се позагубиха из пустинята сега куриоза ще е да се върнат от там откъдето са изтреляни
33
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците никой не ги е канил в Сирия нито Асад нито ООН.Янки гоу хоум не ставайте за смях повече
32
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен до 49 преди 6 години
Американските тоалетни хартии в България, получават оргазъм само като чуят за истанбулската конвенция и за предстоящия гей парад.
31
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад колко вече го свалят американците и не могат да го свалят ? Асад не е Муамар или Садам видя се колко са силни американците гола вода са хаха
30
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарчета, вашата Москва капитулира по всички линии. И най-вече по военна. Изостанали са с 40 години. Където бяха в 90-та година и сега са си там. Това което показа глyпакът оня ден на анимация са съветски идейни разработки от 80-те години на миналия век. С200-300-400-500 е идея от 60-те години няма никакви възможности освен хвалипpъцкане. Хората правят ПРО руснаците правят пpъдни.
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма смисъл да хабят оскъдните боекомплекти"... За С 400 става дума. А руснаците вече вдигат трети завод за тях. Два завода вече бълват. Колко ли са произвели за последната година само? А като имаш в предвид, че за Ф35 и С 125 е достатъчен, а те имат вероятно десетки хиляди С 200 и С 300, какво да коментираме ;)
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ако можеха отдавна да са го направили даааааа ама това не е Ирак тавариши янки нали така
27
6
 
30
 
! Отговори
мдаааа преди 6 години
Не им е лесно на обикновените сирийци , живяха си добре / те зи знаят колко / , докато на сцената не се появи САЩ и желанието да ги "демократизира " . После се появи и ИД , умерена , неумерена опозиция , кюрдски бунтовници и т.н . Русия в Сирия е поканена легитимно . САЩ , Турция , Израел , СА -всеки си преследва някакви цели . В един момент едни са съюзници , в друг - други /справка - кюрдите и операцията на Анкара /. Буквално САЩ и Русия +местните "играчи" са си спретнали една световна война