Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!

Големият учен предупреди, че Земята скоро може да се превърне в огнено кълбо
14 мар 2018 13:00,
128
Завещанието на Хокинг: Пазете се от машините, колонизирайте Луната!
Снимка: Reuters

Изкуственият интелект може да погуби човечеството, машините се превръщат в нова форма на живот и търсейки ефективност може да се опитат да се отърват от хората. Това бе сред последните предупреждения, които Стивън Хокинг отправи към жителите на Земята. Един от най-големите умове на съвремието ни почина днес на 76 години.

В последните си коментари известният британски физик предупреди и че планетата ни може да се превърне в огнено кълбо заради климатичните промени. Заради това той призова хората скоро да направят своя база на Луната и да я колонизират заедно с Марс.

За да стане това бързо, Стивън Хокинг посъветва възможно най-много хора да се включат в науката и да направят колонизирането на други планети възможно.

Още по темата

Британският физик заяви, че човечеството ще трябва да колонизира Марс и Луната през близките 30-50 години. В изказване в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 г. той предупреди, че гибелта на човечеството от падането на астероид, климатични катаклизми или пренаселване е само въпрос на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да напуснат Земята.

"Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически ресурси се изчерпват много бързо", каза още той, цитиран от "Дарик".

Хокинг даде само 30 години на хората, за да създадат база на Луната. В следващите 50 години според него те трябва да заселят целия Марс. И да не са сами, а да вземат растения, животни, гъби и насекоми на другите планети.

Според големия учен човечеството трябва да излезе извън Слънчевата система и да достигне най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там според него ни чака годната за живеене планета Proxima b.

Известният физик предрече края на света в близките 1000 години в резултат на техногенна катастрофа. А също – след огнен ад, при който човечеството ще загине, защото на Земята ще изчезнат условията за живот.

Хокинг предупреди, че Земята може да последва съдбата на Венера, която преди 4 милиарда години е била точно копие на Земята.

"Тя е имала атмосфера, морета, растителност, но поради ред причини просто е "изгоряла". Отчитайки, че възрастта на Земята е около 4,5 милиарда години, тя ще се превърне в мъртва пустиня само за 500 милиона години", обясни наскоро ученият.

За машините каза: "Преминахме точката, от която няма връщане" и предупреди, че изкуственият интелект може да замени хората.

"Ако сега хората разработват компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в състояние да създаде изкуствен интелект, който може да се подобри и да се възпроизвежда сам. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине човека", каза Хокинг в края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
20
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Лека му пръст. Най великият учен и изобретател е Никола Тесла.
3
1
 
30
 
! Отговори
До Пчеличката Мая преди 6 години
Абсолютно вярно! Чета фантастични книги, гледам и такива серили и филми. Смея да кажа, че имам доста развинтена фантазия и веднага мога да иззмисля 30 теории за бъдещето на човечеството. То и да си лаик в тази област, пак е ясно, че Земята си отива, а човечеството ще се погуби от простотията си... Трябват решения, а не празно говорене...
2
3
 
14
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
За машините е ясно, а Луната отдавана е колонизира, но не от нас :)
1
11
 
23
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 6 години
Без по никакъв начин да омаловажавам знанията на този човек, не мисля, че е направил някакви грандиозни... открития. Не е тайна и всеки може да каже направете това, направете онова, колонизирайте луната, отидете там, спрете това, започнете онова... но важният въпрос си остава КАК??? Ако беше този отговор, щеше да бъде уникален по рода си. И аз бих казал, завладейте Марс. Но как, кой ще каже как да стане? Лека му пръст.