Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!

Големият учен предупреди, че Земята скоро може да се превърне в огнено кълбо
14 мар 2018 13:00,
128
Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!
Снимка: Reuters

Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората. Това бе сред последните предупреждения, които Стивън Хокинг отправи към жителите на Земята. Един от най-големите умове на съвремието ни почина днес на 76 години.

В последните си коментари известният британски физик предупреди и че планетата ни може да се превърне в огнено кълбо заради климатичните промени. Заради това той призова хората скоро да направят своя база на Луната и да я колонизират заедно с Марс.

За да стане това бързо, Стивън Хокинг посъветва възможно най-много хора да се включат в науката и да направят колонизирането на други планети възможно.

Още по темата

Британският физик заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той предупреди, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е само въпрос на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", каза още той, цитиран от "Дарик".

Хокинг даде само 30 години на хората, за да създадат база на Луната. В следващите 50 години според него те трябва да заселят целия Марс. И да не са сами, а да вземат растения, животни, гъби и насекоми на другите планети.

Според големия учен човечеството трябва да излезе извън Слънчевата система и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него ни чака годната за живеене планета Proxima b.

Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. А също – след огнен ад, при който човечеството ще загине, защото на Земята ще изчезнат условията за живот.

Хокинг предупреди, че Земята може да последва съдбата на Венера, която преди 4 милиарда години е била точно копие на Земята.

"Тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла". Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, тя ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години", обясни наскоро ученият.

За машините каза: "Преминахме точката, от която няма връщане" и предупреди, че изкуственият интелект може да замени хората.

"Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сладкодумоен, нищо че едвам можеше да комуникира. В тая област в която беше "специалист" няма нищо, което да бъде доказано или еднозначно определоено дали е така или не. Всичко е все още в сферата на догадките. А и сигурно шое дълго няма да бъде ясно.По-скоро беше философ.Бог да го прости, колоритна личност.
83
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен ужаси и трагедии,този нищо добро и хубаво не е предрекъл.Казвам предрекъл,защото за мен не е учен,а обикновена врачка.Е.ати негативното мислене.Ако някой унищожи земята,това ще са хората и никой друг,някои хора са психопати и няма да се учудя ако го направят.Ако се изведат хора в космоса,радиацията ще ги унищожи,като искат да си пътуват,ние препочитаме майката Земя и китната и природа!Мерси!
82
7
 
15
 
! Отговори
Ай сиктир преди 6 години
Човекът беше инвалид и го ползваха за комерсиални цели до последно слагайки му в устата неща, които не изричаше и всъщност не се знаеше каква лична позиция държи. Един електронен глас и много конспирации.
81
7
 
10
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Машините няма да се отърват от хората, а хората ще еволюират в машини. Човекът ще се отърве от архаичната си органична обвивка и ще стане изцяло неорганичен. Това няма да е победа на машините, а революция в човешкото развитие!
80
0
 
8
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Съмнително е да знаеш колко астрофизици има във България. Съмнително е дали знаеш какво е астрофизик. Без съмненение обаче си облъчен до лилаво. Ти да видиш колко мутанти има във парламенто под нивото на шимпанзе.
79
18
 
12
 
! Отговори
Защото знам преди 6 години
Бог да го прости, но това е най- невежия учен!
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък мисля че нищо не може да спаси човечеството ... гибелта може само да се поотложи за кратко , физичните закони които предполагат.
77
3
 
6
 
! Отговори
Жо преди 6 години
И КАК, КАК 10 милиарда човека ще се преселят на друга планета, която е някъде, извън Слънчевата система? Или ще се спасят 100, може би един милион богаташи, но това са един на 10 000 000 души! А другите 9 999 000 000 , които ще останат на Земята? Ще загинат тук, на нашата Земя, а другите астронавтите ще загинат нейде в Космока.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът едва ли ще оцелее но може да направи роботи, дронове и дроиди, които ще живеят милиони години.
75
5
 
12
 
! Отговори
Народен представител преди 6 години
Ти да видиш колко астрофизици имало в България...
74
2
 
11
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Стивън Хокинг няма едно нещо доказано. Телетата го обявяват за гений. 1985 тоя извърши полет със самолет. Управляван със език. Списание Криле. А стига бе:)
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 86Има разни книги от разни астроономи автори и той на тях се базира. Някои казват, че ще се разшири, други че ще се свие.
72
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Меркел е велика!!!Спокойно селяни прости, великия технологичен свръх индустриален немски и японски мозък ще ви изведе извън Слънчевата система!!!Просто е въпрос на време тези нации да създадат междугалактически кораби, ако умишлено не им се пречи и не ги мачкат лихварите!!!Агент Скоти Роузес!ЦРУ!!!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 71пише че накрая вселената ще се свие в една огромна черна дупка и ще се взриви пак
70
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Британският псевдо учен нещо не е ли казал за свободната енергия и всеки да има достъп до нея???Как така поне един път в живота му , като учен с такъв ранг не му е минало през ума достъпа и възможността всеки човек да бъде свободен с безплатна енергия!!!Добър ден селяни прости , псевдоучени и лаици!!!Агент Върджил Шонеси!ЦРУ!!!
69
9
 
6
 
! Отговори
25 годишен преди 6 години
Поне сега тоя изтрещял дядка като пукна няма да ни занимават с мрачните прогнози за света....
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е била Венера преди 2-3 милиарда години и след 200-300 милиона години ще стане пак като Венера ако Слънцето се надуе. След 7 милиарда г. Слънцето ще глътне и Марс и Юпитер и после ще стане черна дупка и ще глътне и Плутон.
67
3
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
На тебе никога няма да ти стане ясно.
66
0
 
6
 
! Отговори
бъдещето преди 6 години
Изкуствени планети и слънца, роботи на Плутон, Марс и Луната, контрол върху Слънцето и черните дупки. Човекът ще успее.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТерсенетоИ като си българин какво? Че нещо не стана много ясно...