Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!

Големият учен предупреди, че Земята скоро може да се превърне в огнено кълбо
14 мар 2018 13:00,
128
Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!
Снимка: Reuters

Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората. Това бе сред последните предупреждения, които Стивън Хокинг отправи към жителите на Земята. Един от най-големите умове на съвремието ни почина днес на 76 години.

В последните си коментари известният британски физик предупреди и че планетата ни може да се превърне в огнено кълбо заради климатичните промени. Заради това той призова хората скоро да направят своя база на Луната и да я колонизират заедно с Марс.

За да стане това бързо, Стивън Хокинг посъветва възможно най-много хора да се включат в науката и да направят колонизирането на други планети възможно.

Още по темата

Британският физик заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той предупреди, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е само въпрос на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", каза още той, цитиран от "Дарик".

Хокинг даде само 30 години на хората, за да създадат база на Луната. В следващите 50 години според него те трябва да заселят целия Марс. И да не са сами, а да вземат растения, животни, гъби и насекоми на другите планети.

Според големия учен човечеството трябва да излезе извън Слънчевата система и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него ни чака годната за живеене планета Proxima b.

Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. А също – след огнен ад, при който човечеството ще загине, защото на Земята ще изчезнат условията за живот.

Хокинг предупреди, че Земята може да последва съдбата на Венера, която преди 4 милиарда години е била точно копие на Земята.

"Тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла". Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, тя ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години", обясни наскоро ученият.

За машините каза: "Преминахме точката, от която няма връщане" и предупреди, че изкуственият интелект може да замени хората.

"Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето е на машините.
63
4
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Я се скатавай бе тъпан. Балкански *** си викай на чаветата. Ние сме си Българи.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаВеличая го защото знам какъв е и познавам работата му защото се интересувам от тези неща. Ти знаеш за него само от днес бг. Разликата е огромна.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаМога да го напиша както със така и с ... шматка си наистина.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина пак много знае и пак от всичко разбира... да се чуди човек с толкова много умни глави сме на дъното... а да верно.. Бойко е виновен. Забравих.
59
2
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До шматка..."с знания":)))СЪС знания...професоре.Разбирам защо го величаеш.Лек ден.
58
1
 
7
 
! Отговори
Кофи преди 6 години
Бог да го прости, голем ум голем учен.
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаИмето ти пасва идеално. Работата на Хокинг е главно върху формулироването на черните дупки. Една от забележителните му работи е Хокинг Радиацията и термодинамиката на космическите обекти. Хубавото е, че има институции в света които са признали Хокинг за гения който е и не ги интересува много мнението на някаква балканска *** с знания по физика от 4 клас.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма време, през 2029 г. идва астероидът Апофис."Пак ли ще мрем? Преди да се родя е имало 2-3 пъти масово изтребление на видовете, а от както съм на този свят минаха 15-20 такива. Не е честно.
55
6
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До женаАко и твоя живот(да не дава Господ)е като неговия и ти ще виждаш само смърт и нещастия.Тези които го подържаха жив в това състояние ще имат грях и на ония свят
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Телепортираме се и се превръщаме в междувселенски турист. Толкова е просто и логично.
53
3
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 25..."велик учен"..Верно ли си толкова захлюпен.Я ми кажи за поне едно велико откритие на Хокинг.Всичко което той казва се говори от още хиляди учени но на него му дават трибуна.Медиен продукт.
52
3
 
4
 
! Отговори
жена преди 6 години
Само предсказания за апокалипсис и смърт. Няма ли нещо нормално да се каже, все пак хората не сме ***, които унищожават планетата. Повечето сме вярващи, работим, грижим се за близките си и за заобикалящата ни среда, произвеждаме стоки, садим плодни дръвчета и си изхвърляме *** в контейнерите. Нямаме много средства и за това не караме често автомобилите си. ИСТИНСКИ И НОРМАЛНИ ХОРА СМЕ!
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балкански *** малкото ви гръбначен мозък дори не може да разбере кой е Хокинг и какви са трудовете му. Сърбайте си ракиийката пуснете си Планета и се радвайте на живота в панелката. Друго не става от вас.
50
0
 
4
 
! Отговори
не мерси преди 6 години
човека днес е починал.... R.I.P.
49
4
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименДа, за Хокинг или лошо или нищо, значи лошо. Тъй е и с Бойко.
48
0
 
1
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Че то вече човечеството в в беда... Като се почне от близко източните ,о,рки, от анадола до арабските емирства, африканските горили, рептилите от САЩ, Русия и Европа.... На хората им остава много малко, ама много....
47
0
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Съвсем съмително е да си държало, чукове и резачки:) Аз съм държал 25 килограмова бойна брадва:) и арбалет:)
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята можела да загине от падащ астероид. А Марс и Луната - не!Велико!
45
1
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До Бог ИмператорАко има Бойко 4 и 5, то ти няма как да бъдеш Бог Император. Такъв, може да бъде само Бойко;)))