Днес всички са единодушни: Реджеп Ердоган е много зъл човек!

Дойче веле за метаморфозите му от реформатор до автократ
15 мар 2018 20:36, Елка Василева
160
Днес всички са единодушни: Реджеп Ердоган е много зъл човек!
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Преди петнайсет години Ердоган беше избран за премиер на Турция. Човекът, който стартира като реформатор и през 2004 г. дори бе избран за "Европеец на годината", постепенно обаче се превърна в автократ.

Едно нещо не може да се отрече: лесно е да не харесваш Ердоган. Днешният турски президент, който преди 15 години стана премиер на Турция, бомбардира кюрдите, хвърля опозиционери и журналисти в затвора, съветва жените колко деца да раждат, а в дипломатическите схватки с европейските лидери с удоволствие използва нацистки сравнения. Днес всички са единодушни: Ердоган е зъл човек. И в това отношение вече не съществуват нюанси, пише Дойче веле.

Някога той беше "Европеец на годината"

В началото на политическата си кариера "РТЕ", както често е наричан от своите поддръжници, беше съвсем друг човек. Синът на беден моряк от истанбулския пристанищен квартал Касъмпаша промени из основи политическия и обществен живот в Турция - така, както никой друг след основателя на Република Турция Кемал Ататюрк.

В началото на мандата си като премиер той задвижи мирния процес с кюрдите в страната, премахна дискриминиращата забрана за носене на забрадки в университетите, въведе граждански контрол над армията и осигури спешна медицинска помощ за цялата страна.

Икономическата политика на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието спомогна за истински икономически бум в страната, както и за възникването на средно съсловие. Именно заради тези реформи и множество успехи много турци и до днес стоят твърдо зад Ердоган. Той сближи Турция с Европа както никой друг турски политик преди това. Европейската интелигенция беше въодушевена. През 2004 година Ердоган дори беше удостоен със званието "Европеец на годината". А през октомври 2005 започнаха присъединителните преговори между Турция и ЕС.

Днес обаче нещата изглеждат по друг начин. От тази взаимна симпатия вече няма и следа. Въпреки сделката между ЕС и Турция за бежанците и стабилните търговски отношения в Европа гледат на Ердоган с дълбоко недоверие.

Това се дължи и на неговия импулсивен характер. Разочарован от факта, че процесът на сближаване с Европа не съвпада с темпото на неговите реформи, турският президент отдавна насочи своите тиради към арабския свят. Неговото изявление на Световния икономически форум в Давос през 2009 година, когато той напълно смая израелски президент и носител на Нобелова награда за мир Шимон Перес, наричайки го "детеубиец", ще се помни дълго. С подобни думи Ердоган си вкарва автогол. И то двоен: от една страна отблъсква останалите свои поддръжници в Европа, а от друга подхранва (дясно)консервативните предразсъдъци на онези, които винаги са се отнасяли подозрително към гордия лидер на една мюсюлманска страна с 80-милионно население.

Авторитаризъм и корупция

Засилва се усещането, че Ердоган е заинтересован единствено от запазването на властта си и от увеличаване на богатствата си. Постоянните обвинения в корупция срещу него и неговото семейство от 2009 година насам помрачават образа на благочестивия мюсюлманин, за какъвто се представя пред обществеността.

Най-късно след бруталното потушаване на протестите против застрояването на парк "Гези" в Истанбул през 2013 западната общественост изцяло промени отношението си към Еродан. А когато прокюрдската "Народна демократична партия" постигна забележителен успех на парламентарните избори през 2015 година и в Турция се очерта политическа алтернатива, Ердоган набързо прекрати мирния процес с кюрдите. Турският президент започна отново да бомбардира кюрдските области в източната част на страната.

Под ударите на Ердоган попадна и движението на неговия бивш съратник, консервативния проповедник Фетхуллах Гюлен. Неуспешният опит за преврат през лятото на 2016 година стана повод за вълна от масови арести на вероятни поддръжници на Гюлен. Жертва на "лова" на гюленисти станаха 50 000 души.

С годините Ердоган се превърна от реформатор в автократ. И както вече казахме: днес всички са единодушни, че Ердоган е зъл човек. И в това отношение вече не съществуват нюанси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога ви казвам , че Ердоган с нищо не е по-добър от Асад, вие не ми вярвате!!
123
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зъл, зъл, ама като види Бойко и му става мило.А Бойко като му изпълни пълна програма и му омекват капачките...Нали Бойко за единия пост като кмет на София в новата османска империя е готов да продаде цяла България.
122
3
 
6
 
! Отговори
Атеист преди 6 години
Най- старата религия е юдеизма. Християнството и исляма произлизат от нея.
121
10
 
7
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Изтриха ми коментара за исляма! Как е изникнал! Защо ли!Иаслямът е възникнал по причина мъжката ревност! Търговците и овчарите ,след дълго отсъствие ,жените им прегришавали! А двете религии ,които са биле там,юдейство и християнство не решават проблема! Юдейството разрешава изневярата , а християнството попът им дава прошка на жените! За това правят новата ислямска религия! Като вземат от двете по малко! И добавят ограничението за жените! Това е истината за ислямът!
120
6
 
6
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Много му се кефехте в начало. На форума в Давос и за "Флотилия на свободата". Хак да Ви е!
119
3
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Едно време всички,които настояваха,че Турция няма място в ЕС,бяха направо заклеймявани!А просто те гледаха реално на нещата!Турция и Ердоган не са се променили много от тогава!Единствената разлика е,че Ердоган вече не е послушен и провежда собствена политика.Там е болката!
118
7
 
14
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
В тази статия пропуснахте да кажете, че Ердоган обеща нулеви проблеми със съседите. Речено- сторено, всъщност само речено... Вместо това: военна интервенция в Сирия, намеса във вътрешните работи на България, Гърция, Сърбия използвайки турските малцинства. Заплашва Гърция с унищожение. Открито заявява, че милее за османската империя. И се мъчи да прекрои границите на Турция.
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган ,зъб ,злобен а тук при нашите благи и мили управляващи, умират по 8 човека на час и със скорост 192 човека на ден освобождаваме от присъствието си България .На чужд гроб плачете .
116
2
 
3
 
! Отговори
Аман от тъпака преди 6 години
До Аман от тъпчовци И говорил и проповядвал на арамейски .
115
7
 
11
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Ердоган е лаком. Ама той и Хитлер беше лаком.
114
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ааЗащото за запада така наречените "ценности" не са нищо повече от една маска. В момента, в който не им изнася стават пирати (каквито винаги са били), подкрепят и терористи и джихадисти, всякакви безумци, чрез които да прокарат политиката си. Запада са лицемерни, алчници, превземащи богатствата и ресурсите на всички народи.
113
6
 
10
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 6 години
До 127. Ти от къде знаеш, че Исус е евреин? Аз например съм чел, че е Арамеец. Даже наскоро имаше предаване за един манастир в Сирия и там казаха, че това е единственото място в света където се говори на езика на Христос-Арамеиски. Освен това умнико еврейството е религия а не етнос. Генетиката вече доказа, че етнос евреин няма. Евреите от западна Европа имат германски гени а тези в източна Европа са със славянски. Има и етиопски евреи които са черни. Истинсите евреи (сафаради) по кръв са араби.
112
11
 
11
 
! Отговори
Аман от тъпчовци преди 6 години
Алоо, т.нар. Истина-ти въобще знаеш ли, че Исус Христос също е евреин бе? Знаеш ли, че и апостолите-Петър, Павел, Тома, Матей и прочие- също са евреи? Я не бъди толкова невежа и не се занимавай с неща, с които не разбираш! И да са живи и здрави евреите, защото те единствени показват на света как трябва да се отнасяш с мюсюлманите! И не само показват-но и никога не губят! За разлика от джендърския евросъюз!
111
5
 
7
 
! Отговори
Анадоли преди 6 години
Ердоган се прави на активен, но всъщност дълбоко и навътре вътре обича пасивен да е.
110
9
 
13
 
! Отговори
истината преди 6 години
Неговото изявление на Световния икономически форум в Давос през 2009 година, когато той напълно смая израелски президент и носител на Нобелова награда за мир Шимон Перес, наричайки го "детеубиец", ще се помни дълго.Ето къде е бил заровен ключа за бараката няма да говорите истини срещу еврей че ще си имате неприятности щом е еврейн еима право да убива невинни деца така ли даже и нобелова награда му дават това е голяма мръсотия .Знайте че Исус ще се върне на земята и правдата ще възтържествува
109
6
 
13
 
! Отговори
Мехмед преди 6 години
Ха дойче веле , не благодаря за лъжливата ти пропаганда .
108
18
 
13
 
! Отговори
демократ преди 6 години
колкото и да се опитват да ни манипулират с медиите хората не са толкова простиразличават истината от лъжата правдата от неправдата по цял свят хората се пробуждат срещу тиранията на наложения "нов световен ред" -хаус ЕРДОГАН Е ЗА НАРОДА НАРОДА СА С НЕГО
107
10
 
14
 
! Отговори
аууу преди 6 години
А, много си хубав чиляка, като всички мюсюлмани си е хубав. И като тия дето взривяваха бомби ,и като тези дето изнасилваха германки в новогодишната нощ, и като всички останали! И да не сте си и помислили,че исляма е най-противната и лицемерна религия- неееее,няма такова нещо! Да не сте си помислили,че според исляма да убиеш,излъжеш, претрепеш друговерец не е грях-неее,няма такова нещо..
106
2
 
4
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
До Истукан Ти в кой век живееш? И на базата на какви данни правиш такива дълбокомислени изводи?
105
4
 
6
 
! Отговори
айде сега преди 6 години
От толкова негативи има и малко мноооого добри изпълнения, като нарече шимон перес "детеубиец"(от народ,който е най-големият тумор от как света съществува)