Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!

Големият учен предупреди, че Земята скоро може да се превърне в огнено кълбо
14 мар 2018 13:00,
128
Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!
Снимка: Reuters

Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората. Това бе сред последните предупреждения, които Стивън Хокинг отправи към жителите на Земята. Един от най-големите умове на съвремието ни почина днес на 76 години.

В последните си коментари известният британски физик предупреди и че планетата ни може да се превърне в огнено кълбо заради климатичните промени. Заради това той призова хората скоро да направят своя база на Луната и да я колонизират заедно с Марс.

За да стане това бързо, Стивън Хокинг посъветва възможно най-много хора да се включат в науката и да направят колонизирането на други планети възможно.

Още по темата

Британският физик заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той предупреди, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е само въпрос на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", каза още той, цитиран от "Дарик".

Хокинг даде само 30 години на хората, за да създадат база на Луната. В следващите 50 години според него те трябва да заселят целия Марс. И да не са сами, а да вземат растения, животни, гъби и насекоми на другите планети.

Според големия учен човечеството трябва да излезе извън Слънчевата система и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него ни чака годната за живеене планета Proxima b.

Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. А също – след огнен ад, при който човечеството ще загине, защото на Земята ще изчезнат условията за живот.

Хокинг предупреди, че Земята може да последва съдбата на Венера, която преди 4 милиарда години е била точно копие на Земята.

"Тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла". Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, тя ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години", обясни наскоро ученият.

За машините каза: "Преминахме точката, от която няма връщане" и предупреди, че изкуственият интелект може да замени хората.

"Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа" -> аз бих казал в близките 10!
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментиращите се състезават явно кой ще напише по-голяма глупост. Загубена нация. Нищо чудно че 30 години копаем дъното. Нищо не става от вас.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човечеството загуби един голям ум.Поклон пред паметта му !
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52 . Блажени нишите духум те ще наследят земята Иисус а вие комунистите сте архаизъм другарю иво христов
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ще ми струва билетче до Марс или Сатурн откъде мога да си купя ?
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"До 41 Бойко ще стане и 4 път а и 5 колкото до терминаторите при нас ги нарязаха с моторна резачка и чукове Човешката природа е такава с невежество към прогрес ... светлия научен идеал на кумонизма не става една ряпа да извади Трябват ефикасни и лесни решения не крадливи комунисти ***"Писменото ти изразяване е самото невежество!
38
4
 
5
 
! Отговори
Тъп преди 6 години
Само аз ли съм *** и незнам тоя кво е открил, че е толкова велик
37
2
 
2
 
! Отговори
Средната класа преди 6 години
На Луната и Марс ще се преселват хора от Елита а ние нормалните и бедните хора ще мрем на Земята. Така, че в най скоро време мисля да открадна голяма супа пари от някоя банка и да си живея живота в Карибските острови. И след 100 години да се пренаселя в Марс. Айде Амигос Мочачоз!!
36
1
 
2
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Коен варварина. *** сега и доказвай твоята теза на боговете. Що се излагаш *** мумия. Вселената е безкрайна.
35
1
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Писателите фантасти поне си казват че фантазират а Хокинг(лека му пръст)се пише за учен.Предсказанията му са по типични за врачка отколкото за учен.Да колонизираме Луната че да се спасим.Байно Сахара е като оазис в сравнение с нея.
34
5
 
0
 
! Отговори
Бог Император преди 6 години
До 41 Бойко ще стане и 4 път а и 5 колкото до терминаторите при нас ги нарязаха с моторна резачка и чукове Човешката природа е такава с невежество към прогрес ... светлия научен идеал на кумонизма не става една ряпа да извади Трябват ефикасни и лесни решения не крадливи комунисти ***
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя защо постоянно ни казва какво да правим. Какмо може да се роди във главата на един западен учен. болни мозъци .оня Стивън Кинг е същата работа. Четете руска литература, гледайте руски филми и купувайте руски стоки, също приемайте само руски туристи във хотелите да спрем западното промиване на мозъци.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и от рептилите трябва да се пазим - английската кралица и повечето кралски семейства са именно такива!
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то това за машините го знаем още от Терминатор с Арнолд и то доста отдавна.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От кораба Мейфлауар нямаше и един дето да смята че земята не е плоска но Факт е че основаха най великата държава на света днес САЩ" Абсолютно нищо не се разбира. Нищо!
29
5
 
4
 
! Отговори
Бог Император преди 6 години
От кораба Мейфлауар нямаше и един дето да смята че земята не е плоска но Факт е че основаха най великата държава на света днес САЩ
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората."За да кажеш нещо, толкова отчаяно или трябва да си прекалил със сериите на "Терминатор" или да си видял как Бойко Борисов става за трети път, мин. председател на България
27
0
 
2
 
! Отговори
+ преди 6 години
НАПУСНЕТЕ ЗЕМЯТА !
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно като вируси. Убиеш тялото което те храни и се прехвърляш на друго
25
9
 
0
 
! Отговори
Бог Император преди 6 години
Докато Ломоносов пишеше никуму не нужните си глупости не грамотния покръстен татарин от земите около казан Ермаг от рода Ерми завоюва сибир Факт