Терористите от Дубровка щели да убиват на Червения площад

Путин разказва как през 2002 г. е заповядал да щурмуват театъра
15 мар 2018 21:36, Елка Василева
28
Терористите от Дубровка щели да убиват на Червения площад
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин разказва пред филмова камера как през 2002 г. е взел решението за атака срещу театралния център на Дубровка, където терористи са държали за заложници зрители на мюзикъла "Норд-Ост" и артисти и са заложили експлозиви, предаде ТАСС.

"Разбира се в случая нямаше друг вариант", отговаря той на въпрос сам ли е взел решението за щурма. "Никой освен мен не можеше да вземе това решение", заявява Путин във филма на Андрей Кондрашов, качен в социалните мрежи. Той изразява увереност, че ако не си били предприети никакви действия, броят на жертвите щеше да бъде много по-голям.

Путин казва, че терористите не са възнамерявали да освободят заложниците, след като властите изпълнят предявените им условия. "В плановете им беше да вземат автобус със заложници, да отидат на Червения площад и там направо да ги разстрелват, като изхвърлят труповете навън, за да окажат въздействие на ръководството, на спецслужбите", твърди Путин.

Той отбелязва, че щурмът на сградата е бил трудна задача, защото тя е била минирана, а нападателите са били в залата сред заложниците и са държали при себе си детонаторите за бомбите. Тогавашният директор на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев бил казал на президента, че голям брой взривни устройства са разположени из сградата "достатъчно грамотно", така че една експлозия да причини следващите.

Отделно Путин се спира на темата за сънотворния газ, пуснат от специалните служби в залата, за да бъдат приспани терористите. По думите му първоначално газът не сработил, но към момента на щурма вече бил подействал и терористите вътре били изпаднали в състояние, при което работата на щурмовата група и снайперистите станала "ефективна".

Във филма Путин изразява съжаление, че са загинали "немалко хора" и признава, че жертвите сред заложниците не са вследствие на престрелките или даже на приложения газ, а заради "нашето неумение да действаме в такава обстановка". Той обяснява, че е имало приготвени достатъчен брой дози с антидот, но някои цивилни били инжектирани по два-три пъти, а други - нито веднъж.

Владимир Путин подчертава, че когато са тръгнали на щурм, командосите всъщност са отивали на смърт "в името на спасяването на над хиляда заложници". "Случи се това, което се случи", заключава той.

ТАСС припомни, че на 23 октомври 2002 г. вечерта група от четиридесет терористи нахлува в театралния център в Москва и взема за заложници 914 артисти и зрители. В ранното утро на 26 октомври голяма част от заложниците е освободена. Загиват 130 души.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
4
 
! Отговори
future преди 6 години
Според предсказание на знаменитата преподобна Стойна от 1930 г. крепостните ще атакуват с ракети САЩ през Пацифика в 2022 г. след което ще последва атака на NASA, в резултат на което крепостна Рус ще изчезне от картата на света...
18
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 13"В Дубровка заради газа загинаха над 120 заложници. Избити лично по заповед на Путин. Те това е Рашка !"АНО НЕОБРАЗОВАНИ1. Което правителство клекне и разговаря с терористи си проси нови проблеми - Ирак, Сирия са пресни примери2. Вземе ли се решение за Щурм всички заложници се считат че са мъртви и дори са засегнати от тъй наречения Стокхолмски синдром - тоест помагат на терористите3. Колкото повече заложници спасят толкова по-добре а най-добре е и терористите да ги хванат жи
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да се прави. Мръсно и противно животно!
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Очевидна на Рашка не трябва да се вярва"А краваристанците никога не лъжат. Не излъгаха за химическите оръжия на Саддам, дето още ги търсят. Не нападат през две-три години някоя държава с цел "демократизиране" и леко я ограбват, ама не колкото да умрат от глад. Е, поне не всички. Не изтезават хора в специални лагери, защото са лоши. Спазват всички международни закони буква по буква. Бе изобщо, чудни хора. Само на тях трябва да се вярва.
15
6
 
22
 
! Отговори
недка преди 6 години
Железен е , докарва да до лудост американците и ес , всяка седмица измислят провокации срещу Русия , а това с отравянето е върха на измишльотините .
14
14
 
8
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Терорист 1!
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропагандата няма начало и няма край. Докато има пропаганда, Русия ще е независима държава. Немците при подобна заложническа криза с много по-малко хора такава ювелирна акция направиха че почти нямаше оцелял. В случая едва 15 процента са загинали.
12
17
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Всъщност това иска и той. Капсулиране в един мехур, където той е неоспорим цар. Ако светът забрани на руснаците да пътуват, още по добре. Те ще са лошите, а той ще ги държи в страх от лошите, от които сам той Путин Могучий ще ги спасява. Внушението е: без Путин няма Русия. В Сев. Корея също я играят тази игра от десетилетия.
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КратунРашка декларира миналата година, че е затрила всички химически оръжия които притежава. Очевидно е излъгала. Очевидна на Рашка не трябва да се вярва за нищо и е нужно макс. бързо да бде тотално изолирана.
10
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Дубровка заради газа загинаха над 120 заложници. Избити лично по заповед на Путин. Те това е Рашка !
9
12
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Отравянето на онзи в Лондон беше само едно - демонстрация колко страшно оръжие има Русия. Не случайно се появи веднага ония бивш руски учен от щатите и започна да обяснява как 2 грама убиват 500 души, как това не се лекува, колко страшни мъки изпитва отровеният и как Русия е произвела тонове от отровата. Моят извод: Путин изпитва голям страх и показва, че е готов да убива наред ако му застрашат властта.
8
7
 
7
 
! Отговори
преди 6 години
Техните служби са специалисти по отровните газовеПосле Тереза Мей била лоша
7
5
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 6 години
Браво на спецснза .супер са !даже американците в Сирия ги опаткаха с техниката за десетина минути..нищо,че Днес бг е на Дидо пеевски руската матрьошка на путинчо....сайта определено е педофилско -руски
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Щели",просто търси оправдание за убийствата на невинни хора в театъра.Кой ли му вярва на лъжите вече?Човешкият живот в Русия не струва и копейка,ако се отнася до интересите на "Велика Русия".
5
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за Норд-Ост е ясно че толкова некадърна операция може да бъде заповядана от още по некадърен човек, но кога ще признаеш че си заповядал ликвидацията на Литвиенко и Скрипал?
4
19
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Това спасяване си беше фиаско отвсякъде.Много е съмнително дали терористите щяха да успеят да избият толкова хора колкото спецслужбите.Извън театъра беше истински хаос.
3
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да не му вярваме на путин. Та той никога не е казвал истината, опс пардон, исках да кажа, че никога не е лъгал и е много добър и мил вожд.
2
3
 
34
 
! Отговори
А стига бе! преди 6 години
Взехте минутките триумф на страшната баба от Англия!*** пак е виновен! Развали поредицата новини!
1
7
 
29
 
! Отговори
2018 преди 6 години
Гледайте целия док.филм-Путин 2 част показани са много интересни факти за Русия и света.