В Германия искат ареста на новия шеф на ЦРУ

Разместванията в US правителството не вещаят нищо добро за Русия
14 мар 2018 13:15, Елка Василева
35
В Германия искат ареста на новия шеф на ЦРУ
Джина Хаспъл. Снимка: Reuters

В прокуратурата в германския град Мюнхен е постъпило искане за арест на Джина Хаспъл, която беше посочена от президента Доналд Тръмп за следващия шеф на ЦРУ, съобщава изданието Law & Crime, цитирано от руският електронен сайт "Газета.ру".

Искането за арест е свързано с предполагаемата дейност на Джина Хаспъл в тайния затвор "Котешко око" в Тайланд. По-рано медии съобщиха, че тя е контролирала изтезанията в този затвор, в който са били държани членове на терористичната групировка Ал Кайда.

Разследването срещу Хаспъл е било инициирано през 2017 г. от европейския център по конституционни права и права на човека. Оттам смятат, че новата шефка на ЦРУ е нарушила член 3 от Европейската конвенция по правата на човека, отнасящ се за забрана на изтезанията.

Още по темата

Разместванията в американското правителство не вещаят нищо добро за Русия, смятат руски и западни експерти, пише "Независимая газета". Централна външнополитическа тема на руските всекидневници днес е уволнението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън от президента Доналд Тръмп и замяната му с досегашния шеф на ЦРУ Майк Помпео.

Вестникът е потърсил мнението на професора от Джорджтаунския университет във Вашингтон и водещ сътрудник на Атлантическия съвет Андерс Аслунд.

"Тилърсън стана грандиозен провал, - отбелязва Аслунд. - Той много говореше, а малко вършеше, дискредитирайки Държавния департамент. Той се обгради от света с неколцина приближени, докато всичките му опити да запълни половината от овакантените високи постове в неговото ведомство за 14 месеца претърпяха крах.
Дипломатите работеха в униние. Тилърсън стана най-неефективният и нефункциониращ държавен секретар след Втората световна война. Ще го запомнят като човек, който нарече Тръмп глупак. Той не намираше общ език нито с президента, нито с останалите хора от екипа му".

Помпео на този фон изглежда способен републиканец от главното течение, който е в добри отношения с всички. Според слуховете назначението му се е подготвяло от няколко месеца и странно защо едва сега това се оказа изненада. В изявленията си за Русия той демонстрира традиционния републикански подход, "което има решаващо значение", отбелязва "Независимая газета" и добавя, че Помпео е известен с крайно острите си изказвания. Нерядко го наричат член на "чаеното парти" - консервативното крило на републиканския лагер. Той заяви в Сената през януари м.г. като шеф на ЦРУ, че Русия "агресивно възвръща своите позиции", "заплашва Европа и не прави почти нищо реално, за да помогне за разгрома на Ислямска държава". За една година на поста той отмени 40 процента от всички решения, приети от неговия предшественик в ЦРУ.

В руските експертни среди отбелязват, че Помпео е политик, който е в добър емоционален контакт с Тръмп. "Това е човекът, който всекидневно носеше на Тръмп сводките от разузнаването и се виждаше с президента по-често от останалите хора от екипа, - добавя пред "Независимая газета" експертът на Руския съвет по международните въпроси Максим Сучков. - С него Тръмп подготвяше елементите на миграционната реформа, отношенията с членовете на Конгреса и много други непрофилни за шефа на ЦРУ теми. Той е един от малцината, които не се страхуват да съобщават на Тръмп "лоши новини". Тръмп вижда в негово лице човек, който лесно намира изход от проблемни ситуации." Анализаторът добавя, че според Тръмп Помпео би могъл да получи доверието на световните лидери.

А според друг влиятелен руски вестник - "Известия", Тръмп е избрал Помпео заради ястребовите му възгледи за ролята на Америка в света, които са сходни с позицията на президента, който силно разчита на генералите.

"Той търси хора, които разглеждат всеки проблем като заплаха, която трябва да бъде решена с помощта на военна сила, а не въпрос, който изисква дипломатически средства", отбелязва бившият служител на Държавния департамент Ричард Баучър, цитиран от вестника. Според него американското правителство не може да разбере, че дипломацията може да донесе много повече полза не само за страната, но и за света.

В публичните си изявления Помпео нееднократно е заемал идентични позиции с Тръмп, а в някои случаи дори и още по-остри по въпроси като Иран, Северна Корея, Русия и Ерусалим, добавя вестник "Известия", цитиран от БТА. За разлика от него Тилърсън по всеки един от тези въпроси се опитваше да предпази президента от ирационални, импулсивни или противоречиви стъпки.

Анкетирани от "Известия" експерти единодушно отбелязват: оставката на Тилърсън назряваше отдавна. Двамата успешни в миналото бизнесмени така и не успяха да се сработят. Техните главозамайващи кариери в бизнеса ги бяха научили да управляват, но не и да се подчиняват.

Макар оставката на Тилърсън да се очакваше отдавна, удивително е, че тя идва именно сега - да се сменя ключов дипломат, когато на прага чукат свръхделикатни преговори със Северна Корея, е доста странно, отбелязва пред вестника американският политолог от руски произход Николай Злобин. Според него разногласията между Тръмп и Тилърсън "достигнаха критична точка" и президентът е взел решение в свой стил - буквално за една минута е прекроил цялата структура на Държавния департамент.

Подобно обяснение се чу и от Белия дом: президентът е решил да обнови екипа си в навечерието на вероятните преговори със Северна Корея. Според експертите обаче промените в американското правителство едва ли ще повлияят силно на отношенията с Москва.

На фона на оставката на Тилърсън на втори план остана назначаването за шеф на ЦРУ на заместничката на Помпео - Джина Хаспъл. Според "Известия" всичко показва, че я е била препоръчана на президента лично от Помпео. Тя е в течение на всички текущи операции, дълго работи в структурата и е вземала участие в международните проекти на ЦРУ. По този начин Помпео запазва своето влияние в ЦРУ.

Освен това издигането на жена за първи път на такава длъжност е политически плюс за Тръмп, който често е обвиняван в сексизъм. Това може също така да му донесе немалко женски гласове на междинните избори за Конгреса през ноември, отбелязва Николай Злобин.

"Известия" цитира експерти, според които голямо преимущество на Хаспъл е липсата на подробности за нейната биография. За нея не е известно почти нищо. Предполага се, че по руското направление тя ще се придържа към позициите на Помпейо и ще се опира на мнението на експерти от разузнавателните среди в САЩ.

Вестникът съобщава също така за твърдението на лидера на украинската Радикална партия, който е и депутат във Върховната рада (парламента) - Олег Ляшко, че миналата неделя Майк Помпео е бил на посещение в Украйна и е имал тайна среща с президента Петро Порошенко. Тя се е състояла в град Авдеевка. По информация на Ляшко двамата са разговаряли за корупционните схеми в средите на украинските власти, както и по въпроси на националната сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
10
 
32
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 6 години
Когато сложите фесовете ще се сетите за русия но ще е късно. Вижте какво става в Европа !!! Но какво разбира прасе от кладенчова вода !!! Само Русия ще ни спаси от Ера а Вие плювайте по Русия !!!
10
4
 
39
 
! Отговори
Стоил преди 6 години
На всеки здравомислещ човек с реален и глобален поглед над историята на света от 1940г насам му е ясно че 95% от висшите американски държавници са за затвор.
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с тия конвенции и джендърски номера Съюзът ще се разпадне по-бързо от очакваното
8
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
платени дьржавни убиици ще запалят света времето на студената воина отдавнамина сега е 2018 кои сьздаде исл дьржава и лагерите по света кои влезе в сирия и ирак без да е викан кои осигурява коридори за терористите да се изтеглят сега избиват кюрдите и никои не се обажда
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин трябва да излезе и да каже 2-3 добри думи за тая леличка и работата, която върши и цялото правителство на САЩ ще падне. Руските шпиони Обама и Хилъри направиха Тръмп маша в ръцете на г-н Путин
6
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ЕС ще поискат ареста на Бойко Магистралата?
5
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагледно доказателство, че САЩ се управлява от военопрестъпници. Макар че този факт е известен от десетилетия насам.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая убавица ОТДАВНА ПЛАЧЕ ЗА ЗАТВОР, още от дейността и в Тайланд!!!
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък не съм много сигурен!!! Само преди месец, ръководителите на трите главни разузнавания на Русия бяха на гости ИМЕННО ТА СЕГА ИЗБРАНИЯ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР ПОМПЕО.!!!!!! ЯВНО МНОГО ДОБРЕ СИ СЕ РАЗБИРАТ КАТО ПРОФЕСИОНАЛИСТИ! Така че НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ!!! А на русофобите препоръчвам на не БЪРЗАТ ДА СЕ РАДВАТ!!!! Нищо не е такова, каквото изглежда!!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много правилно искане!
1
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейк нюз рашан