София към Анкара: Границите са утвърдени с договори!

"Всяка държава с дълга история има широки духовни граници"
14 мар 2018 08:50, Елка Василева
168
София към Анкара: Границите са утвърдени с договори!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Всяка държава с богата и дълга история би могла да твърди, че нейните духовни и културни граници излизат извън физическите.

С тези думи външното ни министерство коментира думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Кърджали е в "духовните граници" на Турция.

Още по темата

В позицията на външното ни министерство се казва, че ако политическата реторика в отделните държави избере по някаква причина да се връща към миналото, то почти винаги може да очертае граници, които се отличават от сегашните.

От МВнР обаче припомнят, че в действителност днешните държавни граници са утвърдени с международни договори, признати от всички държави и не подлежат на съмнение, нито на преразглеждане.

България и Република Турция, които се радват на отлични двустранни отношения, не правят изключение от тези договори, отбелязва външното ни министерство.

Ердоган заяви на 11 март в реч в град Сакария, намиращ се в Северозападна Турция, близо до Черно море: „Искам лично от моето име и от името на турския народ да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния”.

"Пращаме нашия поздрав на всички страдащи и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и Мостар", каза Ердоган и подчерта: "Тези градове физически са разположени в други страни, но те са част от нашите духовни граници. Същността на Турция не се побира на 780 хиляди квадратни километра", заяви турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
11
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Аскера не го интерасува договори ва
5
10
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Ердоган вечно ламти за Кърджали и къстче българска земя. Баба Ванга е казала, че България ще се оправи едва като даде част от територията си на Турция. Сигурно така ще стане, защото Турция е със силна армия и с апетит към българска територия, а България е беззащитна и слугува на Турция, та дори се подмазва и козирува на Ердоган. Само като се разделим с част от територията си ще се вдигнем на бунт и ще свалим цялата мафия, която козирува на Ердоган БСП, ДПС, ГЕРБ, патриотите, всички на кайма.
4
2
 
24
 
! Отговори
българина преди 6 години
договори граници не пазят договорите са за това да се нарушават. примери в исткорията има колкото искаш дори и сега, ц400 са ни спешно необходими както и окомплектоване гарнизоните в смесените региони. турция за 50 г е влизала 10 пъти начужда територия и не излиза от там, кипър, сирия ирак
3
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
среща в брюксел не вьв варна много взе да сьнува сулатаньт
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това Боко докато му поднася шербет да му го каже лично като тоя дойде в България
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези от МнВР си преписват речите и репликите от потребителите на сайтове като този тук. Прекалено много им подсказваме.